O Δημήτρης Γαγγάδης (Αγωνιστικές Κινήσεις) μιλά για τις φοιτητικές εκλογές

Λίγες μόλις ώρες πριν από τις φοιτητικές εκλογές της 19ης Μαΐου 2010, o σπουδαστής μηχανολογίας στα ΤΕΙ Πειραιά και μέλος της φοιτητικής παράταξης «Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ», Δημήτρης Γαγγάδης, απάντησε σε ερωτήματα του tvxs.gr και του neolaia.gr σχετικά με τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια. Στις ίδιες ερωτήσεις απάντησαν οι εκπρόσωποι και άλλων παρατάξεων. Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πιστεύετε πως οι φοιτητικές εκλογές έχουν αντίκτυπο στην κοινωνία;

Αυτή τη στιγμή, με τη δεδομένη κατάσταση στην ελληνική κοινωνία, οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να είναι ένα βήμα αντίστασης και αγώνα για το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια διαδικασία η οποία έχει βγει από τους κόλπους του κινήματος, πρέπει να ξανακερδηθεί πίσω στους κόλπου του κινήματος -αναγνωρίζουμε αυτή τη στιγμή ότι έχει διαστρεβλωθεί σαν έννοια και σαν διαδικασία- θεωρούμε όμως πως από αυτές τις εκλογές βγαίνουν τα όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος τα οποία δεν ελέγχονται από το κράτος και τους θεσμούς του και διασφαλίζουν τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Πώς κρίνετε την πρόβλεψη περί καθολικής ψηφοφορίας των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές;

Θεωρούμε ότι είναι μια βαριά αντιδημοκρατική διαδικασία, όσο και αν θέλει να παρουσιάζεται και να φαίνεται σαν δημοκρατική, επί της ουσίας αυτό που ζητάνε σήμερα από τους φοιτητές και από του σπουδαστές στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι να βάλουν τη βούλα τους και τη σφραγίδα τους στα επόμενα μέτρα που θέλουν να περάσουν στις επόμενες πολιτικές που θα ασκηθούν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σε σύμπλευση με το καθηγητικό κατεστημένο, πρυτάνεις κ.λ.π., εμείς καλούμε τους φοιτητές όχι μόνο να απέχουν από αυτή τη διαδικασία αλλά να τις ματαιώσουν σε κάθε περίπτωση όπου μπορούν με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων συλλογικές αποφάσεις, αποφάσεις αγώνα. Θεωρούμε ότι οι φοιτητές δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη λεγόμενη συνδιοίκηση, από τα τμήματα δηλαδή τα κρατικά ελεγχόμενα όργανα αυτά, τα οποία βάζουν αυτή τη στιγμή στο πανεπιστήμιο το «μακρύ χέρι» του κράτους, περνώντας τους νόμους και τις διατάξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Καλούμε τη νεολαία μαζικά να απέχει από αυτά τα όργανα και με μαζικές συνελεύσεις να τα σπάει όπου μπορεί.

Πολλοί κατηγορούν τις πολιτικές νεολαίες, πως δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν “προθάλαμο” για τους αυριανούς βουλευτές. Ποια η γνώμη σας;

Ίσως αυτή η αντίληψη να υπάρχει, με την έννοια ότι αυτό που παρουσιάζεται σήμερα στα πανεπιστήμια είναι οι κυρίαρχες παρατάξεις, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ, Πανσπουδαστική. Μπορεί να ισχύει αυτό για αυτές τις παρατάξεις, δε ξέρω και δε με αφορά. Αυτό που ισχύει για τις δυνάμεις του αγώνα μέσα στα πανεπιστήμια, είναι ότι εκφράζουν μια πολιτική ουσία, η καθεμία μια διαφορετική πολιτική αντίληψη, η οποία σήμερα θέλει να βοηθήσει θέλει να μπει στον αγώνα του φοιτητικού κινήματος. Αυτό βέβαια είναι να το κρίνουν οι φοιτητές. Οι φοιτητές αυτή τη στιγμή αν έχουν και όσοι έχουν αυτή την αντίληψη την έχουνε λόγω έλλειψης κινήματος έλλειψη αριστερού λόγου μέσα στα πανεπιστήμια και λόγω παντοδυναμίας των αστικών και των δεξιών δυνάμεων μέσα στους φοιτητικούς συλλόγους.

Σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις για τα κολέγια, ποια είναι η άποψή σας;

Αυτή τη στιγμή έχουμε την εντύπωση σαν αγωνιστικές κινήσεις ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προηγουμένως προσπαθούν να αναθεωρήσουν από την πίσω πόρτα το άρθρο 16 του συντάγματος που μιλάει για δημόσια και δωρεάν παιδεία κλπ., θεωρούμε ότι είναι μια τομή στην οποία πρέπει να απαντήσει το φοιτητικό κίνημα. Πρέπει οι σπουδαστές και οι φοιτητές να βγουν στους δρόμους αλλά μέσα σε αυτή διαδικασία δε χωράνε συντεχνιακές λογικές. Μη ξεχνάμε ότι τα παιδιά που είναι στα κολέγια είναι νεολαία που πετάχτηκε βάναυσα από την εκπαιδευτική διαδικασία με τη βάση του 10 και άλλους νόμους των κυβερνήσεων αυτή η νεολαία δεν είναι απέναντί μας οπότε δε μπορούμε να μιλάμε για κατάργηση αυτών των κολεγίων. Το φοιτητικό κίνημα δεν είναι συντεχνία , δεν απαντάει έτσι σε αυτά τα προβλήματα. Πρέπει να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα ενωτικά. Δηλαδή το φοιτητικό κίνημα μαζί με τους σπουδαστές των ΙΕΚ των ΚΕΣ και όποιου άλλου ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου να παλέψουν όλοι μαζί για δημόσια και δωρεάν παιδεία για επαγγελματικά δικαιώματα και για πτυχία με αξία.

Είστε υπέρ ή κατά της αξιολόγησης και γιατί;

Η αξιολόγηση, ο νόμος 3374 που πέρασαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να μιλάμε στα πανεπιστήμια για κανενός είδους αξιολόγησης και πόσο μάλλον το συγκεκριμένο νόμο που ισχύει τα τελευταία χρόνια στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που, να το θέσω επιγραμματικά «ποιος αξιολογεί ποιόν και με ποια κριτήρια»; Αυτή τη στιγμή τα κριτήρια που μπαίνουν είναι τα κριτήρια του κεφαλαίου, τα κριτήρια της αστικής τάξης που θέλουν αυτή τη στιγμή να πετάξουν έξω τη νεολαία από τα πανεπιστήμια. Άρα η αξιολόγηση είναι ένα προκάλυμμα το οποίο θέλει να δημιουργήσει σχολές ΕΛΙΤ, σχολές οι οποίες αργότερα θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, σχολές διαφόρων ταχυτήτων οι οποίες θα χρηματοδοτούνται και ανάλογα.

Ποιο προβλέπετε πως θα είναι το μέλλον της ΕΦΕΕ;

Εμείς γενικά θεωρούμε ότι το φοιτητικό κίνημα έχει κάποια όργανα. Αυτά τα όργανα δεν ελέγχονται από το κράτος . Άρα λοιπόν το ζήτημα αυτή τη στιγμή για εμάς, είναι το φοιτητικό κίνημα μέσα από τους αγώνες του να συγκροτήσει και να προστατεύσει τους φοιτητικούς συλλόγους και τα όργανα. Ένα από αυτά είναι και η ΕΦΕΕ. Θεωρούμε ότι μέσα σε μια τέτοια διαδικασία βλέπουμε τους εαυτούς μας και τις δυνάμεις μας, αγωνιστικής συγκρότησης αυτών των οργάνων. Αυτό που έχουν δείξει τον τελευταίο καιρό, οι δεξιές δυνάμεις που ελέγχουν την ΕΦΕΕ δεν κοιτάνε προς αυτήν την κατεύθυνση. Θέλουν να στήσουν κάποια όργανα καρικατούρες που να μπορούν να τα ελέγχουν για να βάλουν στην τσέπη τους φοιτητικούς συλλόγους ώστε να μην υπάρχει καμία αντίδραση από το φοιτητικό κίνημα απέναντι στους νόμους που περνάνε οι κυβερνήσεις, απέναντι στα γεγονότα της σημερινής κοινωνίας. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτό. Νομίζουμε ότι η συγκρότηση του φοιτητικού κινήματος περνάει και αναδεικνύει και τη συγκρότηση των οργάνων του φοιτητικού κινήματος . Βέβαια μέσα σε όλη αυτή τη διαδικασία νομίζουμε ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο η ανατροπή των κυρίαρχων συσχετισμών.

Πού βάζετε τον πήχη για την παράταξή σας φέτος;

Οι φοιτητικές εκλογές πρέπει να ενταχθούν στον αγώνα κατά των μέτρων. Πρέπει να ψηφίσουν οι φοιτητές. Ξέρουμε τις δυνάμεις μας και ξέρουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κίνημά μας. Έχουμε όμως αμέριστη ελπίδα ευθύνη στους αγώνες όχι μόνο των φοιτητών και των σπουδαστών άλλα όλου του λαού και της νεολαίας. Νομίζουμε ότι στο διάστημα που ακολουθεί οι αντιδράσεις και η αντίσταση του κόσμου θα μεγαλώσουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;