Omar Sy: Ο πρωταγωνιστής του «Lupin» μιλάει για τη δυσκολία του να είσαι μαύρος σήμερα στη Γαλλία
Ο πρωταγωνιστής του «Lupin», Omar Sy, μιλάει για τη σημερινή Γαλλία, τον ρατσισμό και τι πρέπει να αλλάξει στη χώρα για να απομακρυνθεί από την ακροδεξιά.

Ο Γάλλος ηθοποιός Omar Sy, ο πρωταγωνιστής της επιτυχημένης σειράς του Netflix, «Lupin», παραχώρησε συνέντευξη σε γαλλικό περιοδικό και αναφέρθηκε στη σημερινή κοινωνία. Ο γνωστός ηθοποιός, μάλιστα, παραδέχθηκε πως είναι δύσκολο να είσαι μαύρος στη Γαλλία σήμερα.

Ο Omar Sy υποστήριξε ακόμα ότι η Γαλλία πρέπει να απομακρυνθεί από τον ατομικισμό που κατακερματίζει την κοινωνία και να ξαναχτίσει την αίσθηση του συλλογικού αν θέλει να συγκρατήσει την άνοδο της ακροδεξιάς. Σε μια σειρά από συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης που παραχώρησε πρόσφατα -με αφορμή και την προώθηση ενός νέου βιβλίου για τη ζωή του- ο Omar Sy υποστήριξε ότι οι έννοιες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αδελφοσύνης έχουν κλονιστεί στη Γαλλία και πλέον, είναι δύσκολο να είσαι μαύρος στην ευρωπαϊκή αυτή χώρα.

Σε συνέντευξη για την εφημερίδα Le Parisien της Κυριακής, ο Sy απάντησε σε ερωτήσεις από τους αναγνώστες. Ένας αναγνώστης τον ρώτησε αν είναι δύσκολο να είσαι μαύρος στη Γαλλία, ακόμα και για εκείνον. Ο Omar Sy απάντησε ότι ήταν μια επικίνδυνη ερώτηση που απαιτούσε σκέψη. Ωστόσο, συνέχισε λέγοντας:

«Φυσικά, υπάρχουν περιπτώσεις που είναι δύσκολο να είσαι μαύρος στη Γαλλία. Αυτό δεν ξεκίνησε σήμερα και δυστυχώς συνεχίζεται. Μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή στη ζωή κάποιου»

Στη συνέχεια, ο γνωστός ηθοποιός αναφέρθηκε στο παράδειγμα της ρατσιστικής επίθεσης που έχει δεχτεί η Γαλλίδα ποπ σταρ Aya Nakamura. Η τραγουδίστρια πρόσφατα αντιμετώπισε αντιδράσεις από την ακροδεξιά και τη δεξιά μετά τις πληροφορίες ότι μπορεί να τραγουδήσει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι 2024. Όπως είπε ο Omar Sy:

«Έχει πετύχει στη ζωή της, έχει ξεπεράσει το κοινωνικό της υπόβαθρο και βρίσκεται σε μια θέση όπου είναι θύμα ρατσισμού»

Σε ερώτηση για την επικεφαλής της ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, η οποία αναμένεται να είναι ξανά υποψήφια για την προεδρία το 2027 και η οποία φαίνεται να κερδίζει σε ψήφους με βάση και τις δημοσκοπήσεις, ο 46χρονος Omar Sy απαντάει:

«Η αισιοδοξία μου είναι λίγο κλονισμένη αυτή τη στιγμή, αλλά εξακολουθώ να είμαι αισιόδοξος»

Ο Omar Sy κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα ένα βιβλίο με τίτλο «Viens, on se parle», με τη δημοσιογράφο Elsa Vigoureux. Μέσα από αυτό μιλάει για το πώς μεγάλωσε έξω από το Παρίσι με γονείς από τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη και φίλους που έγιναν τελικά διάσημοι, όπως ο ποδοσφαιριστής Νικολά Ανελκά και ο κωμικός και ηθοποιός Jamel Debbouze.

Σε άλλη του συνέντευξη, στην τηλεοπτική εκπομπή Le Quotidien, ο Omar Sy μίλησε για τις έννοιες της δικαιοσύνης, της ισότητας και της αδελφότητας, που όπως είπε λείπουν στη Γαλλία σήμερα. Μάλιστα, προειδοποίησε ενάντια στους ανθρώπους που «εκτοξεύουν μίσος» και διακινούν σήμερα μια εικόνα μιας «Γαλλίας του παρελθόντος». Ο Omar Sy είπε ακόμα ότι αυτές οι ιδέες ιστορικά:

«Οδήγησαν τη Γαλλία σε σκοτεινά μέρη.

Όλοι πρέπει να αναρωτηθούμε πώς θέλουμε να είμαστε μαζί, να αλληλεπιδρούμε, να είμαστε μέρος μιας ομάδας. Γιατί σήμερα όλοι στον δημόσιο χώρο μιλούν για το άτομο, για τον εαυτό τους και έχουν ξεχάσει την ομάδα»

Στη συνέχεια, ο Omar Sy δήλωσε ότι ήταν ζωτικής σημασίας στη Γαλλία σήμερα να ξαναχτιστεί η αίσθηση της συλλογικότητας.

Παράλληλα, στο περιοδικό Nouvel Obs, ο Omar Sy είπε ότι γνώριζε ότι η καταγωγή του τον έκανε ένα είδος συμβόλου και συνέχισε λέγοντας:

«Ο γιος μεταναστών από τη δυτική Αφρική, που μεγάλωσε στο banlieue, μαύρος και μουσουλμάνος. Αν τα προσθέσετε όλα αυτά μαζί, θα έχετε ένα κοκτέιλ που το ονομάζετε συμβολικό και γίνεται πολιτικό»

Το 2012, ο Omar Sy έγινε ο πρώτος μαύρος Γάλλος ηθοποιός που κέρδισε το βραβείο Σεζάρ καλύτερου ηθοποιού για την κωμωδία «Untouchable». Η ερμηνεία του στο «Lupin» του Netflix ως τζέντλεμαν κλέφτη με συνείδηση, έχει κάνει τη σειρά μια από τις πιο επιτυχημένες γαλλικές παραγωγές παγκοσμίως. Ο ίδιος σήμερα ζει μεταξύ Γαλλίας, ΗΠΑ και Σενεγάλης.

Με πληροφορίες από Guardian

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

10-05-2024

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;