Food And Drink: 9 Στέκια που πρέπει να επισκεφτείς

Η Πλάκα (το έχω ξαναπεί) είναι η πιο ωραία γειτονιά σε όλη την πλάση. Δεν ξέρω αν υπάρχει πιο όμορφο και ξεχωριστό μέρος. Δεν ξέρω αν είμαι και κομματάκι υπερβολική, γιατί ok, της λείπει η θάλασσα. Αλλά μόνο αυτό.

Έχει σπιτάκια που θα ήθελες να μένεις εκεί και αυτά τα σοκάκια που θυμίζουν ελληνικό νησί. Και το πλακόστρωτο για βόλτες και τα σκαλάκια για ρακόμελα και τα αρχαία για sightseeing (τύπου τουρίστας στην πόλη σου). Και τα υπέροχα Αναφιώτικα πιο πάνω.

Ε για την Ακρόπολη φαντάζομαι είναι περιττό να σου πω. Έχει και τα γλαστράκια της με τον βασιλικό (που μας αρέσει μόνο σε φυτό), τις (πιο) φούξια (του κόσμου) βουκαμβίλιες της, έχει ανθρώπους που χαμογελάνε, που ψάχνουν κάτι (και το βρίσκουν), που απολαμβάνουν μεζέδες και ελληνικούς στην χόβολη, σε μαγαζιά ωραία κι αγαπημένα. Για αυτά τα μαγαζιά θα σου πω. Άκου.

Γιασεμί

giasemi

Το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό όταν μιλάω για την Πλάκα. Σίγουρα έχω ξαναγράψει καλά λόγια. Πώς να μην άλλωστε; Έχω περάσει πολλά απογεύματα και βράδια εκεί. Με ωραίες σπιτικές πίτες. Με καφέδες (όταν έπινα) ελληνικούς πάνω στα πράσινα τσίγκινα τραπέζια του. Στα σκαλάκια του έξω τα καλοκαίρια. Έχει και μαξιλαράκια να κάτσεις ναι. Αν βρεις δηλαδή γιατί γίνεται πάντα χαμούλης. Και μέσα στη ζεστασιά του το χειμώνα. Υπάρχει και ο ενδιάμεσος χώρος, που δεν είσαι ούτε έξω, ούτε μέσα ακριβώς. Θα περνάνε γατούλες δίπλα σου, θα πιείς κρασί κι η μόνη μουσική που θα ακούς θα είναι τα γέλια σου. Ρομαντικό και παρεΐστικο μαζί, όπως ακριβώς και ολόκληρη η γειτονιά.

Μνησικλέους 23, τηλ.: 213 0417937

Μελίνα Café

Ναι το καφέ που πήρε το όνομά του από την μεγάλη αυτή Ελληνίδα, την Μελίνα την Μερκούρη, που τόσο πολύ μας φωτίζει η φλόγα της ακόμη. Μέσα στο μαγαζί αυτό υπάρχουν ένα σωρό κάδρα με πορτρέτα και φωτογραφίες της. Παντού. Ασπρόμαυρες, έγχρωμες, που είναι μόνη της αλλά και μαζί με άλλους. Η ατμόσφαιρα είναι κάπως ρετρό, μοιάζει σαν το σαλόνι ενός παλιού αθηναϊκού σπιτιού με αρκετό μπορντό και χρυσό. Θα πιεις τον καφέ σου με τους φίλους σου κάτω από τα μεγάλα μάτια της Μελίνας και ίσως πετύχεις και κάποιο live με Αλεξίου και άλλα τέτοια ποιοτικά. Δεν νοείται να μην το έχεις επισκεφτεί έστω μία φορά.

Λυσίου 22, τηλ.: 210 3246501

Κλεψύδρα

Ίσως να έχεις απέναντί σου εκείνο το γνωστό γκράφιτι του Sonke, αυτό με τις δύο φιγούρες, το ασπρόμαυρο. Ίσως πάλι να χωράνε να περάσουν δίπλα σου τσίμα τσίμα, γιατί θα είσαι σε ένα πολύ στενό δρομάκι. Αλλά θα νιώθεις ότι είσαι σε σοκάκι νησιού. Ή στην παλιά Αθήνα. Εκτός και αν προλάβεις κάποιο από τα τραπεζάκια της μικρής αυλής. Θα φας χωριάτικη που δεν την χορταίνεις ποτέ. Θα πιεις καφεδάκι σε μπακιρένιο σκεύος. Άμα θες γλυκό έχει σπιτικά. Έχει και μηλόπιτα νοστιμότατη. Και παραδοσιακά ελληνικά πιάτα, όπως κρεατόπιτα και άλλα πολλά και λαχταριστά. Γύρισε η κλεψύδρα, ο χρόνος κυλάει, ακόμη να πας;

Θρασυβούλου 9, τηλ.: 210 3212693

Αναφιώτικα

 

anafiotika

Δεν μιλάω για την περιοχή αλλά για το ομώνυμο μαγαζί. Αυτό το μεγάλο ροζ σπίτι. Που είναι φιλόξενο και γεμάτο πάντα. Που περνάς απ’ έξω και σκίζονται να σε εξυπηρετήσουν, τόσο που δεν έχεις αποφασίσει καν ακόμη ότι θα κάτσεις εκεί και έρχονται κατά πάνω σου. Αυτό κανονικά θα ήταν ενοχλητικό, αλλά δεν είναι, γιατί εκεί θέλεις να καταλήξεις και το ξέρεις. Είναι στο ψηλότερο σημείο στα περιβόητα σκαλάκια. Οπότε έχει στρατηγική θέση. Οι σερβιτόροι είναι φιλικοί και αν κάτσεις και στα ακριανά τραπέζια, συνήθως κάποιοι από αυτούς στέκονται δίπλα σου και τότε γίνεστε μία παρέα. Θα φας ποικιλιάρες και θα πιεις κρασιά μέχρι το πρωί. Θα βγάλεις φωτογραφία τον Λυκαβηττό και θα τραγουδήσεις μέχρι να κλείσει η φωνή σου, αν επιλέξεις βραδιά που έχει ζωντανή μουσική. Σίγουρα έχεις πάει, αλλά αξίζει να το κάνεις κάτι σαν στέκι.

Μνησικλέους 24Β, τηλ.: 210 3244428

Βρεττός

vrettos

Δεν παίζει να μην έχεις μια φωτογραφία από αυτό το μαγαζί. Και αν δεν έχεις θα βρεις παντού. Για την ακρίβεια από τα πολύχρωμα φωτεινά μπουκάλια στους τοίχους του. Το σκηνικό είναι τόσο εντυπωσιακό, που σε κάνει να το κοιτάς για ώρα απ’ έξω. Και συνήθως όσοι δεν ξέρουν περί τίνος πρόκειται, γι’ αυτό το λόγο μπαίνουν κιόλας. Όσοι πάλι το ξέρουν, πάνε για τα εξαιρετικά του λικέρ (εγώ λιμοντσέλο προτιμώ, η άχρηστη πληροφορία της μέρας σας). Το πιο μοναδικό όμως με αυτό το μαγαζί είναι ότι έχει ιστορία 100 και βάλε χρόνων. Ήταν αποστακτήριο, αμέ.

Κυδαθηναίων 41, τηλ.: 210 3232110

Σχολαρχείον 

sxolarxeio_fagito

Μεζεδοπωλείο από τα λίγα. Παραδοσιακό, λειτουργεί από το 1935 και η  ταμπέλα του λέει Σχολαρχείον Ουζερί ο Κουκλής και από κάτω Ανώτατο Οινοπνευματικό Ίδρυμα. Άρα ξέρεις ήδη ότι θα πιεις κρασάκι, ουζάκι και τσίπουρο. Αυτά που δεν ξέρεις είναι ότι έχει καλές τιμές και φαγητό ακόμη και για χορτοφάγους. Σου φέρνουν 10 πιάτα, διαλέγεις ποια θέλεις, τα κρατάς και τα τσακίζεις. Έχει προσφορές στα μενού του, μαζεύει φοιτητόκοσμο αλλά και τουρίστες. Μέσα είναι γεμάτο (αλλά πραγματικά γεμάτο) με παλιές φωτογραφίες, έχει ατμόσφαιρα άλλης εποχής, χωρίς να έχει τίποτα το παλιακό. Και είναι και κάτω από την Ακρόπολη φυσικά, όπως και όλα τα άλλα σε αυτή τη μαγική γειτονιά. Τι άλλο θέλεις;

Τριπόδων 14, τηλ.: 210 3247605

Τα μπακαλιαράκια του Δαμίγου

mpakaliarakia

Πολιτικοί, καλλιτέχνες, ιστορικές προσωπικότητες, όλος ο καλός ο κόσμος της παλιάς (και της νέας πια) Αθήνας έχει περάσει από αυτή την παραδοσιακή ταβέρνα. Είναι σε ένα υπόγειο στην Κυδαθηναίων και ξεκίνησε τη λειτουργία της από το 1865 παρακαλώ. Θα φας τηγανιτό (τι άλλο) μπακαλιαράκι από τη Νορβηγία και θα πιεις κρασάκι από τα Μεσόγεια. Μέσα θα δεις φωτογραφίες ασπρόμαυρες σε ξύλινες κορνίζες και αποφθέγματα του Πολέμη και του Χριστόπουλου. Για τα χρυσά βραβεία σου είπα; Ναι, έχει πάρει. Για την άριστη ποιότητα του κρασιού και για την διακόσμηση, αμέ.

Κυδαθηναίων 41, τηλ.: 2103225084

Διόσκουροι

dioskouroi

Έλα, ποιος δεν έχει καθίσει στους Διόσκουρους; Tους πάνω, τους πάνω. Που τα τραπεζάκια τους γέρνουν κάπως στην κατηφόρα, που από αυτά θα έχεις θεάρα στην αρχαία αγορά, που ο χώρος είναι τόσο μικρός μέσα, γι’ αυτό θα κάτσεις έξω ακόμη και μες στο καταχείμωνο με το μπουφάν σου. Θα πήγαινες ως φοιτητής σίγουρα κάθε ώρα της μέρας, θα έχεις κανονίσει ραντεβουδάκι για καφέ ένα μεσημέρι και θα έχεις απολαύσει ποικιλίες και ουζάκι με παρέα κάποιο βράδυ. Γενικώς γίνεται πάντα και λίγο το σώσε, οπότε όποιος προλάβει και τέτοια.

Διοσκούρων 13, τηλ: 210 3219607

2Μαζί

2mazi

Θα σε πάω και κάπου πιο κυριλέ, για να μη λες. Παρά την πολυτέλειά του όμως τούτο εδώ το μαγαζί έχει μια απλότητα και μια ζεστασιά που σε κάνει να νιώθεις οικεία. Οι 2Μαζί είναι ο Γιάννης Μπαξεβάνης και ο Ηλίας Γώγος, που έχουν δημιουργήσει έναν χώρο όμορφο, όπου μπορείς να δοκιμάσεις αυτό που λέμε σύγχρονη μεσογειακή κουζίνα. Και ψάρι θα βρεις και κρεατικά. Και ζυμαρικά και πίτες, χειροποίητα όλα. Τα πιάτα φτιάχνονται με βότανα και αρωματικά αλλά και υλικά από όλη την Ελλάδα. Από την Κρήτη φύλλα μουστάρδας, κατσικίσιο λουκάνικο από τη Δράμα, τυριά από βορρά μεριά, κρέας από την Σχοινούσα, μεσσηνιακό λάδι. Βρίσκεται στις παρυφές της Πλάκας, μόλις 500 μέτρα από το Σύνταγμα και πέντε λεπτάκια από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, σε ένα νεοκλασικό του 19ου αιώνα. Όσο για τον διάκοσμό του, σε κάνει να νιώθεις λίγο σαν να είσαι στην Ελλάδα του Τσαρούχη και του Ελύτη. Δεν θα σου πω τίποτα άλλο, κάνε κράτηση τώρα.

Νίκης 48, τηλ.: 210 3222839

Πηγή: Nou-pou.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;