Φροντιστήρια ΑΣΕΠ: 100.000.000 ευρώ κάθε χρόνο!

Σε 2.000.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για διορισμό στο Δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ, κατά την οκταετία 2000-2008. Για την επίτευξη του στόχου, που είναι η κατάκτηση μιας μόνιμης θέσης στο δημόσιο τομέα, 50.000 άνθρωποι ετησίως καταφεύγουν στα ειδικά για το σκοπό αυτό φροντιστήρια, καταβάλλοντας το αντίστοιχο τίμημα, που κυμαίνεται περί τις 2.000 ευρώ για μαθήματα διάρκειας λίγων μηνών. Ετσι, 100.000.000 ευρώ το χρόνο δαπανώνται από τις ελληνικές οικογένειες στην ιδιωτική φροντιστηριακή εκπαίδευση, όχι πλέον για υποψήφιους φοιτητές αλλά για υποψήφιους… υπαλλήλους!

Σε 50.000 υπολογίζονται οι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ που παρακολουθούν κάθε χρόνο μαθήματα στα περίπου 700 φροντιστήρια για να πετύχουν στους διαγωνισμούς πρόσληψης στο δημόσιο (ΑΣΕΠ), στους διαγωνισμούς Εκπαιδευτικών, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, υπουργείου Οικονομικών, Τράπεζας της Ελλάδος, Λιμενικό Σώμα, Τεστ Γνώσεων και Δεξιοτήτων, Δικαστών κ.λπ.

Αν νομίζει κανείς ότι η λέξη φροντιστήριο αφορά αποκλειστικά τους μαθητές που προετοιμάζονται για την «κούρσα» των εξετάσεων ή όσους μαθαίνουν ξένες γλώσσες, έχει μείνει πολύ πίσω. Εκτός από τις παραπάνω «φυλές» των φροντιστηρίων, που, βεβαίως απευθύνονται σε μεγάλους πληθυσμούς, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί νέα «είδη» φροντιστηριακής πελατείας. Αρκεί να κάνουμε μια βόλτα σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας μας, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στις αγγελίες: «Υπεύθυνη προετοιμασία για το διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης», «Ειδικά Φροντιστήρια για το διαγωνισμό των εκπαιδευτικών – Όλες οι ειδικότητες – Ολιγομελή τμήματα», «Ειδική προετοιμασία για το διαγωνισμό του Δημοσίου» κ.λπ. Η αγωνία για επαγγελματική αποκατάσταση, η ανασφάλεια μπροστά στο θεσμό των εξετάσεων του ΑΣΕΠ και ο έντονος ανταγωνισμός οδηγούν στα φροντιστηριακά θρανία, ύστερα από χρόνια, χιλιάδες κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Click here to find out more!

Εκατοντάδες φροντιστήρια στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις κάνουν μαθήματα για όλων των ειδών τους διαγωνισμούς για πρόσληψη στο Δημόσιο, το τεστ δεξιοτήτων, τις εξετάσεις για την εισαγωγή στη Σχολή Εθνικής Διοίκησης, καθώς και για τους διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών.

Τη 12ετία 1994-2005 συνολικά 1.580.642 άτομα κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στους διαγωνισμούς και στις προκηρύξεις προσλήψεων με σειρά προτεραιότητας του ΑΣΕΠ (131.000 κατά μέσο όρο το χρόνο). Το 2006, 232.000 παρουσιάζονται με αίτησή τους να διεκδικούν μία θέση στο δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ. Το 2007 υπάρχει απογείωση: Περίπου 500.000 υποψήφιοι! Συνολικά την περίοδο 2000-2008 οι αιτήσεις για συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ έφτασαν, όπως προαναφέρθηκε, τα 2.000.000!

Σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό αναλυτή Χρήστο Κάτσικα τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης μαζί με μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ανασφάλειας δημιουργούν έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα οι προσφερόμενες θέσεις στο δημόσιο τομέα να απέχουν πολύ από το να καλύψουν την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση των υποψηφίων. Η αναντιστοιχία αυτή με τη σειρά της δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των φροντιστηριακών μαθημάτων. Το φροντιστήριο εφοδιάζει τον υποψήφιο με «συνταγές επιβίωσης», του δίνει τα απαραίτητα «πυρομαχικά» για τη διεκδικητική ετοιμότητα στις εξετάσεις και κυριαρχεί τόσο στο πλαίσιο της λυκειακής εκπαίδευσης όσο και στο τοπίο της προετοιμασίας για τον εργασιακό βίο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με καμπάνια φροντιστηριακού οργανισμού, το Φροντιστήριο ΑΕΙ είναι «ο συντομότερος δρόμος για το πτυχίο». Υπάρχουν φροντιστήρια που εξειδικεύονται σε φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν τον απαιτούμενο χρόνο για μελέτη ή που έχουν αποσυνδεθεί από τη σχολή τους και δεν έχουν τις κατάλληλες σημειώσεις κ.λπ. Καλύπτονται «τμηματικές εξετάσεις όλων των σχολών, εξετάσεις σε μεταπτυχιακά προγράμματα, κατατακτήριες, όλα με ταχύρρυθμη διεκπεραίωση ύλης και πλήρη θεματογραφία εξετάσεων για την τελευταία δεκαετία», σύμφωνα με άλλη διαφημιστική καταχώρηση.

Λειτουργούν επίσης φροντιστήρια τα οποία ασχολούνται αποκλειστικά με την «προετοιμασία για την εισαγωγή υποψήφιων φοιτητών σε βρετανικά και ιταλικά Πανεπιστήμια», φροντιστήρια «για απόφοιτους ξένων Πανεπιστημίων, οι οποίοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του ΔΟΑΤΑΠ», ακόμη και φροντιστήρια για «όσους φοιτητές του Ανοικτού Πανεπιστημίου βρίσκονται εκτός Αθηνών ή έχουν ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή τους για τις ασκήσεις και τις εργασίες τους».

www.apogevmatini.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;