Αφιέρωμα | Η προέλευση 5 γνωστών εκφράσεων!

Εκφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, γνωρίζοντας την μεταφορική τους σημασία, αλλά αλήθεια, από πού προέρχονται; Καθώς τις έβρισκα, ένιωθα πως αποκτούσα 100 κιλά σοφίας!

  • Να μυρίσω τα νύχια μου;

Η έκφραση που γνωρίζουμε πως σημαίνει “που θες να ξέρω εγώ;”, ήταν η απαρχή της αναζήτησης. Γιατί δηλαδή κάποιος που μυρίζει τα νύχια του ξέρει; Μεταφερόμαστε στην αρχαία Ελλάδα, εκεί που οι μάντεις ντάγκλαραν λίγο με τις δάφνες και τα συναφή. Μία από τις διαδικασίες που ακολουθούσαν, ήταν το βούτηγμα των δακτύλων τους, σ’ ένα υγρό, καμωμένο από δαφνέλαιο και ύστερα αφού τα έφερναν κοντά στη μύτη τους και μύριζαν τα νύχια τους, έπεφταν σ’ ένα είδος καταληψίας.

Λέγεται μάλιστα, πως η συγκεκριμένη διαδικασία, λάμβανε ιδιαίτερης σημασίας, πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, για τα στοιχήματα των αγώνων! Τζόγος..

  • Μάλλιασε η γλώσσα μου…

Στο ξαναλέω και στο ξαναλέω, αλλά εσύ.. Μία έκφραση που έρχεται από τον Ελληνικό Μεσαίωνα (Βυζάντιο το λένε οι άλλοι), εκεί που κάθε παράπτωμα, είχε μία αντίστοιχη (θεωρητικά) τιμωρία!

Όταν λοιπόν κάποιος προχωρούσε σε κάποιο παράπτωμα που αφορούσε την ομιλία (δηλαδή έλεγε πράγματα που δεν έπρεπε να ειπωθούν), η τιμωρία του, ήταν να μασουλάει ένα ειδικό χόρτο που ήταν υποχρεωμένος με το μάσημα να το κάνει πολτό μέσα στο στόμα του. Το χόρτο, όμως, αυτό ήταν αγκαθωτό, στυφό και αρκετά σκληρό, τόσο που κατά το μάσημα στο στόμα του πρηζόταν και η γλώσσα, άνοιγε, μάτωνε και γινόταν ίνες-ίνες, κλωστές-κλωστές, δηλαδή, όπως είναι τα μαλλιά. Αηδίασα..

  • Μου έφυγε το καφάσι (δικέ μου)..

Η έκφραση που σημαίνει, έμεινα έκπληκτος, πήρε τη σημασία της, από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Στα Τούρκικα καφάς θα πει κεφάλι, κρανίο. Όπως λοιπόν κάποιος τρώει μία σφαλιάρα, που του ταρακουνάει το κεφάλι, το ίδιο γίνεται και για τις μεταφορικές σφαλιάρες!

  • Χρωστάει της Μιχαλούς!

Η έκφραση αυτή, σημαίνει ότι κάποιος είναι τρελός. Όχι ότι χρωστάει πολλά. Γιατί κοντά στα 1830, στο Ναύπλιο, ήταν μία τύπισσα η Μιχαλού. Αυτή έδινε βερεσέ, αλλά πραγματικά, δεν ήθελες, να κάνεις την υπομονή της να εξαντληθεί. Μόλις εξαντλείτο η προθεσμία – και η υπομονή της – στόλιζε τους χρεώστες της με εξευτελιστικά επίθετα και τους έκανε παντού ρεζίλι… Έτσι ξέρουμε, πως κάποιος πρέπει να ήταν τρελός για να χρωστάει στη Μιχαλού! (true story)

  • Του έβαλε τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι

Ξανά πίσω στο Βυζάντιο, όπου μέσα στα παλάτια, είχανε νάνους για να τους διασκεδάζουν. Οι τζουτζέδες όπως τους έλεγαν, δεν είχαν καθόλου μικρή θέση όμως, δίπλα στον αυτοκράτορα. Μπορούσαν να καταδικάσουν σε θάνατο ή ν’ ανεβάσουν στα ψηλότερα αξιώματα, όποιον ήθελαν, ενώ οι αυτοκράτορες τους είχαν φοβερή αδυναμία και ποτέ δεν τους χαλούσαν το χατίρι, σε καμιά περίπτωση. Τους είχαν, ακόμη, ως μυστικοσυμβούλους και κατασκόπους. Αν όμως έκανα το ίδιο παράπτωμα τρεις φορές τους περίμενε μία απίστευτη τιμωρία. Ήταν υποχρεωμένοι, να βάζουν και τα δύο τους πόδια σε ένα παπούτσι και να χοροπηδάνε μέσα στο παλάτι για 4-6 μήνες! Fair enough..

Περισσότερες εκφράσεις στο επόμενο μέρος του αφιερώματος!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;