Εκλογές ΟΝΝΕΔ | Βασίλης Αξιώτης | Αποκλειστική Συνέντευξη

Το neolaia.gr, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Οργάνωση Νέων της Νέας Δημοκρατίας και εξασφάλισε αποκλειστικές συνεντεύξεις από τους τρεις υποψηφίους για την προεδρεία της παράταξης. Για λόγους ισονομίας, οι ερωτήσεις που θέσαμε, ήταν οι ίδιες σε όλους τους υποψηφίους, ενώ η ανάρτηση των απαντήσεων, έγινε με αλφαβητική σειρά. Πρώτη συνέντευξη, Βασίλης Αξιώτης, ακολουθούν ο Ανδρέας Παπαμιμίκος και ο Κώστας Χατζής. Αφού τις διαβάσετε, μπορείτε να ψηφίσετε και στη σχετική δημοσκόπηση που ξεκίνησε σήμερα.

neolaia.gr: Πιστεύετε πως κοινωνικά δίκτυα όπως το facebook, μπορούν να “βγάλουν νικητή” στις εκλογές; Μπορεί να “ασκηθεί πολιτική” μέσω διαδικτύου;

Βασίλης Αξιώτης: Για την άσκηση πολιτικής και την επαφή με τους πολίτες, το internet σήμερα δεν είναι εναλλακτική. Είναι ο κανόνας. Στις σύγχρονες κοινωνίες δεν νοείται κυβέρνηση, κόμμα ή πολιτικός που να μην δημιουργεί content στο διαδίκτυο. Η ίδια η πολιτική δεν είναι πια από τις αγαπημένες λέξεις των search engines, αφού η σωστή άσκησή της προϋποθέτει ότι φτάνει μόνη της στους χρήστες, μέσω των κοινωνικών δικτύων. Οι πολίτες έχουν σταματήσει πλέον να ψάχνουν για να ενημερωθούν αφού οι σημαντικές ειδήσεις, άρα και η άσκηση πολιτικής απαιτούν απλά μια οθόνη και μια σύνδεση στο internet για να μπουν στην καθημερινότητά μας. Το παράδειγμα Obama – όχι των εκλογών του 2008 – αλλά της μεταρρύθμισης που πέτυχε στον Τομέα της Υγείας είναι η μεγαλύτερη απόδειξη για το ότι η εικονική συμμετοχή των πολιτών, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικό κίνημα που θα βγει ακόμη και στους δρόμους για αυτά που έμαθε από την οθόνη του.

Με αυτά τα δεδομένα, ναι τα new media μπορούν να βγάλουν εκλογικούς νικητές. Δεν είναι τυχαίο ότι τα social media είναι ο πρώτος τομέας που ξεπέρασε σε online δραστηριότα την πορνογραφία στο διαδίκτυο. Χαρακτηριστικό πάντως για την ΟΝΝΕΔ είναι ότι μέχρι τις φετινές εκλογές το επίσημο group της Οργάνωσης στο facebook είχε μόλις 2.000 μέλη ενώ τα αθροίσματα των χρηστών που συμμετέχουν στα group που έχουμε δημιουργήσει με τους συνυποψηφίους μου αγγίζουν τις 15.000. Το ζήτημα είναι και οι ίδιοι οι οννεδίτες να μάθουν να χρησιμοποιούν τα νέα μέσα για να συμμετέχουν στο πολιτικό σήμερα και το αύριο της Οργάνωσης.

neolaia.gr: Πολλοί κατηγορούν τις πολιτικές νεολαίες, πως δεν είναι τίποτε παραπάνω από έναν “προθάλαμο” για τους αυριανούς βουλευτές. Ποια η γνώμη σας;

Βασίλης Αξιώτης: Πάντα στη ΔΑΠ, τόσο εγώ όσο και οι συμφοιτητές μου είχαμε τη νοοτροπία ότι ασχολούμαστε γιατί το θέλαμε και λέγαμε μεταξύ μας ότι «μετά την ΔΑΠ τέλος». Το κάναμε γιατί θέλαμε να πάμε ψηλά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, όχι για να δημιουργήσουμε μια ακαδημία εκκολαπτόμενων βουλευτών. Και αυτό γιατί δεν είχαμε καθόλου στο μυαλό μας μια θέση ή μια έδρα στη Βουλή. Ζούσαμε, βιώναμε αυτό που εμείς οι ίδιοι είχαμε δημιουργήσει χωρίς να μας ενδιαφέρει κάτι άλλο. Το ίδιο και στην ΟΝΝΕΔ. Η νεολαία δεν έχει καμία σχέση με τη νοοτροπία που θα έπρεπε να έχουν οι βουλευτές.

Όταν, σαν ψηφοφόρος, διαβάζω βιογραφικά πολιτευτών που διεκδικούν θέση στο Κοινοβούλιο, και η κύρια ενασχόληση τους ήταν η φοιτητική και η πολιτική νεολαία δεν θεωρώ ότι είναι κίνητρο για να τους ψηφίσω. Μάλλον αντικίνητρο είναι. Θεωρώ ότι οι εκπρόσωποι του Ελληνικού λαού δεν πρέπει να είναι απλά καλοί ρήτορες ή δημοσιοσχεσίτες. Πρέπει να διαθέτουν γνώσεις που θα βοηθούν στην πολιτική εξέλιξη της Χώρας. Τομείς όπως η οικονομία, η ανάπτυξη, η αυτοδιοίκηση και οι διεθνείς σχέσεις χρειάζονται ανθρώπους με πολύ υψηλό επιστημονικό υπόβαθρο. Άρα η ΟΝΝΕΔ μπορεί να είναι το καλύτερο «σχολείο» για μια μελλοντική ενασχόληση με την πολιτική αλλά σε καμία περίπτωση προϋπόθεση.

neolaia.gr: Πόσο εξαρτημένη είναι η ΟΝΝΕΔ από τη Νέα Δημοκρατία; Τι δυνατότητες έκφρασης θα έχει ένας νέος από την Κέρκυρα που διαφωνεί με κάποιο κείμενό σας;

Βασίλης Αξιώτης: Ήμουν ο πρώτος που αντέδρασα στην ίδρυση Γραμματείας Νέας Γενιάς από το Κόμμα. Η ΟΝΝΕΔ που θέλω να παραλάβω αλλά και να παραδώσω πρέπει να είναι βαθιά ανεξάρτητη. Οι επιλογές που κάνει πρέπει να είναι συνισταμένες των οποίων το κόμμα δεν θα αποτελεί θεσμική συνιστώσα. Επίσης η ΟΝΝΕΔ έχει και πρέπει να έχει το δικό της ταμείο αλλά και η οικονομική στήριξη από το κόμμα δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως αντάλλαγμα για ντιρεκτίβες «εκ των άνω». Ούτως ή άλλως η Οργάνωση θα πρέπει να αρχίσει να αποκτά και δικά της έσοδα από χορηγίες ακόμη και από ιδιωτικούς φορείς. Δεν γίνεται κάθε φορά που θέλουμε να κάνουμε μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση να έχουμε προηγουμένως κάνει χορό στα μπουζούκια για να μαζέψουμε χρήματα.

Όσο για τον φίλο από τη Κέρκυρα θα του έλεγα ότι η χιλιομετρική απόσταση – από τις 18 Απριλίου και μετά – θα είναι περισσότερο κίνητρο και λιγότερο εμπόδιο για την συμμετοχή του στην πολιτική πρόταση της Οργάνωσης. Βασική μου θέση είναι οτι η επίσημη πολιτική πλατφόρμα της ΟΝΝΕΔ θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τίθεται σε δημόσια διαβούλευση πριν την εκτύπωσή της. Το internet και η συμμετοχή που προσφέρει ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές πρέπει έως ένα βαθμό να αποκτήσει και θεσμικό υπόβαθρο στην συνδιαμόρφωση των πολιτικών μας κειμένων. Άρα μακάρι να υπάρχουν πολλές διαφωνίες από πολλούς νέους, από πολλές «Κέρκυρες» γιατί θα κάνει πολύ καλό στην Οργάνωση.

neolaia.gr: Διαφωνείτε με κάποια από τις επίσημες θέσεις της ΟΝΝΕΔ; Πιστεύετε πως οι προτάσεις της θέλουν ανανέωση;

Βασίλης Αξιώτης: Η «ανανέωση» είναι ο λόγος που κατεβαίνω για Πρόεδρος. Η ανανέωση στα πρόσωπα, στις ιδέες και τη νοοτροπία είναι αναγκαίες για την ΟΝΝΕΔ του 2010. Οι αρχές και οι θέσεις μας χρειάζονται όχι απλά επικαιροποίηση αλλά και τεράστιες προσθήκες. Λείπουν από την πολιτική μας πρόταση, θέσεις για ζητήματα που δεν ήταν καν ζητήματα την τελευταία φορά που ανοίξαμε διάλογο. Για τη γενιά μου, τη γενιά που μπαίνει σήμερα στην αγορά εργασίας, τα 10 κορυφαία σε ζήτηση επαγγέλματα για το 2010 είναι επαγγέλματα που δεν υπήρχαν το 2004. Άρα, και με τις επιπτώσεις της κρίσης να επιβαρύνουν την τσέπη και την εργασία της δικής μας γενιάς, σίγουρα υπάρχουν πολλά που πρέπει να συζητήσουμε από την αρχή. Θα πρέπει άμεσα να ολοκληρώσουμε την διαδικασία για την Εθνική Συνδιάσκεψη Αρχών και Θέσεων που ξεκίνησε πέρυσι, και ο διάλογος να καταλήξει σε μια σύγχρονη πλατφόρμα ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς νεολαίας.

neolaia.gr: Με την έλευση της νέας κυβέρνησης, παρατηρούμε αύξηση των περιπόλων από αστυνόμους, ΜΑΤ, κτλ. Συμφωνείτε με την αστυνομοκρατούμενη Αθήνα; Ποιο κρίνετε ως το ιδανικό μοντέλο;

Βασίλης Αξιώτης: Οι περίπολοι έχουν αυξηθεί, έχει αυξηθεί περισσότερο όμως η εγκληματικότητα. Καταπολέμηση της εγκληματικότητας δεν σημαίνει απλά «πιάνουμε τους εγκληματίες». Σημαίνει πολλά περισσότερα. Σημαίνει στόχευση στην αποφυγή της υποτροπής, σημαίνει σωφρονιστικό σύστημα με πραγματικά σωφρονιστικό ρόλο, σημαίνει μέτρα στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημαίνει περισσότερη πρόληψη ώστε να αποφεύγεται κατά το δυνατόν η καταστολή. Αλλά και τα μέτρα καταστολής πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικά. Δεν γίνεται να καταστρέφονται περιουσίες κάθε βδομάδα λόγω «πορείας». Δεν γίνεται επίσης μια νέα ομάδα δράσης όπως η ομάδα ΔΙΑΣ να αποτελείται από οδηγούς δικύκλων χωρίς δίπλωμα οδήγησης – όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε – και χωρίς καμία άλλη εκπαίδευση. Η αστυνόμευση δεν πρέπει να είναι βόλτα στο κέντρο, αλλά μικρές παρεμβάσεις για την βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

Ιδανικό είναι το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Δανία, όπου στις καθημερινές περιπόλους ο αστυνόμος είναι πάντα στην υπηρεσία του πολίτη με νοοτροπία που κερδίζει την εμπιστοσύνη του. Τα ΜΑΤ αντί να δημιουργούν μίσος θα έπρεπε να εκλαμβάνονται ως προστασία της δικής μας ασφάλειας. Άρα περισσότερη ποιότητα στην αστυνόμευση και όχι τόση σημασία στην ποσότητα.

neolaia.gr: Μετανάστευση. Στην Αθήνα και τη βόρεια Ελλάδα είναι ακόμη πιο έντονο, υπάρχει πληθώρα μεταναστών, ενώ αρχίζουν να γκετοποιούνται και κάποιες περιοχές. Συμφωνείτε με το επερχόμενο νομοσχέδιο; Πως κρίνετε τις αντιδράσεις των ακροδεξιών οργανώσεων;

Βασίλης Αξιώτης: Σε μια περίοδο που η οικονομία πρέπει να βασιστεί στη φορολογία νόμιμης ροής χρημάτων και η μετανάστευση αποτελεί μια από τις κύριες πηγές μαύρου χρήματος και γενικότερα απώλειας εσόδων για τον εθνικό κουμπαρά, το νομοσχέδιο που έφερε το ΠΑΣΟΚ είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση. Θεωρώ ότι η ένταξη των μεταναστών ακόμη και στις δημόσιες υπηρεσίες είναι δείγμα σύγχρονης κοινωνίας, αλλά το νομοσχέδιο μιλά μόνο για νομιμοποίηση, όχι για ένταξη. Το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να δώσει περισσότερα ευρωπαϊκά διαβατήρια Shengen στους παράνομους μετανάστες. Τα κριτήρια που θέτει είναι πολύ χαλαρά για την σημερινή συγκυρία και δεν το λέω από εθνικοπαρτιωτική σκοπιά. Αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να εντάξει τους πραγματικά νόμιμους μετανάστες ώστε να μπουν στο σύστημα και να βοηθήσουν στην παραγωγή με νόμιμα χρήματα και παράλληλα να εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα.

Η δράση των ακροδεξιών οργανώσεων είναι τις περισσότερες φορές πέραν των ορίων του νόμου. Ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης του αλλά όχι εις βάρος των άλλων. Και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αξίωμα η άρνηση της ένταξης των μεταναστών για ιδεολογικούς λόγους. Καλό είναι τέτοιες απόψεις να μείνουν μακρυά από την ΟΝΝΕΔ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;