Ίντερνετ και... κατάθλιψη

Νέα έρευνα από τη Βρετανία και συγκεκριμένα από το Πανεπιστήμιο του Leeds, αυτή τη φορά, προσπαθεί να ρίξει φως σε ένα κρίσιμο ερώτημα σχετικά με τους ολοένα και αυξανόμενους χρήστες του Διαδικτύου: Προκαλεί το Ίντερνετ κατάθλιψη στους ανθρώπους ή οι καταθλιπτικοί άνθρωποι, αντίθετα, έλκονται από αυτό;

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 1300 ατόμων ηλικίας 16-50 ετών που χρησιμοποιούν το Ίντερνετ σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό καθημερινά. Μάλιστα, ποσοστό 1,2 % χαρακτηρίστηκαν ως ‘’εθισμένοι’’ στο Ίντερνετ. Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές ορισμένοι “φανατικοί” χρήστες του διαδικτύου αντικαθιστούν πλήρως την κοινωνική τους ζωή και περιορίζονται σε online επαφές, μέσω αντίστοιχων sites (βλέπε Facebook, MySpace κλπ) αλλά και chat rooms. H τρίτη ομάδα των απλά ‘’κολλημένων’’ με το Ίντερνετ δαπανούν τον online χρόνο τους σε ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών, σεξουαλικού περιεχομένου, σε κοινωνικά δίκτυα και σε online κοινότητες.

Τα άτομα που ανήκουν στις τρεις παραπάνω ομάδες βρέθηκαν να εμφανίζουν σημάδια κατάθλιψης, μέτριας έως ελαφριάς μορφής. Παρόλα αυτά δεν γνωρίζουμε τι προηγείται: η κατάθλιψη ή η υπερβολική χρήση του Ίντερνετ;

Όλοι σήμερα γνωρίζουμε τις δυνατότητες του Διαδικτύου και οι περισσότεροι το χρησιμοποιούμε καθημερινά για να ενημερωθούμε,  να ψυχαγωγηθούμε, να εργαστούμε και να έρθουμε σε επαφή με άλλους ανθρώπους. Απλά σίγουρα για ορισμένους, η υπερβολική χρήση του συγκεκριμένου μέσου αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι κατάθλιψης.

Στον αντίποδα, επιστήμονες του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου, τόνισαν ότι ο εθισμός κάποιου ανθρώπου στο Διαδίκτυο δεν είναι δυνατόν να διαγνωστεί αξιόπιστα, τουλάχιστον όχι ακόμα.

Επιπλέον, το σύνηθες είναι άνθρωποι που ήδη πάσχουν από κάποιας μορφής κατάθλιψη να ασχοληθούν υπέρμετρα με το Ίντερνετ και όχι το αντίστροφο, δηλαδή το Διαδίκτυο να τους προκαλέσει καταθλιπτικές και αντικοινωνικές τάσεις ή άλλου είδους ψυχικά προβλήματα. Μάλιστα, ενδεχομένως, να έχει και θετικά αποτελέσματα αφού ενθαρρύνει το άτομο να δημιουργήσει κάποιου είδους φιλίες και να έρθει σε επαφή με άλλους (έστω και διαδικτυακά!).

Συντάκτρια: FotiniZer

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;