Καλοκαιρινοί μύθοι ... διατροφής!

women-fruits

Πολλοί είναι οι μύθοι περί διατροφής που συνοδεύουν το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές μας διακοπές και αποδράσεις. Η γνώση σε ό,τι αφορά την υγεία μας άρα και την διατροφή μας είναι απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλίσουμε ήρεμες και ευχάριστες διακοπές χωρίς το άγχος των διατροφικών ατασθαλιών μας και πολύ περισσότερο το άγχος του ζυγίσματος όταν επιστρέψουμε από τις διακοπές.

ΜΥΘΟΣ 1. : Τα καλοκαιρινά φρούτα παχαίνουν.

Δυστυχώς επικρατεί η άποψη ότι οτιδήποτε μας αρέσει παχαίνει. Τα φρούτα και ιδιαίτερα τα καλοκαιρινά προσδίδουν πλήθος θρεπτικών συστατικών με χαμηλή ενεργειακή απόδοση. Τα φρούτα δεν περιέχουν λίπος και αποτελούνται κατά 80-90% από νερό, γεγονός που τα καθιστά απαραίτητη τροφή το καλοκαίρι. Επικρατεί η άποψη ότι το καρπούζι έχει ζάχαρη ή ότι τα κεράσια παχαίνουν κλπ… Συγκρατείστε όμως αυτό: στοχεύστε στην κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών ημερησίως και θα διαπιστώσετε ότι θα νιώθετε υγιείς και χορτάτοι χωρίς να επιβαρύνετε την σιλουέτα σας.

ΜΥΘΟΣ 2. : Υπάρχουν τροφές που καίνε το λίπος.

Μόνο η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η συστηματική άσκηση «καίνε» το λίπος. Δεν ισχύει η αντίληψη ότι το λεμόνι ή το γκρέιπφρουτ κάνουν λιποδιάλυση. Αυτά δεν έχουν επιστημονική τεκμηρίωση. Μία διατροφή που είναι χαμηλή σε θερμίδες και ισορροπημένη σε λίπος, σε συνδυασμό πάντα με τακτική άσκηση (4-5 φορές/ εβδομάδα από 40-60 λεπτά) βοηθούν στην μείωση του λιπώδους ιστού.

ΜΥΘΟΣ 3. : Τα θαλασσινά αυξάνουν την χοληστερόλη.

Η χοληστερόλη στο αίμα επηρεάζεται από την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, π.χ. παχύ κρέας, πέτσα πουλερικών, ολόπαχα τυριά, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και προϊόντα που περιέχουν βούτυρο όπως κρουασάν, κέικ, πίτες. Τα θαλασσινά περιέχουν χοληστερόλη ,αλλά δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, επομένως επηρεάζουν λιγότερο τη χοληστερόλη στο αίμα.

ΜΥΘΟΣ 4. : Τα παγωτά 0% δεν παχαίνουν.

Τα παγωτά 0% έχουν λιγότερες θερμίδες από τα κανονικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα καταναλώνετε σε απεριόριστη ποσότητα. Φυσικά και αποτελούν καλύτερη λύση και επιλογή ως επιδόρπιο για όσους θέλουν να χάσουν κιλά, αλλά καλό θα είναι να μην καταναλώνετε γλυκίσματα και παγωτά περισσότερο από 1-2 φορές/ εβδομάδα.

ΜΥΘΟΣ 5.: Τα αναψυκτικά δημιουργούν κυτταρίτιδα.

Δεν υπάρχει κάποια σοβαρή επιστημονική απόδειξη σχετικά με τα αναψυκτικά και την εμφάνιση της κυτταρίτιδας. Η κυτταρίτιδα οφείλεται σε κακή κυκλοφορία του αίματος, συσσώρευση λίπους, αλλά μειωμένη ελαστικότητα των ινών του συνδετικού ιστού. Όταν υπάρχει συστηματική άσκηση, καλή ενυδάτωση και μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, τότε ένα αναψυκτικό σίγουρα δεν θα βλάψει.

ΜΥΘΟΣ 6.: Τα ζυμαρικά και οι πατάτες παχαίνουν.

Οι πολλές θερμίδες κρύβονται στον τρόπο μαγειρέματος. Αν οι πατάτες είναι τηγανιτές ή τα μακαρόνια συνοδεύονται από λιπαρή σάλτσα και τυρί, τότε τα λιπαρά του πιάτου αυξάνουν την θερμιδική απόδοση. Η ισορροπημένη διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, καθώς αυτά τα συστατικά είναι απαραίτητα για την ενέργεια του οργανισμού. Συστήνεται βέβαια να προτιμάτε αμυλούχα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες π.χ. μακαρόνια ολικής αλέσεως ή αν μπορείτε να τρώτε την πατάτα με την φλούδα. Έτσι προσδίδουμε στο σώμα μας περισσότερα πολύτιμα συστατικά, ενώ παράλληλα υπάρχει και καλύτερο επίπεδο κορεσμού.
Χρειάζεται προσοχή στην συγκέντρωση πληροφοριών σε θέματα υγείας και διατροφής. Όλοι αυτοί οι μύθοι, αλλά και άλλοι έχουν επικρατήσει επειδή ξεκίνησαν από λάθος πηγές και διαιωνίστηκαν με διαφορετικές ερμηνείες. Σε κάθε περίπτωση, σιγουρευτείτε ότι αυτά που διαβάζετε ή ακούτε είναι πληροφορίες από επιστήμονες και από τους ειδικούς σε κάθε τομέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;