Παραιτήθηκε ο πρύτανης του ΕΜΠ, κ. Μουντζούρης

Την παραίτησή τους – προφορικά- έθεσαν στη διάθεση της Συγκλήτου ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κ. Μουντζούρης και ο Αντιπρύτανης Γ. Πολύζος , σε συνέχεια της από 13-3-10 εγγράφως τεθείσας παραίτησης του Αντιπρύτανη Γ. Σπαθή, ‘ώστε να μπορέσουν οι Συγκλητικοί

να συζητήσουν και να αποφασίσουν ανεπηρέαστα για τα γεγονότα και τις αποφάσεις του Πρυτανικού Συμβουλίου το περασμένο μήνα

Τι είχε υποστηρίξει ο Πρύτανης για τα γεγονότα

Αγαπητοί συνάδελφοι, φοιτητές και εργαζόμενοι Έχετε πληροφορηθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων στο χώρο της Πολυτεχνειούπολης το μεταμεσονύχτιο του Σαββάτου της 20/2/10. Όμως αποτελεί καθήκον μας να σας ενημερώσουμε πλήρως και αντικειμενικά, για τα γεγονότα που μας οδήγησαν σε δύσκολες αποφάσεις.

Όλοι γνωρίζετε τις σταθερές προσπάθειές μας, παρά τα πενιχρά μέσα φύλαξης που διαθέτουμε, να αντιμετωπίσουμε δράσεις και συμπεριφορές καταστροφικές, υπερασπιζόμενοι ταυτόχρονα το Ακαδημαϊκό άσυλο. Πολλές φορές το πετύχαμε, χάρις και στη δική σας συνδρομή. Τα τελευταία όμως γεγονότα εξελίχθηκαν επί τρεις κατά σειρά ημέρες και νύχτες και διαμόρφωσαν οριακές για μας δυνατότητες αντιμετώπισης.

Το βράδυ της Πέμπτης 18/2/10 είχε προηγηθεί στο κτίριο Χημικών Μηχανικών η παραβίαση γραφειακών χώρων συναδέλφων με απώλειες ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Την Παρασκευή 19/2/10 είχαμε τον εμπρησμό ενός αυτοκινήτου φοιτητή, από αγνώστους και κατά τις βραδυνές ώρες την παραβίαση και αφαίρεση ηλεκτρονικού εξοπλισμού από το Έργαστήριο Πληροφορικής στο κτίριο Ηλεκτρολόγων με φωτιές σε κάδους απορριμάτων και κλεφτοπόλεμο μεταξύ άγνωστων επικίνδυνων βανδαλιστών και φυλάκων της βραδυνής βάρδιας και σχεδόν διανυκτέρευση του Πρύτανη στην Πολυτεχνειούπολη. Προσπαθήσαμε, όσο μπορούσαμε, να ελέγξουμε την κατάσταση υπερασπιζόμενοι το Ίδρυμα, τις δικές μας αρχές αλλά και της Πολυτεχνειακής Κοινότητας. Το βράδυ του Σαββάτου, μετά τα μεσάνυχτα, δεχτήκαμε απεγνωσμένα τηλεφωνήματα από τη φύλαξη για την παρουσία πολλών νεαρών ατόμων, που απειλούσαν σωματική ακεραιότητα, προέβαιναν αναίτια σε σπασίματα και παραβιάσεις χώρων, χωρίς καν την απαίτηση για διεξαγωγή μουσικής εκδήλωσης. Η απουσία αιτημάτων και δυνατότητας διαλόγου, με αυτή τη μορφή νεανικής βίας, μας στέρησε κάθε δυνατότητα εκτόνωσης ή διαχείρισης της κατάστασης.

Μπροστά στους προφανείς κινδύνους, που εγκυμονούσαν αυτές οι εξελίξεις, θεωρήσαμε ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο υπεράσπισης των ανθρώπων που κινδύνευαν και του Ιδρύματος, από το να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα και να του εκθέσουμε τα γεγονότα και μόνο. Από το σημείο αυτό και μετά, οι εξελίξεις ήταν αναπόφευκτες. Απέναντι στο αίτημα για παρέμβαση της δημόσια δύναμης με σκοπό την αποτροπή της απειλής ζωής κατά εργαζομένων, σε καμιά Πρυτανική αρχή δεν είναι εύκολη η άρνηση και η ανάληψη της ευθύνης για τα όσα θα μπορούσαν να συμβούν στη συνέχεια.

Στο κλίμα αυτό και υπό το βάρος του ηθικού διλήμματος να επιτρέψουμε την είσοδο αστυνομικών δυνάμεων, με τις όποιες αρνητικές και πολιτικά αξιοποιήσιμες συνέπειες αφενός από όσους επιβουλεύονται το πανεπιστημιακό άσυλο, και αφετέρου τους κινδύνους σοβαρών τραυματισμών ανθρώπων που υπηρετούν το ίδρυμά μας, επιλέξαμε την δύσκολη απόφασή να επιτρέψουμε την είσοδο στη δημόσια δύναμη, με τη δέσμευση της ότι θα περιορίζονταν μόνο σε δράσεις ελεγχόμενης αποτροπής δυσάρεστων εξελίξεων, εκτός κτιρίων, όπως και έγινε, χωρίς να συμβούν τα χειρότερα..

Γνωρίζετε ότι στη θητεία μας έχουμε εργαστεί για την ουσιαστική και αναγκαία υπεράσπισή του πανεπιστημιακού ασύλου, με σταθερή στοχοπροσήλωση στο θεσμό του. Πολλές φορές δεχτήκαμε επιθέσεις για τον τρόπο που το υπερασπιζόμαστε από τους θιασώτες της κατάργησής του. Η αξιακή αυτή θέση μας, την οποία επιμένουμε και σήμερα να υπερασπιζόμαστε, το βράδυ του Σαββάτου δοκιμάστηκε με οριακά διλημματικό τρόπο . Βιώσαμε ακόμη μία φορά τη μοναξιά του Δον Κιχώτη, αφού μόνοι μας έπρεπε σε μια ακόμα κρίση να εκπροσωπήσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα του Ε.Μ.Π., χωρίς την αναγκαία και επιθυμητή από εμάς συνολική και συλλογική παρουσία της και συμμετοχής της.

Αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας και αισθανόμαστε την ανάγκη να λογοδοτήσουμε στη Πολυτεχνειακή Κοινότητα και την Σύγκλητο, μετά την οποία θα σταθμίσουμε τη θέση μας.

Η ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ Ε.Μ.Π.

πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;