Χριστοφοράκος | Μένει Γερμανία

Από neolaia.gr Team 5 Σεπτεμβρίου 2009

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να μην εκδώσει τον πρώην ισχυρό παράγοντα της Siemens Hellas, Μιχάλη Χριστοφoράκο, στην Ελλάδα, κάνοντας δεκτή την προσφυγή των συνηγόρων του, με την οποία ζητούσαν να ακυρωθεί η απόφαση του Εφετείου του Μονάχου, που έδινε το «πράσινο φως» για την παράδοση.

Η γερμανική δικαιοσύνη θεωρεί ότι τα αδικήματα, για τα οποία κατηγορείται στην Ελλάδα ο κ. Χριστοφοράκος, έχουν παραγραφεί. Ο ίδιος, βάσει του γερμανικού δικαίου, δεν θα εκδοθεί ούτε για τα αδικήματα της περιόδου Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2003. Προς το παρόν, παραμένει στις φυλακές του Σταντελχάιμ, έως ότου η γερμανική Δικαιοσύνη αποφανθεί σχετικά και με το δεύτερο ένταλμα που έχει εκδοθεί σε βάρος του.

Αμηχανία επικρατεί στο ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο ανακοίνωσε: «Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννης Τέντες ενημέρωσε σήμερα τον υπουργό Δικαιοσύνης κ.Νικόλαο Δένδια ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας ανέστειλε την απόφαση του Εφετείου του Μονάχου για παράδοση του κ. Μ. Χριστοφοράκου στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας δήλωσε: «Σήμερα, μετά τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε σκάνδαλο εντός σκανδάλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν ήθελε την αλήθεια. Αρνήθηκε επανειλημμένα τις προτάσεις του Γ.Παπανδρέου για την διερεύνηση της υπόθεσης. Η ΝΔ είναι αυτή που μεθόδευσε και ολοκλήρωσε με τους ανθρώπους της την συσκότιση της υπόθεσης Siemens. Μια κρίσιμη φάση αυτής της μεθόδευσης είχε να κάνει με τις κινήσεις του κ. Χριστοφοράκου.

»Οι ευθύνες είναι βαρύτατες σε πολιτικό -και όχι μόνο- επίπεδο. Ο ελληνικός λαός απαιτεί να μάθει την αλήθεια. Απαιτεί επίσης, θεσμικές αλλαγές για να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους σκάνδαλα στο μέλλον. Περιμένει πρωτοβουλίες από μια νέα κυβέρνηση. Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Στο μεταξύ, έγγραφες εξηγήσεις μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ζητά από τον ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, που χειριζόταν την υπόθεση της Siemens ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Ιωάννης Παπανικολάου, ο οποίος διενεργεί την πειθαρχική προκαταρκτική έρευνα σε βάρος του ειδικού ανακριτή.

Πηγή: tvxs.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ