Νέοι και Κρίση (Έρευνα)

Τίποτε δεν είναι πιο αληθινό και ικανό να προσδιορίσει τι συμβαίνει την περίοδο αυτή στην Ελλάδα, από μία δημοσκόπηση με κοινό τους νέους ανθρώπους από 18 έως 35 ετών τη γενιά δηλαδή που βρίσκεται ένα βήμα πριν και ένα βήμα μέσα στην αγορά εργασίας και ο τοίχος της κρίσης, την απομονώνει από τη ζωτική για την επιβίωσή της προσδοκία για ένα καλύτερο μέλλον.

Διαβάστε τα αποτελέσματα της έρευνας “Νέοι και Οικονομική Κρίση” που έγινε για λογαριασμό του News 247 από την εταιρία Focus Bari.

Η τάση για μετανάστευση σε κάποια χώρα του εξωτερικού, η δραστική μεταβολή στη ζωή των νέων ανθρώπων, η τάση για δυναμική αντίδραση με συμμετοχή σε μαζικές διαδηλώσεις, η πολιτικοποίησή τους (αντίθετα με τα θρυλούμενα), η δυσπιστία ότι παρά τα μέτρα η αξιοκρατία και η πάταξη της διαφθοράς θα μείνουν απλώς όνειρα και η βαθιά επίδραση της κρίσης στην κοινωνική, οικογενειακή και σεξουαλική τους ζωή, είναι μερικά από τα ευρήματα της αποκαλυπτικής έρευνας που δημοσιεύει το News 247.

Τα ευρήματα αφορούν την πιο ενεργή ηλικιακή ομάδα, που είτε εισέρχεται τώρα στην αγορά εργασίας, αντιμετωπίζοντας ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον, είτε βρίσκεται ήδη μέσα σε αυτήν και καλείται να διαχειριστεί τη ζωή της με τα νέα δεδομένα, των περικοπών θέσεων, των περικοπών μισθών, της αβεβαιότητας για τα σχέδιά της, αλλά κυρίως τη διάρκεια και το εύρος αυτής της κρίσης, την οποία δεν προκάλεσε, αλλά καλείται να την υποστεί.

Ίσως το σημαντικότερο εύρημα αυτής της δημοσκόπησης -πέρα από το γεγονός πως για το 76% των νέων, η ζωή τους έχει αλλάξει προς το χειρότερο- είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέπτονται να την αντιμετωπίσουν.

Το πιο δραστήριο και ζωτικό κομμάτι του κοινωνικού ιστού, σε ποσοστό 67% έχουν αλλάξει τα σχέδια για τη ζωή τους, ενώ οι μισοί (51% ηλικίας 23-27 ετών, φοιτητές ή όχι) βλέπουν σοβαρά το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν την Ελλάδα και να αναζητήσουν την τύχη τους σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Διαπίστωση καθόλου παράξενη, καθώς η βίαιη αλλαγή της πραγματικότητας των νέων ανθρώπων, εκφράζεται άμεσα από το γεγονός ότι 8 στους 10 (77%) είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ για τους 4 στους 10 που έχουν μπει ήδη στην αγορά εργασίας, έχει αλλάξει η σχέση με τον εργοδότη τους, είτε με τις ελαστικές μορφές εργασίας, είτε με την απόλυση.

Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες σχετικά με το εάν η κρίση επηρεάζει μόνον τους νέους με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, τα ευρήματα της έρευνας αναφέρουν, ότι σκέπτονται σοβαρά να μεταναστεύσει 49% των νέων με υψηλή μόρφωση και εισόδημα και το 46% όσων δεν έχουν ακόμη δεσμεύσεις όπως μόνιμο δεσμό ή γάμο ή εξαρτώμενα μέλη.

Διαβάστε εδώ την έρευνα στο news247.gr ή δείτε παρακάτω το σχετικό .pdf αρχείο.





ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;