Kάπνισμα και κάνναβη στους έλληνες εφήβους

smoking-cigarettes

Κάπνισμα, αλκοόλ και σε μικρότερο βαθμό η κάνναβη απειλούν τους έλληνες εφήβους σύμφωνα με δημοσίευμα στο σημερινό “Βήμα“. Αν και συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη τα νούμερα στην χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλότερα επιπέδα, οι μισοί από τους 10.445 μαθητές ηλικίας 13-18 ετών, που απάντησαν στην έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, δήλωσαν ότι έχουν καπνίσει έστω και μία φορά, ενώ ένας στους δέκα παραδέχτηκε ότι κυκλοφορεί με πακέτο. Ανάμεσα σε αυτούς, μανιώδεις καπνιστές υπολογίζονται οι πέντε στους δέκα, καθώς καπνίζουν τουλάχιστον 10 τσιγάρα ημερησίως.

Σύμφωνα με την έρευνα, παρατηρείται μείωση τόσο του ποσοστού των «περιστασιακών» καπνιστών όσο και του ποσοστού όσων απλώς «δοκίμασαν» σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2003, αλλά οι μανιώδεις ή βαρείς καπνιστές έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, φέρνοντας την Ελλάδα πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

Χαμηλά σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό μέσο όρο βρίσκονται οι νέοι στην Ελλάδα στο θέμα της χρήσης των ναρκωτικών ουσιών, πιο συγκεκριμένα της κάνναβης.

Το 12% των εφήβων στην Ελλάδα έχει δοκιμάσει κάνναβη, ενώ το 6% δηλώνει επανάληψη της χρήσης τουλάχιστον τρεις φορές μέσα στη διετία 2006-2007. Αντίστοιχα το μέσο ευρωπαϊκό ποσοστό ανέρχεται σε 18% για τη «δοκιμή» και σε 15% για την «επανάληψη» της χρήσης από τρεις και πάνω φορές. Σημειώνεται ότι κατά τη συμπλήρωση των ερωτηματολογίων, οι έλληνες έφηβοι υποστήριξαν ότι θεωρούν γενικώς «επικίνδυνη» τη χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας, στοιχείο που, όπως επεσήμανε και ο κ. Στεφανής, «αποδεικνύει την απαξίωση των ναρκωτικών ουσιών στη συνείδηση των νέων».

Στο ίδιο πλαίσιο, η κυρία Κοκκέβη υπογράμμισε ότι «πολλοί από τους συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι η ενημέρωση και η πληροφόρηση που έχουν λάβει, είτε από την οικογένειαείτε από το κοινωνικό περιβάλλον, τους έχει βοηθήσει να μην έχουν θετική γνώμη ακόμη και για τα κάποτε θεωρούμενα “μαλακά΄΄ ναρκωτικά» και τόνισε τον ουσιώδη ρόλο, σε αυτόν τον τομέα, των Κέντρων Πρόληψης. Σημειώνεται, επίσης, ότι παρατηρείται κατακόρυφη πτώση στην αγορά και χρήση ηρεμιστικών ή υπνωτικών χαπιών και φαρμάκων χωρίς ιατρική σύσταση και συνταγή, αποτέλεσμα, όπως καταδεικνύεται, των αλλαγών και της αυστηροποίησης στον τρόπο συνταγογράφησης.

Αυξημένη χρήση κάνναβης ή, σε πολύ μικρότερα ποσοστά, άλλων ναρκωτικών ουσιών, χαπιών και φαρμάκων με εξαρτησιογόνες ιδιότητες κάνουν οι Τσέχοι, οι Βρετανοί που διαμένουν στη νήσο Μαν στην ιρλανδική θάλασσα, οι Ελβετοί, οι Σλοβάκοι, οι Γάλλοι, οι έφηβοι της Αγγλίας και της Ουαλίας, οι Ολλανδοί, οι νέοι στο Μονακό και οι Εσθονοί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;