Η Εύα Καϊλή στο neolaia.gr

eva-kaili-org

Εσείς ρωτήσατε και εμείς μεταφέραμε τις ερωτήσεις σας προς την Εύα Καϊλή (ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Α’Θεσσαλονίκης). Διαβάστε παρακάτω τις απαντήσεις που μας έδωσε:

 

Πιστεύετε πως οι ιδεολογίες στα κόμματα έχουν πεθάνει…;

Οι ιδεολογίες δεν γεννήθηκαν με παρθενογένεση. Υπήρξαν προϊόντα της πολιτικής προσπάθειας να εκφράστουν ομάδες με συγκεκριμένες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αναφορές. Οι κοινωνίες ποτέ δε ήταν και ποτέ δε θα είναι μονολιθικές, μονόπλευρες και μονοσήμαντες. Πάντοτε θα υπάρχουν κοινωνικές διαστρωματώσεις και στα προβλήματα που θα ανακύπτουν από αυτές, οι απαντήσεις θα είναι ή δεξιές ή αριστερές.

Τι εικόνα εχετε για την φοιτητική νεολαία του κόμματος σας και ποια πιστεύετε ότι είναι τα κίνητρα ενος νέου ώστε να ενταχθει σ’ αυτην;

Η συμμετοχή σε μία πολιτική νεολαία, πέρα απο το πολιτικό της χαρακτήρα ενέχει κυρίως τα κίνητρα της ατομικής κοινωνικοποίησης και έκφρασης. Αυτό είναι θετικό κίνητρο. Αρνητικό κίνητρο είναι να συμμετέχεις σε ένα πολιτικό σώμα για την ικανοποίηση του προσωπικού σου εγωισμού ή ωφελιμιστικών επιδιώξεων. Αγαπάω τη Νεολαία μας. Άλλωστε από τη συμμετοχή μου σε αυτή έμαθα πολιτική, δόμησα τις βασικές αρχές τις προσωπικής μου πολιτικής κουλτούρας και ταυτότητας και έκανα μεγάλες και ανεξίτηλες φιλίες. Πιστεύω όμως σε μία Νεολαία και μία ΠΑΣΠ με μεγαλύτερη κοινωνική παρέμβαση και μεγαλύτερη συμμετοχή στη καθημερινότητα του πολίτη. Η Νεολαία ενός κόμματος θα πρέπει να λειτουργεί ως Ακαδημία Στελεχών και όχι ως θερμοκήπιο εκόλαψης υβριδίων ενός κομματικού σωλήνα. Η Νεολαία μας έχει γράψει Ιστορία Δημοκρατίας και Αγώνων στην Ελληνική κοινωνία. Αυτός είναι ο ρόλος της και αυτό τον ρόλο θα διαφυλάξει.

Πως θα σας φαινόταν η πλήρης απεξάρτηση του φοιτητικού συνδικαλισμού απ τα κόμματα;

Δεν είναι τα κόμματα και οι Σπουδάζουσες Νεολαίες τους το πρόβλημα του φοιτιτικού κινήματος. Πρόβλημα είναι η χρήση που γίνεται από βουλευτές και άλλους ημέτερους να προσετεριστούν τα μέλη των παρατάξεων για να τα κινητοποιούν με άξωνα τις προσωπικές τους επιδειώξεις. Όταν οι Σπουδάζουσες Νεολαίες λειτουργούν έτσι, τότε δεν υπηρετούν ούτε τους εαυτούς τους, ούτε το φοιτιτικό κίνημα αλλά γίνονται “ουρά” των κομματικών γραφείων και των
μηχανισμών. Συνεπώς είναι σκόπιμο τα κόμματα να σέβονται τις παρατάξεις τους στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και να συμβάλουν στην επίτευξη των σκοπών των Νεολαιών.

H NΔ μετά από 5.5 πραγματικά απέτυχε. Πιστευετε πραγματικά ότι το ΠΑΣΟΚ τελικά θα αλλάξει την κατάσταση;

Ναι, το πιτεύω απόλυτα. Αυτό μαρτυρά η πολιτική μας εμπειρία. Στις 18 Οκτώβρη του 1981 και στις 10 Οκτώβρη 1993, όταν η εξουσία πέρασε από τη Δεξιά στο Λαό, πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα ενίσχυσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων για την άμεση οικονομική βελτίωση των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στόχος ήταν η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης του πολίτη και συνεπώς η βελτίωση της ρευστότητας στην αγορά. Μακροοικονομική συνέπεια μίας τέτοια δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής ήταν η θεμελίωση μίας ισχυρής και μεγάλης μεσαίας τάξης, με την ελαχιστοποίηση των συνεπειών της φτώχειας για τους αδύναμους και μεγιστοποίηση του βαθμού συμμετοχής των ισχυρών στα οικονομικά βάρη του τόπου. Οι εκλογικές αναμετρήσεις του Οκτώβρη είναι πάντα εκλογές με στόχο την κοινωνική δικαιοσύνη. Είναι εκλογές που πάντα θριαμβεύει το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο θα γίνει και στις 4 Οκτώβρη.

To “Oλοι θα κριθούν εξ’ αρχής” μιλάει όντως ριζική αλλαγή;

Κρινόμαστε όλοι. Και κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας. Αυτό δεν συνδέεται απαραιτήτως άμεσα με την έννοια της πολιτική αλλαγής. Παραδοσιακά σε ένα κόμμα εξουσίας, όταν τα πράγματα πάνε καλά, οι διαδικασίες (και άρα και οι διαδικασίες ανανέωσης) “κλείνουν”. Ανοίγουν μόνο όταν τα κόμματα και οι παρατάξεις βρίσκονται σε κρίση. Αυτός ο “παραδοσιακός” χαρακτήρας ανανέωσης ανοίκει στο παρελθόν για το ΠΑΣΟΚ του σήμερα. Η ανανέωση θα γίνεται όχι με βάση τη συνέπεια στη “γραμμή” και τη κομματική πειθαρχεία αλλά με βάση την ικανότητα των στελεχών και των μελλών του υπουργικού συμβουλίου να παράγουν αποτελεσματική πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση στις 5 Οκτωβρίου θέτει όχι μόνο προγραμματικούς στόχους, όχι μόνο πλάνο υλοποίησής τους, αλλά και κριτήρια αξιολόγησης πολιτικού και κυβερνητικού έργου. Όλοι μας θα κριθούμε εξαρχής και επι της αρχής αυτής.

Τι σημαίνουν για εσάς τα γεγονότα του Δεκέμβρη;

Η πολιτική ανυπακοή βρίσκεται στη γεωμετρία της πολιτικής μου αντίληψης. Ο λόγος του να υπάρχει πολιτική εξουσία και κρατική διακυβέρνηση είναι συγκεκριμένος: Η υπεράσπιση του δικαιώματος του πολίτη στη πρόοδο, την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια. Όταν το κράτος δεν εκπληρώνει τον ρόλο του, οι πολίτες έχουν το αδιαφιλονίκητο δικαίωμα να αντιδράσουν. Να φωνάξουν δυνατά. Μήπως έτσι δεν είναι και η ανθρώπινη φύση; Το μωρό για να το ταϊσει η μητέρα του φωνάζει… Τα γεγονότα του Δεκέμβρη είναι η φωνή της γενιάς που πνίγεται από την ασφυξία μίας κοινωνικής πραγματικότητας που της επιτάσσει να συμβιβαστεί μεταξύ εξαθλίωσης και οριακής επιβίωσης. Δεν έχουμε μόνο δικαίωμα στη ζωή.. Έχουμε δικαίωμα σε μία όμορφη ζωή. Και μία όμορφη ζωή είναι ένας σπουδαίος λόγος για να παλεψει και να φωνάξει κανείς.

Είμαι νέος, 20 ετών, γιατί να ψηφίσω ΠΑΣΟΚ;

Το πρόγραμμα και η μορφή που δίνουμε στη διακυβέρνησή μας είναι προσανατολισμένη σε εσένα, που είσαι νέος, 20 χρονών. Συνδέουμε το καινοτόμο μοντέλο ανάπτυξής που προτείνουμε με τις νέες ευκαιρίες για εργασία σε μία κοινωνία της γνώσης και των ίσων ευκαιριών στη ζωή και στη πρόσβαση στη πληροφορία. Δίνουμε αξία στις γνώσεις σου και τις εντάσσουμε αμέσως στη παραγωγική διαδικασία. Η συμμετοχή σου στη πρόοδο της πατρίδας μας έχει πραγματικό αντίκρισμα στη ποιότητα της ζωής σου και ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου για προσωπική πρόοδο, δίκαιη μεταχείρηση και βιώσιμο περιβάλλον στη πόλη σου ή στο χωριό σου για να ζεις με υγεία και αξιοπρέπεια εσύ και οι άνθρωποι που αγαπάς.

Αν δεν πάρει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ, θα ειναι αποτυχία;

Η εκλογική νίκη και η πολιτική νίκη δεν είναι ταυτόσημα πράγματα. Στόχος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι να κερδίσει τις εκλογές αλλά να κερδίσει την πολιτική υποστήριξη όλης της κοινωνίας σε μία μεγάλη προσπάθεια συνολικής μεταστροφής σε μία ανώτερη και αποτελεσματικότερη κουλτούρα δημόσιας διοίκησης. Στο δημοκρατικόνπολίτευμα όμως, κάθε μεταβολή είναι απαραίτητα θεσμική μεταβολή. Οι θεσμικές μεταβολές προϋποθέτουν άνετη κοινοβουλευτική πλειωψηφία. Η μη εκπλήρωση του στόχου αυτού δεν αποτελεί αποτυχία για το ΠΑΣΟΚ αλλά παράταση της αγωνίας για μία κοινωνία που αποζητά άμεσες και ριζικές αλλαγές. Υπάρχει κατα τη γνώμη σας πιθανότητα να γυρίσει το κλίμα η Νέα Δημοκρατία; Όχι. Δεν υπάρχει απολύτως καμία τέτοια πιθανότητα. Η κυβέρνηση Καραμανλή θα μείνει στη μνήμη μας σαν η ίδια μεγάλη “επιτυχία” με τη κυβέρνηση Μητσοτάκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
22:00
0 - 0
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
8'
69 - 62
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
6'
4 - 4
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;