Γιατί ο υπερβολικός ύπνος δεν μας κάνει καλό;
Τι συμβαίνει όταν "σε πλακώνει το πάπλωμα" και καταλήγεις να κοιμάσαι περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα σου;

pexels-photo-29992

Τι συμβαίνει όταν “σε πλακώνει το πάπλωμα” και καταλήγεις να κοιμάσαι περισσότερο από όσο χρειάζεται το σώμα σου;

Ο υπερβολικός ύπνος πολλές φορές με ζητήματα υγείας. Οι ειδικοί συνιστούν πως ένα ενήλικο άτομο πρέπει να κοιμάται 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.

Ο παραπάνω ύπνος πολλές φορές υποδεικνύει όχι μόνο κακή ποιότητα ξεκούρασης αλλά και την ύπαρξη κάποιο ζητήματος που απαιτεί να ξεκουράζεις τον οργανισμό σου τόσες ώρες.

Με τον υπερβολικό ύπνο συνδέονται τα παρακάτω:

Καρδιοπάθεια & εγκεφαλικό

Αυξάνει τις πιθανότητες καρδιοπάθειας ή εγκεφαλικού ανακάλυψαν πως όσοι κοιμούνται παραπάνω από 8 ώρες το βράδυ, έχουν διπλάσιες πιθανότητες για στηθάγχη και κατά 10% μεγαλύτερη πιθανότητα για στεφανιαία νόσο. Ταυτόχρονα, σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται και ο κίνδυνος για καρδιοπάθεια με 38% μεγαλύτερη πιθανότητα ενώ ταυτόχρονα ανεβαίνουν και οι πιθανότητες εγκεφαλικού κατά 46%.

Κακή ποιότητα ύπνου

Όταν κοιμάσαι αλλά ο οργανισμός σου δέχεται ερεθίσματα που διαταράσσουν την διαδικασία, δεν ξεκουράζεται ουσιαστικά. Π.χ. τα άτομα που υποφέρουν από άπνοια στον ύπνο τους, τείνουν να κοιμούνται περισσότερες ώρες. Ταυτόχρονα, η ανεπάρκεια ύπνου μπορεί να σου προκαλέσει στομαχόπονους ή εξάψεις. Για την κακή ποιότητα ύπνου μπορεί να ευθύνονται αρκετοί παράγοντες, από το ότι δεν είναι αρκετά σκοτεινό ή ήσυχο το δωμάτιο μέχρι το ότι κοιμάσαι κάθε μέρα ξημερώματα.

7x06_Nap_partners

Διαβήτης

Τα άτομα που κοιμούνται πολύ έχουν μεγάλες πιθανότητες για διαβήτη, καθώς ο πολύωρος ύπνος ασκεί επίδραση στα επίπεδα γλυκόζης του αίματος, άσχετα αν κανείς ασκείται ή όχι.

Πονοκέφαλοι

Οι διακυμάνσεις των νευροδιαβιβαστών κατά τη διάρκεια του ύπνου έχουν την δυνατότητα να προκαλέσουν πονοκεφάλους και ημικρανίες. Μια επιπλέον θεωρία υπαγορεύει πως τα άτομα που ξυπνάνε πιο αργά από ότι θα έπρεπε, τείνουν να εμφανίζουν πονοκεφάλους λόγω της έλλειψης καφεϊνης, των χαμηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή της αφυδάτωσης.

Κίνδυνος κατάθλιψης

Ο υπερβολικός ύπνος είναι ένα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έδειξαν πως ο πολύς ύπνος συνδέεται με την ψυχική οδύνη. Οι παραπάνω ώρες ύπνου ενεργοποιούν γονίδια που σχετίζονται με καταθλιπτικά συμπτώματα. Τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιούν τον ύπνο ως διαφυγή ή μηχανισμό αντιμετώπισης, γι’ αυτό και μένουν ώρες στο κρεβάτι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

10-05-2024

Μαρούσι

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
63'
0 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
63'
1 - 0
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
5'
51 - 39
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;