Επιδόσεις στο Shared Hosting

Το shared hosting είναι ένας οικονομικός τρόπος για να έχετε μια ιστοσελίδα στο internet. Στα θετικά είναι η χαμηλή τιμή και το ότι δεν χρειάζεται να ξέρετε πώς να εγκαταστήσετε και να συντηρήσετε ένα διακομιστή μόνοι σας. Αλλά υπάρχει και ένα αρνητικό: Μοιράζεστε το διακομιστή με εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες.

Αυτό συνήθως δουλεύει σωστά, αρκεί οι άλλες ιστοσελίδες να μην έχουν πάρα πολύ κίνηση και να μην χρησιμοποιούν πολλούς πόρους από το διακομιστή. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν μια ή και περισσότερες ιστοσελίδες χρησιμοποιούν παραπάνω από τους επιτρεπτούς πόρους με αποτέλεσμα να καθυστερούν να φορτώνουν οι υπόλοιπες ιστοσελίδες που φιλοξενούνται στον διακομιστή, συμπεριλαμβανόμενης και της δικιάς σας.

Παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τις επιδόσεις

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να υπερφορτώσουν έναν διακομιστή. Για παράδειγμα:

* PHP Scripts τα οποία είναι κακογραμμένα μπορεί να χρησιμοποιούν μεγάλο μέρος από τους πόρους του διακομιστή και σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και να εμποδίσουν άλλες διεργασίες από το να εκτελεστούν. Είναι συχνό φαινόμενο προγραμματιστών που δοκιμάζουν τις εφαρμογές τους απευθείας στον web-server και διορθώνουν τα προβλήματα με δοκιμές όταν αυτά εμφανιστούν.

* Βάσεις δεδομένων που δεν έχουν σωστή δομή (indexes, keys, κλπ) ή και προβλήματα σε κάποια εφαρμογή που έχει ως αποτέλεσμα πολλές ταυτόχρονες συνδέσεις στη βάση δεδομένων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε άλλες ιστοσελίδες που μοιράζονται την ίδια βάση δεδομένων.

* Υψηλής κίνησης ιστοσελίδες στον ίδιο διακομιστή μπορούν και αυτές να προκαλέσουν προβλήματα. Ένας web-server έχει ένα ορισμένο αριθμό από ταυτόχρονες συνδέσεις που μπορεί να εξυπηρετήσει. Το όριο αυτό είναι συνήθως κοινό για όλες τις ιστοσελίδες που βρίσκονται στο διακομιστή.

* Πολλές ιστοσελίδες σε ένα διακομιστή ακόμα και όταν αυτές συμπεριφέρονται σωστά μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Πολλοί webhosts φιλοξενούν παραπάνω αριθμό ιστοσελίδων από αυτές που μπορεί να εξυπηρετήσει για να αυξήσουν το κέρδος τους.

* Αντίγραφα ασφαλείας που συνήθως γίνονται κατά τις νυχτερινές ώρες μπορεί να κάνουν τους διακομιστές να αργούν να ανταποκριθούν ή να μην απαντούν καθόλου.

Τι μπορείτε να κάνετε

Σε περίπτωση που δείτε ότι ξαφνικά η ιστοσελίδα σας αργεί να ανταποκριθεί, επικοινωνήστε με τον webhost σας και εξηγήστε το πρόβλημα. Ρωτήστε τον που οφείλεται και τι πρόκειται να κάνει για να το διορθώσει. Συνήθως αρκεί η μεταφορά της ιστοσελίδας σας σε κάποιο άλλο διακομιστή με μικρότερο φόρτο.

Φυσικά θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε αλλαγές που κάνατε στην ιστοσελίδα σας. Εάν πρόκειται για την δικιά σας ιστοσελίδα που η επισκεψιμότητά της αυξήθηκε το τελευταίο χρονικό διάστημα ή χρησιμοποιεί βαριά scripts τότε ίσως είναι καιρός για να κοιτάξετε για αναβάθμιση σε κάποιο πακέτο semi dedicated ή ακόμα και για dedicated server.

Συμπέρασμα

Το shared hosting είναι μια οικονομική λύση για να ανεβάσετε μια ιστοσελίδα στο internet και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αρκετό. Απλά σιγουρευτείτε ότι έχετε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μη δημιουργείτε πρόβλημα στο διακομιστή που φιλοξενεί την ιστοσελίδα σας καθώς και ότι έχετε επιλέξει κάποιο webhost που παρακολουθεί τους διακομιστές του για προβλήματα που μπορεί να προκύψουν ώστε να τα επιλύσει άμεσα.

Πηγή: CretaForce

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;