Νύχτα έντασης στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ: Συλλήψεις στο Κολούμπια, συγκρούσεις στο UCLA
Η διοίκηση του Κολούμπια έχει, πλέον, ζητήσει από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν στον χώρο του πανεπιστημίου έως και τις 17 Μαΐου.

Από τη Νέα Υόρκη έως και το Λος Αντζελες, από τα βορειοανατολικά δηλαδή έως και τα νοτιοδυτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκαν αντιμέτωπες τις περασμένες ώρες με σκηνές βίας και αναταραχής, βλέποντας την κλιμακούμενη ένταση να κορυφώνεται ξυπνώντας μνήμες από άλλες εποχές.

Το ήδη έντονο κλίμα, που «έβραζε» εδώ και εβδομάδες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Αμερικής με φόντο τις επίμονες κινητοποιήσεις αξιοσημείωτης μερίδας φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων, προσέλαβε «εκρηκτικές» διαστάσεις τα ξημερώματα της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), με τις αστυνομικές να επεμβαίνουν: στη μεν Νέα Υόρκη για να εκκενώσουν την κατάληψη κτιρίου του Πανεπιστημίου Κολούμπια, στο δε Λος Αντζελες για να περιορίσουν τις συγκρούσεις που είχαν προηγουμένως ξεσπάσει ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών στον χώρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας UCLA.

Σύμφωνα με χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times, έως και το απόγευμα της 30ης Απριλίου, είχαν σημειωθεί συλλήψεις διαδηλωτών σε περίπου 30 πανεπιστήμια των ΗΠΑ, κυρίως στην ανατολική ακτή αλλά και (σε μικρότερο βαθμό) στη δυτική.

Πανεπιστήμια όπου είχαν σημειωθεί συλλήψεις διαδηλωτών ως τις 30 Απριλίου (πηγή: the New York Times)

Το βράδυ, ωστόσο, της Τρίτης προς Τετάρτη, η ένταση θα ανέβαινε ακόμη περισσότερο, με εστία αρχικά τη Νέα Υόρκη και εν συνεχεία την Καλιφόρνια.

Δεκάδες φοιτητές συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε με στόχο την εκκένωση του κτιρίου Χάμιλτον Χολ που τελούσε υπό κατάληψη.

Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο με το οποίο η διοίκηση του Πανεπιστημίου απαιτούσε την εκκένωση της εν λόγω κατάληψης και απειλούσε με αποβολή τους φοιτητές που θα παρέμεναν εκεί.

Το πανεπιστήμιο ανέφερε σε ανακοίνωσή του, την Τρίτη, ότι ζήτησε από την αστυνομία να εισέλθει στην πανεπιστημιούπολη για να «αποκαταστήσει την ασφάλεια και την τάξη», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «ως απάντηση στις ενέργειες των διαδηλωτών και όχι στον σκοπό που εκείνοι υποστηρίζουν».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, η διοίκηση του Κολούμπια έχει, πλέον, ζητήσει από τις αστυνομικές δυνάμεις να παραμείνουν στον χώρο του πανεπιστημίου έως και τις 17 Μαΐου.

Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων το βράδυ της Τρίτης, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, και αξιωματούχοι της αστυνομίας υποστήριξαν ότι η κατάληψη του Χάμιλτον Χολ υποκινήθηκε από «εξωτερικούς ταραξίες γνωστούς στις αρχές» που δεν έχουν καμία σχέση με το Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

«Δεν θα επιτρέψουμε αυτό που θα έπρεπε να είναι μια ειρηνική συγκέντρωση να μετατραπεί σε ένα βίαιο θέαμα που δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι η κατάσταση αυτή να γίνει ακόμη πιο σοβαρή. Αυτό πρέπει να τελειώσει τώρα», δήλωσε ο δήμαρχος.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Guardian, το Χάμιλτον Χολ ήταν ένα από τα πολλά κτίρια που είχαν καταληφθεί το 1968, κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών για τα πολιτικά δικαιώματα και τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα ξημερώματα της Τετάρτης αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε συλλήψεις διαδηλωτών και στο City College στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, όμως, τα ξημερώματα της Τετάρτης και στον χώρο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες (UCLA), όταν αντίπαλες ομάδες διαδηλωτών συνεπλάκησαν γύρω από την κατασκήνωση που είχε στηθεί σε αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να επέμβουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, χθες-Τρίτη, η διοίκηση του πανεπιστημίου UCLA είχε αποκηρύξει αυτήν την κατασκήνωση ως «παράνομη», καλώντας τους φοιτητές να αποχωρήσουν από το σημείο και απειλώντας με αποβολές όσους εξ αυτών παραμείνουν.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα ωστόσο, μια μεγάλη ομάδα «αντιδιαδηλωτών», οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν μαύρα ρούχα και λευκές μάσκες, έφτασε στην πανεπιστημιούπολη και επιχείρησε να ξηλώσει τα οδοφράγματα γύρω από τον «καταυλισμό».

Κατασκηνωτές, κάποιοι από τους οποίους κρατούσαν ξύλα και άλλοι σπρέι πιπεριού, συγκεντρώθηκαν για να υπερασπιστούν την περίμετρο του «καταυλισμού», με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν επεισόδια αρχικά περιορισμένης έντασης, ενώ η αστυνομία της Πανεπιστημιούπολης παρακολουθούσε από κοντά χωρίς όμως να επέμβει.

Στην πορεία ωστόσο, μέσα σε λίγες ώρες, η ένταση κλιμακώθηκε με αποτέλεσμα να κληθούν να επέμβουν δυνάμεις της αστυνομίας του Λος Αντζελες.

Σημειώνεται ότι παρόμοιες συμπλοκές είχαν σημειωθεί και τις προηγούμενες ημέρες μεταξύ φιλοϊσραηλινών και φιλοπαλαιστινίων διαδηλωτών πέριξ του εν λόγω πανεπιστημίου.

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Μερική Απασχόληση

14-05-2024

Αθήνα

560

⚽🏀 LIVE SCORES
15 Μαϊ. 2024
Ολυ
FT
2 - 0
ΑΕΚ
15 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
FT
4 - 1
Παν
15 Μαϊ. 2024
ΠΕΡ
ΤΕΛ
79 - 63
ΚΟΛ
16 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;