ΤΕΙ Αθήνας | Ανακοίνωση για το σχέδιο

Το ΤΕΙ Αθήνας έχει προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με το σχέδιο “Αθηνά” κάνοντας σαφές την αντίθεσή του, όπως έχουν σπεύσει να κάνουν και άλλα τμήματα της χώρας.

Το ίδρυμα εξέδωσε ανακοίνωση, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση. Διαβάστε αναλυτικά:

“Η δημοσίευση του Σχεδίου Αθηνά αποδεικνύει πλέον στην πράξη ότι το ΥΠΑΙΘΠΑ, όχι μόνον δεν είναι διατεθειμένο να διασφαλίσει τα δικαιώματά των ιδρυμάτων μας, αλλά, αντίθετα είναι αποφασισμένο να τα απαξιώσει πλήρως με σκοπό να τα «εξαφανίσει», ώστε, αφενός να καθησυχάσει τις οργανωμένες συντεχνίες, οι οποίες θεωρούν ότι η ανάπτυξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης θα σηματοδοτήσει το τέλος της παντοδυναμίας τους και αφετέρου να μην χρειάζεται πλέον να ασχολείται με τα προβλήματα που προκύπτουν από τη λειτουργία τους. Άλλωστε τα προβλήματα των Ιδρυμάτων μας είναι αναμφισβήτητα πάρα πολλά, εάν σκεφτεί κανείς ότι υποχρεούμαστε να λειτουργήσουμε με πενιχρά οικονομικά μέσα, με υπεράριθμους σπουδαστές, με ελλιπείς υποδομές και πάνω απ’ όλα μέσα σε ένα αμφιλεγόμενο θεσμικό πλαίσιο.

Το Υπουργείο Παιδείας υποσχόταν ότι το Σχέδιο Αθηνά θα επέφερε την πολυπόθητη αναδιάρθρωση στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, θα θεράπευε τις παθογένειες του υφιστάμενου ακαδημαϊκού πλαισίου και θα επιτύγχανε την προσδοκώμενη οικονομία κλίμακας. Εάν αυτό που πράγματι επεδίωκε ήταν «αναβάθμιση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων με επιστροφή στην αρχική φιλοσοφία ίδρυσής τους, αυτή της Τεχνολογικής εκπαίδευσης, τα ΤΕΙ ισχυρός, τεχνολογικός πυλώνας εκπαίδευσης, όχι κακέκτυπα των Πανεπιστημίων», τότε απέτυχε παταγωδώς, διότι

  • Προβλέπει μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ κατά 30% και αντίστοιχα αύξηση του αριθμού στα Πανεπιστήμια κατά 15%
  • Μειώνει κατά 76 τα Τμήματα των ΤΕΙ, ενώ μειώνει μόνο 21 Τμήματα από τα Πανεπιστήμια από τα οποία το 40% είναι Τμήματα με βασικό γνωστικό αντικείμενο ξένες γλώσσες, αντίθετα, Νομικά Τμήματα, Τμήματα Ανθρωπιστικών σπουδών και Πολυτεχνικά ούτε που τα αγγίζει.

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, το Υπουργείο έδρασε ερήμην των Ιδρυμάτων μας, αιφνιδιάζοντας και εξαπατώντας τις Διοικήσεις τους. Παρά τις διαβεβαιώσεις του, στις έκτακτες Συνόδους Προέδρων του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, καθώς και στις συναντήσεις με τις Διοικήσεις που έγιναν στις 27-12-2013, για ένα εσωτερικό εξορθολογισμό των Τμημάτων μέσα στο ίδιο ΤΕΙ μετά από διαβούλευση, προχώρησε αιφνιδιαστικά σε ανορθόδοξες μεταφορές Τμημάτων από ΤΕΙ σε ΤΕΙ, καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων προς δημιουργία υπερ-Τμημάτων με πολλαπλές κατευθύνσεις, δημιουργία Σχολής με ένα Τμήμα ή Σχολή με ένα Τμήμα και δύο ετερόκλητες κατευθύνσεις.

Όλοι εμείς, τα μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ Αθήνας, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο κι έχουμε καταθέσει τη ζωή μας ολόκληρη, για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους νέους μας, οι οποίοι δηλώνουν πλέον περήφανα ότι το Ίδρυμά μας αποτελεί την «πρώτη τους επιλογή». Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι σήμερα το ΤΕΙ Αθήνας προηγείται αξιολογικά τουλάχιστον οκτώ πανεπιστημίων σε διεθνές επίπεδο.

Εντούτοις, σύμφωνα με το Σχέδιο Αθηνά, στο τρίτο μεγαλύτερο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα και πρώτο από άποψης μεγέθους ΤΕΙ της χώρας, με υψηλών προσόντων διδακτικό προσωπικό, με Τμήματα αναγνωρισμένα για τη επιστημονική και τεχνολογική τους ολοκλήρωση, με 16 προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, κάποια τμήματά του μεταφέρονται στο ΤΕΙ Πειραιά, άλλα συμπτύσσονται, άλλα απορροφούν Τμήματα άλλων ΤΕΙ, άλλα μετασχηματίζονται κι άλλα καταργούνται, χωρίς μάλιστα η Διοίκησή του να έχει την παραμικρή ιδέα.

Αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Παιδείας διαπράττει μια κατάφορη αδικία εις βάρος της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης, αλλά εμείς δεν σκοπεύουμε να αποτελέσουμε το άλλοθι της απέλπιδος προσπάθειάς του να συρρικνώσει τους οικονομικούς δείκτες και να ικανοποιήσει μικροπολιτικά συμφέροντα. Επιβάλλεται να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος, μέσα από τον οποίο θα προκύψουν βιώσιμες λύσεις στα υφιστάμενα προβλήματα.

Υπό το φως όλων αυτών των εξελίξεων, σύσσωμο το Συμβούλιο του Ιδρύματος εκφράζει την εντονότατη αποδοκιμασία του για το περιεχόμενο του Σχεδίου Αθηνά και την βαθύτατη ανησυχία του για το μέλλον του ΤΕΙ Αθήνας αλλά και της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης γενικότερα.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με αποσπασματικές προσεγγίσεις και ημίμετρα.
Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη διάλυση του ΤΕΙ Αθήνας.
Το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει τις θέσεις του, διαφορετικά θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα και το μέλλον του Ιδρύματός μας.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ”

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;