ΣΥΡΙΖΑ | Έντονες αντιδράσεις από 5 συνιστώσες

Syriza

Ένταση προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ η απόφαση του Α. Τσίπρα για ενιαία λίστα στο συνέδριο του Ιουλίου και άμεση κατάργηση των συνιστωσών χωρίς το προβλεπόμενο από παλιότερη εσωκομματική συμφωνία για μεταβατικό στάδιο μέχρι να κριθεί αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο. Πέντε επικεφαλής συνιστωσών μεταξύ των οποίων και ο Μ. Γλέζος επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών και του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες διπλές εκλογές ψέγουν τον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δηλώνουν απερίφραστα την αντίθεση τους σε μια τέτοια εξέλιξη. Από τη δική της πλευρά, η Αριστερή Πλατφόρμα γνωστοποίησε ότι θα κατέβει με δικό της διακριτό πολιτικό πλαίσιο.

« Ως προς τον τύπο γιατί έγινε χωρίς καμία έγκριση από συλλογικά όργανα κι ενώ εκκρεμούν οι συνεδριάσεις, κι ως προς την ουσία γιατί προβάλλονται θέσεις που απειλούν με επικίνδυνες εντάσεις και προβλήματα στο εσωτερικό του εγχειρήματος και προκαταβάλουν εξελίξεις», επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο Μ. Γλέζος (Ενεργοί Πολίτες), ο Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), Στ. Καράμπελας (ΕΔΗΚ), Π. Μαντάς (ΔΗΚΚΙ) και Π. Σχίζας (Ριζοσπαστική Οικολογική Αριστερά). Οι πέντε επικεφαλής συνιστωσών ζητούν εν ολίγοις την «απόρριψη των απαράδεκτων απόψεων που επιβάλλονται άνωθεν» και προτείνουν να ισχύσουν οι διαφορετικές λίστες και απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων και κάθε συνιστώσα να μετέχει στο κόμμα σε ένα μεικτό σχήμα, περίπου δηλαδή όπως σήμερα.

Η Αριστερή Πλατφόρμα εκφράζει με κείμενό της τους φόβους της για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα αποξενωθεί από τα κοινωνικά στρώματα που το στηρίζουν, όπως συνέβη σχεδόν με όλα τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης και για τον λόγο αυτό τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης ώστε να καταπολεμηθεί κάθε τάση αναδίπλωσης. Επίσης, προτείνει ένα μεγάλο αριστερό πολιτικοοικονομικό μέτωπο για κυβέρνηση της αριστεράς και την προοδευτική ανατροπή. Ειδικότερα προτείνει συμπόρευση όλων των δυνάμεων της αριστεράς , κατά πρώτο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που θα έδινε ισχυρό αριστερό προβάδισμα στο πολιτικό σκηνικό.

Στο σχετικό κείμενο τονίζεται ακόμα: «Για μας μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερή συμπαράταξη δεν περιορίζεται μόνο στις δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στις άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της ριζοσπαστικής αντισυστημικής οικολογίας, παρά το ξεχωριστό, ειδικό ιστορικό και αναντικατάστατο βάρος αυτών των δυνάμεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και ενθαρρύνει ενδεχόμενες συνεργασίες με στελέχη και συλλογικότητες από το σοσιαλιστικό και σοσιαλδημοκρατικό χώρο, οι οποίες απεγκλωβίζονται από τις λογικές της σοσιαλδημοκρατίας και της διαχείρισης του συστήματος και ακολουθούν μια αγωνιστική πορεία προς τ’ αριστερά και με τις οποίες έχουν αναπτυχθεί και δοκιμασθεί σχέσεις εμπιστοσύνης με κοινές θέσεις, κοινές πρωτοβουλίες και κυρίως κοινοί αγώνες».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;