Έρευνα: Δεν είναι και τόσο

upnos_975928202

Σύμφωνα με νέα βρετανική επιδημιολογική έρευνα, κακώς πολλοί άνθρωποι μέσης και τρίτης ηλικίας έχουν συνηθίσει στη μεσημεριανή σιέστα.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό επιδημιολογίας από ερευνητές του τμήματος Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Κέμπριτζ και κινείται αντίθετα από τις μέχρι τώρα έρευνες που συνηγορούσαν στη θετική διάσταση του ύπνου μετά το μεσημεριανό γεύμα.

Έτσι, όσο περισσότερο κοιμάται κανείς τα μεσημέρια, ιδίως αν έχει αναπνευστικά προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει να είναι η ζωή του πιο σύντομη.

Μάλιστα, όσοι άνθρωποι 40 έως 79 ετών κοιμούνταν καθημερινά για λιγότερο από μία ώρα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα (σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν καθόλου το μεσημέρι) να πεθάνουν μέσα στα 13 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη.

Όταν μάλιστα ο μεσημεριανός υπνάκος διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Ειδικότερα, όσοι κοιμούνταν καθημερινά μετά το φαγητό για πάνω από μια ώρα, είχαν 32% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι η έρευνα διεξήχθη στην Αγγλία, όπου ο μεσημεριανός ύπνος δεν συνηθίζεται, είναι πολύ καθοριστικός παράγοντας, αφού σε χώρες της νοτίου Ευρώπης και Μεσογείου αντίστοιχες έρευνες έχουν βρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Σε αυτά τα μέρη φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες ο μεσημεριανός ύπνος, καθώς μειώνει το στρες ιδίως για τους εργαζόμενους και ωφελεί τον οργανισμό τους.

Ωστόσο, σε άλλες χώρες, όπως π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία, που αυτή η συνήθεια δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, ο συχνός ύπνος τα μεσημέρια μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων υγείας, καρδιαγγειακών και άλλων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;