Οι πιο περιζήτητες σχολές για το 2009 και ο συσχετισμός τους με την αγορά εργασίας

thessaloniki-01

Οι φοιτητές (και μελλοντικοί υποψήφιοι) βάζουν υψηλά στις προτιμήσεις τους σχολές που ανταποκρίνονται άμεσα στις τωρινές ανάγκες της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με στοιχεία του kariera.gr για τον μήνα Μάιο 2009 οι δημοφιλέστεροι τομείς εργασίας που έχουν και τη μεγαλύτερη προσφορά με βάση τις αναζητήσεις των εταιριών είναι οι εξής:

• Πωλήσεις: 26%
• Πληροφορική/τηλεπικοινωνίες: 13%
• Καταστήματα λιανικής: 9%
• Γραμματειακή υποστήριξη: 8%
• Υπάλληλοι γραφείου: 8%
• Χρηματοοικονομικά: 5%
• Μάρκετινγκ: 5%
• Επαγγέλματα υγείας: 5%
• Μηχανικοί: 5%
• Λογιστήριο: 5%

Υπάρχει όμως σύνδεση μεταξύ των τωρινών αναγκών για προσλήψεις των εργοδοτών και των προτιμήσεων των φοιτητών – μελλοντικών υποψηφίων όσον αφορά το τι θα σπουδάσουν;

Σχετικά με έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr σε συνεργασία με την εταιρία Orientum οι πιο περιζήτητες σχολές με σειρά προτεραιότητας για το έτος 2009 είναι οι εξής:

1. Παιδαγωγικά
2. Επαγγέλματα υγείας / Διαιτολογία
3. Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί
4. Λογιστική
5. Εργοθεραπεία

Είναι ξεκάθαρο ότι για τους φοιτητές – μελλοντικούς υποψηφίους αποτελεί σημαντικό κριτήριο το να συνδέεται άμεσα η επιλογή της σχολής τους με εκείνα τα γνωστικά αντικείμενα που έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας. Με εξαίρεση τα περιζήτητα παιδαγωγικά τμήματα, λόγω απασχόλησης στο Δημόσιο, υπάρχει ουσιαστικό ταίριασμα στα επαγγέλματα υγείας, τη λογιστική και τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς οι οποίοι απασχολούνται κυρίως στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.

Ο Θεόφιλος Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του Kariera.gr, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τελικά κατά πόσο είναι λογικό το βασικό κριτήριο σπουδών για έναν νέο να είναι οι αν μη τι άλλο τωρινές/πρόσφατες ανάγκες για προσλήψεις των εταιριών; Εάν κάτι τέτοιο μπορούσε να ισχύσει και να ανταποκριθεί στην πραγματικότητα, η αγορά εργασίας θα ήταν απόλυτη, μονόδρομος, και θα μπορούσε να προκαθοριστεί ή και να διαμορφωθεί. Έτσι όλοι μας θα σπουδάζαμε τα ίδια και συγκεκριμένα αντικείμενα και θα υπήρχε μια μόνιμη και επαναλαμβανόμενη διαδικασία. Αν θέλουμε να είμαστε κάπως αισιόδοξοι θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι ακόμη και εν μέσω δύσκολών καιρών, υπάρχουν άνθρωποι που με τα προσόντα και το μεράκι τους δημιουργούν θέσεις για τους εαυτούς τους και κινούν (κατά κάποιον τρόπο) τα νήματα της αγοράς εργασίας. Χαίρομαι πάντα να βλέπω νέους ανθρώπους που το ενστερνίζονται αυτό σπουδάζοντας ή/και κάνοντας επάγγελμα αυτό που αγαπούν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;