Γιατί βάφουμε κόκκινα τα πασχαλινά αυγά;
Μεγάλη Πέμπτη σήμερα και μαθαίνουμε λίγα πράγματα για το έθιμο των κόκκινων αυγών και το τι συμβολίζουν...

Σήμερα είναι η Μεγάλη Πέμπτη και σύμφωνα με την παράδοση βάφουμε τα αυγά κόκκινα. Άλλωστε, τα κόκκινα αυγά είναι ένα έθιμο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Πάσχα, ενώ -πάλι σύμφωνα με τις επιταγές της παράδοσης- τα αυγά τα βάφουμε κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη.

Είτε είσαι της παράδοσης και σήμερα Μεγάλη Πέμπτη (2/5) θα βάψεις κόκκινα αυγά, είτε τα έχεις ήδη βάψει, είτε έχεις αγοράσει, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην γνωρίζεις πώς προέκυψε αυτό το πασίγνωστο ελληνικό. Έτσι, εμείς θα σού λύσουμε αυτή την απορία που δνε ήξερες πως έχει (για αυτοί είμαστε).

Γιατί κόκκινα;

Όσον αφορά το θέμα του κόκκινου χρώματος η αλήθεια πως υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Η επικρατέστερη είναι αυτή που υποστηρίζει πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού και τη θυσία του για τους ανθρώπους.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες ιστορίες βάσει των οποίων δίνονται εξηγήσεις για το έθιμο των κόκκινων αυγών. Μάλιστα, ως αφετηρία τους οι ιστορίες έχουν τρεις γυναίκες: την Παναγία, τη Μαρία Μαγδαληνή και μία δύσπιστη γυναίκα (αγνώστων λοιπών στοιχείων). Σύμφωνα με αυτή την ιστορία η Παναγία πήρε ένα καλάθι με αυγά και τα προσέφερε στους φύλακες του Ιησού, παρακαλώντας τους να του φέρονται καλά. Καθώς έκλαψε και τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά με τη σειρά τους βάφτηκαν κόκκινα.

Επιπλέον, υπάρχει ακόμη μία ιστορία με κεντρικό πρόσωπο τη Μαρία Μαγδαληνή. Σύμφωνα με αυτή την ιστορία όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας έλαβε τα νέα της Ανάστασης του Χριστού, είπε πως κάτι τέτοιο εξίσου απίθανο με το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα. Τότε, η Μαγδαληνή έβαψε μερικά αυγά κόκκινα και τού τα προσέφερε επιβεβαιώνοντας καθ’ αυτό τον τρόπο την είδηση της Ανάστασης.

Υπάρχει όμως και παραλλαγή της συγκεκριμένης ιστορίας. Ειδικότερα, η παραλλαγή της ιστορίας αναφέρει μία γυναίκα που δεν πίστευε ότι πράγματι ο Χριστός αναστήθηκε. Αυτή η γυναίκα είπε λοιπόν: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί κι ο Χριστός». Και τότε τα αυγά έγιναν κόκκινα.

Ναι, αλλά γιατί τα τσουγκρίζουμε, σε ακούμε να ρωτάς

Γιατί το επιτάσσει το έθιμο θα πούμε εμείς, αλλά θα εξηγήσουμε κιόλα. Το αγαπημένο πασχαλινό έθιμο αν και στην Ελλάδα «τιμάται» πολύ, έχει τις ρίζες του στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, το τσούγκρισμα των αυγών ξεκίνησε μάλλον στη Βόρεια Αγγλία ως ένα παιχνίδι. Όπως γίνεται και στο καθιερωμένο πλέον έθιμο δύο άτομα τσουγκρίζουν τα αυγά και ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής.

Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μάλιστα, ως και σήμερα πολλοί άνθρωποι ακολουθούν πιστά αυτό το έθιμο κρατώντας στο εικονοστάσι τους το πρώτο κόκκινο αυγό όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν χαλάει καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή εικόνων: Intime

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;