Παγωτό βανίλια: Γιατί μπορεί από φέτος να είναι πολύ πιο ακριβό;
Γιατί ενδέχεται φέτος το παγωτό βανίλια να κοστίζει έως και 10 φορές παραπάνω;

giphy

Η αγορά της βανίλιας περνάει μεγάλη κρίση και γι’ αυτό η τιμή του συγκεκριμένου παγωτού ενδέχεται να αυξηθεί έως και 10 φορές για φέτος.

Γιατί συμβαίνει όμως αυτό;

Ο πιο γνωστός προμηθευτής βανίλιας είναι η Μαδαγασκάρη. Αυτή γνώρισε το 2015 μια πολύ φτωχή συγκομιδή.

Στην τελική ευθεία για το καλοκαίρι η κρίση στην αγορά της βανίλιας απειλεί να μετατρέψει σε απαγορευμένη μια από τις πιο αγαπημένες απολαύσεις μας, το παγωτό βανίλιας. Όπως γράφει το περιοδικό Νιούζγουικ, το 2011, ένα κιλό «φασόλια» βανίλιας κόστιζαν περίπου 20 δολάρια το κιλό, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 η τιμή εκτοξεύτηκε στα 200 δολάρια το κιλό! 

Άλλοι προμηθευτές παγωτού βανίλια είναι το Μεξικό και η Ταϊτή. Η ποιότητα όμως του “φασολιού” που εξάγουν δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Μαδαγασκάρης.

Το κακό είναι πώς το υψηλό κόστος θα έχει επιπτώσεις στη ποιότητα της βανίλιας, καθώς οι αγρότες μαζεύουν τους καρπούς νωρίς, με αποτέλεσμα μια λιγότερο έντονη γεύση – όσο είναι φρέσκος ο καρπός δεν έχει άρωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς που μιλούν στο Νιούσγουικ.

Την ίδια στιγμή η ζήτηση για βανίλια έχει αυξηθεί σε ξένες αγορές, κυρίως στην Ασία, όπου η οικονομική άνθιση σημαίνει ότι η τσέπη περισσότερων ανθρώπων μπορεί να αντέξει γλυκές απολαύσεις, όπως ένα παγωτό βανίλια.

Από την πλευρά τους οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμα και αν τα επίπεδα παραγωγής επιστρέψουν στο φυσιολογικό, οι τιμές δεν θα μειωθούν. Ο Χάρι Ράο, διευθυντής της Βανίλαμαρτ, που εισάγει καρπούς βανίλιας λέει στους Τάιμς: «Η Μαδαγασκάρη υπαγορεύει πάντα τις τιμές. Δεν είναι μια ελεγχόμενη αγορά. Το κόστος της βανίλιας έχει την τάση να αυξάνεται γρήγορα, αλλά πέφτει πολύ αργά».

 

 

Στην αγορά του παγωτού όπως είναι αναμενόμενο, έχει σημάνει συναγερμός. «Το θέμα είναι μεγάλο. Πήρα μια επιστολή από τον άνθρωπο που μας προμηθεύει βανίλια και παραλίγο να πέσω από την καρέκλα –το κόστος έχει διπλασιαστεί μέσα σε δύο μήνες» λέει στη Νιού Γιορκ Ποστ, η Τζένιφερ Ντάντας,ιδιοκτήτρια του Μπλου Μαρμπλ Παγωτού με βάση το Μπρούκλιν.

Ο Τζέιμς Κόλεριτζ, ιδιοκτήτης της παγκοσμίου φήμης “Μπέλα Τζελατερία” στο Βανκούβερ, αναγκάστηκε να σταματήσει την παραγωγή του παγωτού βανίλιας στις αρχές Μαρτίου. «Μπορεί να βρει κανείς εκχύλισμα βανίλιας σε όλο τον κόσμο, αλλά εμείς επιλέγουμε τη Μαδαγασκάρη, επειδή η γεύση έχει μεγαλύτερο βάθος» λέει στην εφημερίδα Γκάρντιαν ο Τσάρλι Θέιλιερ,ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της μάρκας παγωτού Όπο.

 

Επομένως μην εκπλαγείτε εάν φέτος ένα παγωτό βανίλια κοστίσει λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;