Τo ΛΑ.Ο.Σ. αγόρασε προσωπικά δεδομένα!

laos-prosopika-dedomena

Έλληνες του εξωτερικού έλαβαν προεκλογικό υλικό από το ΛΑΟΣ που τους στάλθηκε ταχυδρομικά στην διεύθυνση κατοικίας τους, πληροφορία που κατείχε μόνον το προξενείο της αντίστοιχης χώρας, όπως αποκάλυψε το blog JUNGLE-Report και o E-Lawyer στο blog του.

Με αφετηρία την πληροφορία που δημοσίευσε ο E-Lawyer για την αποστολή προεκλογικού υλικού σε Έλληνες του εξωτερικού, χωρίς να κατονομάζει το πολιτικό κόμμα, το JUNGLE-Report διεξήγαγε δική του έρευνα η οποία όχι μόνο επιβεβαιώνει την πληροφορία αλλά καταδεικνύει και το εν λόγω κόμμα, το ΛΑΟΣ. Όπως επισημαίνει το blog, πρόκειται για υποκλοπή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού που δήλωσαν την επιθυμία τους να ψηφίσουν υποψήφιους Έλληνες ευρωβουλευτές, με τη σύμπραξη κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το νόμο, για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους οι Έλληνες του εξωτερικού, πρέπει προηγουμένως να έχουν δηλώσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν και τον τόπο κατοικίας τους στα ελληνικά προξενεία. Σημειώνεται ότι μόνο στα προξενεία γίνονται οι δηλώσεις αυτές, όπου συντάσσονται ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι.

Πώς όμως έγιναν γνωστά τα στοιχεία των πολιτών αυτών στο ΛΑΟΣ; Είτε πήρε τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που συντάχθηκαν στα προξενεία, είτε αντίγραφα των δηλώσεων, προφανώς με τη συνέργεια υπαλλήλων του υπουργείου Εξωτερικών, καθώς εκεί καταλήγουν οι εκλογικοί κατάλογοι, αναφέρει το JUNGLE-Report.

Είναι ωστόσο νόμιμη η χορήγηση προσωπικών δεδομένων από ένα προξενείο προς ένα πολιτικό κόμμα; Ναι, επισημαίνει ο E-Lawyer αλλά με μία βασική προϋπόθεση. «Θα πρέπει να έχουν προηγουμένως ενημερωθεί τα πρόσωπα στα οποία αφορούν τα προσωπικά δεδομένα (άρθρο 11 παρ. 3 Ν.2472/1997), ώστε να τους έχει δοθεί και το δικαίωμα να αντιταχθούν σε αυτήν την διαβίβαση των προσωπικών δεδομένων τους».

Πηγές:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;