Αυτές είναι οι Καρυάτιδες του τάφου της Αμφίπολης

76192-169700

Με τις ανασκαφικές εργασίες να συνεχίζονται στον λόφο Καστά Αμφίπολης από την ΚΗ Εφορεία Αρχαιοτήτων, σήμερα ήρθαν στο φως ολόκληρες οι Καρυάτιδες, όταν αφαιρέθηκε ο πρώτος δόμος του τοίχου σφράγισης.

Πιο συγκεκριμένα, αν και λείπουν κομμάτια, οι Καρυάτιδες, από την εξωτερική πλευρά, φαίνεται ότι ανασηκώνουν ελαφρά τον χιτώνα τους, με το αντίστοιχο χέρι τους.

Ωστόσο, τμήματα του προσώπου και της πόλου της ανατολικής καρυάτιδας, εντοπίστηκαν κατά την ανασκαφή και αποδόθηκαν στο γλυπτό, ενώ τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας διαπίστωσαν ότι οι εσωτερικοί βραχίονες των Καρυάτιδων δεν στήριζαν το επιστύλιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν παρατηρούνται σύνδεσμοι μολυβδοχόησης, ούτε επεξεργασία της κάτω επιφάνειας του επιστυλίου, ώστε να δικαιολογείται η άποψη της στήριξης.

Μετά την απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, μπροστά και πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις Καρυάτιδες, αποκαλύφθηκαν μέχρι την στάθμη της μαρμάρινης οροφής, οι δύο πλευρικοί τοίχοι του, οι οποίοι καλύπτονται από μαρμάρινους ορθοστάτες και μιμούνται τον περίβολο.

Όσον αφορά στην αντιστήριξη και την υποστήλωση του μνημείου, στο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες, ολοκληρώθηκε η αντιστήριξη της βόρειας πλευράς του δεύτερου διαφραγματικού τοίχου με τις Καρυάτιδες και της νότιας πλευράς του τρίτου διαφραγματικού τοίχου, η αντιστήριξη-υποστήλωση της θόλου στον χώρο, πίσω από τις Καρυάτιδες, ενώ ελήφθησαν και πρόσθετα μέτρα προστασίας της δυτικής Καρυάτιδας, με τοποθέτηση κατακόρυφης υποστήλωσης εκατέρωθεν αυτής.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η ασφαλής υποστήλωση της μαρμάρινης πλάκας οροφής και ξεκίνησαν οι εργασίες τοπογραφικής τεκμηρίωσης του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συγκροτήματος.

Για την προστασία του μνημείου και των εργαζομένων τοποθετήθηκε αλεξικέραυνο στην κορυφή του λόφου.

76192-169704 76192-169703 76192-169701

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;