8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας!
Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.

lead_960

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους.

Η συγκεκριμένη ημέρα έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη What’s it called (@reverseuvoli) στις

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ.

Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

We stand in solidarity with those who will be striking tomorrow March 8th for International Women’s Day/A Day Without Women. After much thought we have decided to keep rousehouse doors open. @rosehouseplants is a small Denver based business that is owned, run and staffed by women, by plant ladies/healers/artists that take care of each other and the community. “The most anti-capitalist protest is to care for another and to care for yourself. To take on the historically feminized and therefore invisible practice of nursing, nurturing, caring. To take seriously each other’s vulnerability and fragility and precarity, and to support it, honor it, empower it. To protect each other, to enact and practice community. A radical kinship, an interdependent sociality, a politics of care.” – from Sick Woman Theory by Johanna Hedva. We will have @restorativerites “The Mean Reds” tea brewing all day tomorrow if you’d like to drop in for a cuppa ❤️☕️❤️

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη rosehouse (@rosehouseplants) στις

Δεν πρέπει να συγχέεται με την Ημέρα Ισότητας των Γυναικών (26 Αυγούστου) που εορτάζεται στις ΗΠΑ και η οποία αφορά την απόκτηση δικαιώματος ψήφου των Αμερικανίδων γυναικών στις 26 Αυγούστου 1920.

Στη Ρωσία, μετά το τέλος της Οκτωβριανής Επανάστασης, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι πείθει τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, η οποία στη συνέχεια επεκτάθηκε στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

"Ψωμί και Τριαντάφυλλα"
“Ψωμί και Τριαντάφυλλα”

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: Η ιστορία της 8ης Μαρτίου

1885. Οι απαράδεκτες συνθήκες εργασίας οδηγούν 20.000 εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας που ζητούσαν μειωμένο ωράριο σε 10 από 16 ώρες και ίσες απολαβές με τους άνδρες, σε μαζική απεργία στη Νέα Υόρκη.

Η αστυνομία χρησιμοποιεί ακατάσχετη βία για να διαλύσει το πλήθος και οι εργοστασιάρχες προβαίνουν σε ομαδικές απολύσεις.

Δύο χρόνια αργότερα οι γυναίκες που βρέθηκαν στην διαμαρτυρία οργανώνουν το πρώτο σωματείο γυναικών, μια κίνηση που δημιούργησε προκάλεσε ζητήματα διαχωρισμού ανάμεσα στο γυναικείο εργατικό κίνημα και τον φεμινισμό.

1908. Με σύνθημα «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» 15.000 γυναίκες κατεβαίνουν στους δρόμους της Νέας Υόρκης ζητώντας λιγότερες ώρες εργασίας, καλύτερους μισθούς και δικαίωμα ψήφου.

Το ψωμί ήταν σύμβολο της οικονομικής ασφάλειας και το τριαντάφυλλο της καλύτερης ποιότητας ζωής.

Στην Ελλάδα, η πρώτη απεργία γυναικών έγινε στις 13 Απριλίου του 1982 στον Πειραιά, από εργάτριες του εργοστασίου υφαντουργίας των αδελφών Ρετσίνα.

Την ίδια χρονιά η συγκεκριμένη υφαντουργία αποφάσισε να προβεί σε μειώσεις μισθών στις γυναίκες από 80 σε 60 λεπτά. Η μείωση μεταδόθηκε από την πρώτη γυναικεία εφημερίδα, η «Εφημερίδα των Κυριών», που κυκλοφόρησε το 1887.

Η εφημερίδα δημοσίευε άρθρα για ζητήματά όπως η εκπαίδευση και το δικαίωμα στην εργασία.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Meirav Rosenberg- Paz (@meiravrosenberg) στις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1