Λονδίνο: Πλανόδιοι μουσικοί περνάνε από οντισιόν πριν τραγουδήσουν στο μετρό
Οι αιτήσεις είναι ήδη εκατοντάδες

Το Λονδίνο είναι διάσημο (και) για τους καλλιτέχνες που παίζουν μουσική στους δρόμους της πόλης, τους περίφημους «buskers» και, μετά από επτά χρόνια, οργανώνεται ξανά μία ειδική επιτροπή που θα διαλέγει τους καλύτερους πλανόδιους μουσικούς για το μετρό.

Ετσι, όποιος θέλει να παίξει «επισήμως» σε κάποιον από τους σταθμούς του υπόγειου σιδηροδρόμου, θα πρέπει να περάσει πρώτα από οντισιόν.

Οι αιτήσεις είναι ήδη εκατοντάδες (περίπου 450) και τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν κληθεί σχεδόν οι μισοί από αυτούς, για να τραγουδήσουν ενώπιον της επιτροπής που έχει συστήσει η Transport for London (TfL).

Λονδίνο: Παίζοντας Τζόνι Κας στο μετρό

Λίγο πριν τις 10 το πρωί οι συρμοί δεν είναι ασφυκτικά γεμάτοι. Στα νότια του Τάμεση, δίπλα στην κυλιόμενη σκάλα που οδηγεί στον σταθμό του Southwark, ο 30χρονος Νικ Γουντς τραγουδάει Τζόνι Κας.

Ο Γουντς έχει επισκεφτεί πολλές περιοχές της Αγγλίας και παίζει μουσική στο δρόμο από χόμπι, παράλληλα με την κανονική του δουλειά, όπως λέει. Η 27χρονη Ζέμφυ από την άλλη πλευρά ασχολείται αποκλειστικά με την μουσική στον δρόμο. Δίνει μίνι συναυλίες και τα βράδια παίζει και στους μεγάλους σταθμούς του σιδηρόδρομου της πόλης.

Τώρα η Ιρλανδή μουσικός θέλει να παίξει και σε διάφορες στάσεις του «tube», όπως λέγεται το λονδρέζικο μετρό. Το μετρό του Λονδίνου ξεκίνησε να λειτουργεί το 1863 – αρχικά ως «Metropolitan Railway» με λίγες μόνο στάσεις – και πλέον είναι από τα πλέον υπερσύγχρονα. Σήμερα υπάρχει ακόμη και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα το οποίο οφείλουν να τηρούν οι περίπου 200 μουσικοί που επιτρέπεται να παίζουν σε διάφορες στάσεις του δικτύου του μετρό και σε αυτούς θα προστεθούν ορισμένοι ακόμη κατόπιν της επιλογής της κριτικής επιτροπής.

Τα πράγματα πάντως είναι διαφορετικά σε άλλες πόλεις όπως για παράδειγμα στοΒερολίνο. Στη γερμανική πρωτεύουσα δεν γίνεται κάποια οντισιόν,παρ’ ότι βέβαια οι μουσικοί πρέπει να πάρουν πρώτα σχετική άδεια, η οποία κοστίζει 10 ευρώ την ημέρα. Το κόστος έχει καθορίσει ο Οργανισμός Συγκοινωνιών Βερολίνου (BVG), στην ιστοσελίδα του οποίου αναφέρονται και άλλες σχετικές προϋποθέσεις για τους μουσικούς, όπως τα επιτρεπόμενα μουσικά όργανα – τα μεταλλικά πνευστά για παράδειγμα απαγορεύονται.

Μουσικοί με POS

Πολλοί από τους μουσικούς του Λονδίνου δεν περιορίζονται να διαφημίζουν τους λογαριασμούς τους στο Instagram αλλά διαθέτουν μέχρι και POS για ανέπαφες συναλλαγές, για τους περαστικούς που θέλουν να τους ενισχύσουν αλλά δεν έχουν πάνω τους μετρητά.

«Μου αρέσει η ιδέα να παίζω για τα ψιλά που περισσεύουν στους ανθρώπους», λέει ο Γουντς. Οποτε παίζει στον δρόμο, ο μουσικός απολαμβάνει πολύ την ατμόσφαιρα που δημιουργείται όταν περαστικοί κοντοστέκονται για να τον ακούσουν

Η Ζέμφυ συμφωνεί: θυμάται μία φορά που έπαιζε ένα ιρλανδικό τραγούδι κατά τη διάρκεια ενός Pride Weekend και μαζεύτηκαν περίπου 20 ομοφυλόφιλες γυναίκες γύρω της και άρχισαν όλες μαζί να χορεύουν – και αυτή ήταν μία από τις καλύτερες στιγμές της ζωής της, όπως λέει.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το χαμόγελο ενός περαστικού», λέει η 27χρονη. «Και για να είμαστε ειλικρινείς, αυτά τα μικρά πράγματα σημαίνουν πολύ περισσότερα από τα χρήματα» διότι τέτοιες στιγμές σε γεμίζουν περισσότερο».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;