«Οι κακοί μάνατζερ είναι σαν τις κατσαρίδες» - Τα 4 κοινά χαρακτηριστικά τους
Οι κακοί μάνατζερ συχνά γίνονται διάσημοι μέσα σε μία εταιρεία, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν.

Στα 40 χρόνια που έχει περάσει ως σύμβουλος ανθρώπινου δυναμικού, ο Chris Williams έχει δει πολλούς κακούς μάνατζερ.

Οι κακοί προϊστάμενοι συχνά γίνονται διάσημοι μέσα σε μία εταιρεία, αλλά όχι με τον τρόπο που θα ήθελαν. Οι παλιοί εργαζόμενοι προειδοποιούν τους πιο νέους να τους αποφεύγουν. Πολλοί απλά παραιτούνται για να τους ξεφορτωθούν. Και όσοι φεύγουν, εξακολουθούν να λένε ιστορίες για αυτούς δεξιά και αριστερά. «Οι κακοί μάνατζερ είναι σαν τις κατσαρίδες στο τέλος του κόσμου, βρίσκουν ένα τρόπο να επιβιώσουν», γράφει στο Business Insider ο Williams, που έχει διατελέσει αντιπρόεδρος ανθρωπίνου δυναμικού στην Microsoft και σήμερα εργάζεται σαν σύμβουλος.

Σύμφωνα με εκείνον, οι κακοί προϊστάμενοι έχουν συνήθως τέσσερα κοινά χαρακτηριστικά:

1. Είναι εγωκεντρικοί.

Τα πάντα αφορούν εκείνους, λέει ο Williams. Είτε από εγωισμό ή γιατί αναγνωρίζουν την ανεπάρκειά τους, οι κακοί μάνατζερ ανησυχούν πάντα για την εικόνα που δείχνουν στους άλλους.

Τρέμουν για το τι πιστεύει η ομάδα τους για αυτούς. Θέλουν απελπισμένα να τους θαυμάζουν. Πιστεύουν ότι πρέπει να έχουν όλες τις απαντήσεις και αντί να εστιάσουν στην ουσία, μένουν στην επιφάνεια και στις εντυπώσεις.

Αντί να δουλέψουν μαζί με την ομάδα τους για να παράξουν αποτελέσματα, τους ενδιαφέρει μόνο ο εαυτός τους και η εικόνα τους.

2. Εστιάζουν στις διαδικασίες αντί στο αποτέλεσμα.

Οι κακοί μάνατζερ δεν κοιτάζουν το αποτέλεσμα, αλλά τη διαδικασία. Εξοργίζονται όταν κάποιος αργεί μερικά λεπτά, παρακολουθούν την κάθε κίνηση των υπαλλήλων και θέλουν η ομάδα τους να δίνει την εντύπωση ότι είναι διαρκώς απασχολημένη.

Αυτοί οι προϊστάμενοι παρακολουθούν διαρκώς όλα τα λάθος πράγματα: Πόση ώρα ξόδεψε κάποιος με τον πελάτη, όχι εάν ο πελάτης ήταν ευχαριστημένος. Πόση ώρα πληκτρολογούσε ένας υπάλληλος, όχι πόσα προβλήματα έλυσε. Παρακολουθούν τους υφισταμένους τους σαν να είναι ρομπότ, ψάχνοντας ακόμα και για την παραμικρή απόκλιση από τον ιδανικό αυτοματισμό που έχουν στο μυαλό τους.

Έτσι, κοιτάζουν το δέντρο, αλλά χάνουν το δάσος.

3. Φοβούνται την αποτυχία.

Καθώς έχουν τέτοια εμμονή με την εικόνα, φοβούνται βαθιά την αποτυχία, ειδικά εάν αυτή θα χαλάσει το δικό τους ίματζ.

Αντί να αναγνωρίσουν ότι κάποιες φορές, η αποτυχία είναι μια αναπόφευκτη συνέπεια όταν μια ομάδα δοκιμάζει τα όρια, οι μάνατζερ αυτοί είναι εμμονικοί με την τελειότητα.

Αντί να ψάξουν την αιτία μιας αποτυχίας, τους ενδιαφέρει μόνο να βρουν κάποιον να κατηγορήσουν. Αντί να δουν μια ευκαιρία να μάθουν, βλέπουν έναν λόγο για να ντρέπονται.

Για αυτό και η ομάδα τους μαθαίνει να αποφεύγει τα ρίσκα, ακόμα και εάν αυτό σημαίνει ότι θα υποαποδίδει. Μαθαίνει να κρύβει τις όποιες ενδείξεις αποτυχίας, παραποιώντας τα αποτελέσματα εάν χρειαστεί.

4. Κρύβουν πληροφορίες.

Οι κακοί μάνατζερ αντιμετωπίζουν τις πληροφορίες σαν ένα πολύτιμο εμπόρευμα το οποίο θα πρέπει να συσσωρεύουν, αντί να το μοιράζονται με άλλους.

Θέλουν να ελέγξουν το αφήγημα μέσα στην ομάδα αλλά και προς τα έξω. Έτσι, εφαρμόζουν αυστηρό έλεγχο των επικοινωνιών εκτός της ομάδας, παρακολουθούν τα emails και τα meetings και επιμένουν να τους κοινοποιούνται τα πάντα.

Επιπλέον, κρύβουν τα κακά νέα από την ομάδα και λένε ψέματα.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;