15 ταινίες που έστειλαν ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων
Παγκόσμια ημέρα κατά του Ρατσισμού: Οι ταινίες που έδωσαν «γροθιά» στο ρατσισμό

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί και κάθε χρόνο είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού. Έτσι σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού 2024. Ως αφορμή για την καθιέρωση της συγκεκριμένης παγκόσμιας ημέρας αποτέλεσαν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας των κατοίκων της πόλης Σάρπβιλ στη Νότια Αφρική κατά του Άπαρτχαιντ και των φυλετικών διακρίσεων που υφίσταντο λόγω της ύπαρξής του στην χώρα.

Τα αιματηρά γεγονότα της 21ης Μαρτίου 1960 έμειναν στην ιστορία, την παγκόσμια κοινή γνώμη και τον Τύπο ως η «σφαγή του Σάρπβιλ». Έτσι, το θέμα έφτασε ως τον Ο.Η.Ε. που με τη σειρά του θέσπισε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων ή όπως είναι ευρέως γνωστή, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού.

Αν και πλέον έχουν περάσει παραπάνω από τέσσερις δεκαετίες από την θλιβερή εκείνη ημέρα που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα που στοίχισαν τη ζωή σε 69 άτομα μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και παιδιά, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού παραμένει δυστυχώς επίκαιρη με τις φυλετικές διακρίσεις να είναι υπαρκτές.

Ο ΟΗΕ μάς καλεί αυτή τη μέρα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού συγκεντρώσαμε ορισμένες ταινίες που θα σε προβληματίσουν σχετικά με τις φυλετικές διακρίσεις και τον ρατσισμό.

1. Moonlight

Υπόθεση:  Η περιπετειώδης ενηλικίωση του νεαρού Αφροαμερικανού Σαϊρόν στο σύγχρονο Μαϊάμι της φτώχειας, της βίας και των ναρκωτικών.

2. The Hate U Give

Υπόθεση: Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο της Angie Thomas, ακολουθούμε την δεκαεξάχρονη Στάρρ Κάρτερ [Starr Carter], δικαίως ονομασμένη «Αστέρι» όπως θα δούμε, να εναλλάσσεται μεταξύ δύο κόσμων: τον κόσμο των προνομιούχων λευκών του ιδιωτικού σχολείου και φίλων της, και τον «μαύρο» κόσμο της οικογένειας και της γειτονιάς της.

3. Butler

Υπόθεση:  Η ταινία εξιστορεί τη διαρκή μάχη για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών και την επιρροή της στην οικογενειακή ζωή του Σέσιλ Γκέινς, ο οποίος υπηρέτησε στον Λευκό Οίκο ως μπάτλερ οκτώ διαφορετικών προέδρων, από τον Αϊζενχάουερ ως τον Ρίγκαν.

4. American History X

Υπόθεση: Ένας Αμερικανός νεοναζί, που μόλις αποφυλακίστηκε για το φόνο δύο μαύρων, προσπαθεί να πείσει το μικρότερο αδελφό του, ο οποίος τον έχει ως ίνδαλμα, για το αδιέξοδο της ρατσιστικής φιλοσοφίας του μίσους.

5. Do The Right Thing

Υπόθεση: Ένα εικοσιτετράωρο σε μια νέγρικη συνοικία του Μπρούκλιν, όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί μια πιτσαρία λευκών χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα ανάμεσα στις δυο κοινότητες. Όμως εκείνη τη μέρα τα πράγματα θα πάρουν μια διαφορετική τροπή.

6. Η  Ετυμηγορία

Υπόθεση:  Μια μικρή αφρο-αμερικανή βιάζεται από δύο λευκούς άντρες ρατσιστές σε πόλη του Μισισιπί. Όταν αυτοί αφήνονται ελεύθεροι, ο πατέρας της κοπέλας, ο Καρλ, εξοργίζεται και τους σκοτώνει μέσα στο δικαστήριο. Τώρα είναι στο χέρι του νεαρού δικηγόρου Τζέικ Μπρίγκανς να τον σώσει, αλλά ο σκληρός εισαγγελέας Ρούφους Μπάκλεϊ θα κάνει τα πάντα για το αντίθετο.

7. The Help

Υπόθεση: Αμερικανικός Νότος, 1962. Η 22χρονη Σκίτερ επιστρέφει από το κολέγιο, αποφασισμένη να γίνει συγγραφέας, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της, που προτιμά να τη δει παντρεμένη. Σύντομα θα πάρει μια απόφαση, που θα αναστατώσει όχι μόνο τις ζωές των δικών της ανθρώπων, αλλά και ολόκληρη την κωμόπολη Τζάκσον: να πάρει συνεντεύξεις από τις έγχρωμες γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη φροντίδα εύπορων οικογενειών της περιοχής. Η πρώτη που ανοίγει την καρδιά της είναι η Έιμπελιν, η υπηρέτρια της καλύτερης φίλης της Σκίτερ, κάτι, που όμως αρχικά θα προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της κλειστής τους κοινότητας…

8. Fruitvale Station

Υπόθεση: Η τελευταία μέρα της ζωής του Όσκαρ Γκραντ, ενός 22χρονου Αφροαμερικανού ο οποίος δολοφονήθηκε από αστυνομικό την Πρωτοχρονιά του 2009.

8. 12 χρόνια σκλάβος

Υπόθεση: Ο Σόλομον Νόρθαπ είναι ένας Αφροαμερικανός οικογενειάρχης ο οποίος ζει ελεύθερος στην προεμφυλιακή Νέα Υόρκη. Θα απαχθεί όμως από δουλεμπόρους και θα πουληθεί ως σκλάβος σε μια φυτεία του Νότου χωρίς να μπορεί να αποδείξει την αληθινή του ταυτότητα.

9. To Kill A Mockingbird

Υπόθεση: Ο φιλελεύθερος δικηγόρος Άτικους Φιντς αναλαμβάνει την υπεράσπιση ενός Αφροαμερικανού που κατηγορείται ότι βίασε μια λευκή κοπέλα σε μια επαρχιακή πόλη της Αλαμπάμα τη δεκαετία του ’30. Την ίδια στιγμή τα παιδιά του Φιντς, η αφηγήτρια Σκάουτ και ο Τζεμ, βλέπουν τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στη μικρή πόλη μέσα από τα δικά τους αθώα μάτια.

10. Get Out

Υπόθεση: Ο Αφροαμερικανός Κρις συνοδεύει τη λευκή κοπέλα του Ρόουζ σε ένα σαββατοκύριακο γνωριμίας με τους γονείς της, στο πατρικό τους σπίτι. Το ταξίδι αναψυχής δεν θα αργήσει να μετατραπεί σε εφιάλτη…

11. Green Book

Υπόθεση: Ένας Ιταλοοαμερικάνος μπράβος πιάνει δουλειά σαν σοφέρ ενός Αφροαμερικάνου κλασσικού πιανίστα για την περιοδεία του σε διάφορους χώρους διασκέδασης στην διάρκεια της δεκαετίας του 1960 στον αμερικανικό νότο.

12. A Jazzman’s Blues

Υπόθεση:  Η ιστορία του Τάιλερ Πέρι για έναν απαγορευμένο έρωτα κι ένα οικογενειακό δράμα ξετυλίγει 40 χρόνια μυστικών και ψεμάτων υπό τους ήχους των μπλουζ στα βάθη του Νότου.

13. Till

Υπόθεση: Το 1955, μετά τη δολοφονία του Έμετ Τιλ σε ένα βάναυσο λιντσάρισμα, η μητέρα του ορκίζεται να αποκαλύψει τον ρατσισμό πίσω από την επίθεση, ενώ εργάζεται για να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι εμπλεκόμενοι.

14. Αν η Οδός Μπιλ Μπορούσε να Μιλήσει

Υπόθεση: Η Τις και ο Φόνι είναι δύο ερωτευμένοι νεαροί Αφροαμερικανοί στο Χάρλεμ της δεκαετίας του ’70. Όταν ο τελευταίος φυλακίζεται για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, η έγκυος Τις αγωνίζεται μαζί με την οικογένειά της να αποδείξει την αθωότητά του.

15. Xenia

Υπόθεση: Μετά το θάνατο της μητέρας τους, δυο νεαρά αδέλφια αλβανικής καταγωγής ξεκινούν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη σε αναζήτηση του πατέρα τους, η ανεύρεση του οποίου μπορεί να τους εξασφαλίσει την ελληνική ιθαγένεια.

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;