ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Βίοι Παράλληλοι
Τον τελευταίο χρόνο ακούμε συχνά διάφορα σενάρια (ποικίλων τύπων) συνεργασίας μεταξύ των δύο ισχυρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Κατά πόσο ισχύουν, πώς αναμένεται να εφαρμοστούν και ποια είναι τα πιθανότερα σενάρια; Γράφει ο Ιωάννης Χατζόπουλος.

Εθνικές Εκλογές 2023: Πριν σχεδόν έναν χρόνο ξεκίνησαν να ακούγονται έντονα – κυρίως από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – σενάρια συγκυβέρνησης. Μετά τις εκλογές του Μαΐου, τα σενάρια έσβησαν και, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να έχει μειωθεί αισθητά, ξεκίνησε η μάχη για τη δεύτερη θέση. Τον Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ την κέρδισε, αλλά πρακτικά έχασε, το ΠΑΣΟΚ την έχασε, αλλά πρακτικά κέρδισε. Ο Αλέξης Τσίπρας παραιτήθηκε, ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκίνησε τους πανηγυρισμούς, ενώ την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρυφογελούσε σε μία γωνία. Εντούτοις, το συνολικό πολιτικό σκηνικό είναι κάτι που ενδέχεται να σχολιαστεί σε μελλοντικό άρθρο, καθώς σε αυτό θα εστιάσουμε στα δύο ισχυρότερα κόμματα στον – εξ αυτών αποκαλούμενο – «προοδευτικό χώρο».

Εσωκομματικές Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ 2023 

Εκλογές 2023

Μετά την «ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τις πρώτες εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες δεν κατέβηκε ο ίδιος για πρώτη φορά μετά το 2009 που ανέλαβε την αρχηγία του κόμματος. Ξεκάθαρο φαβορί να κερδίσει το χρίσμα από τα μέλη του κόμματος: η Έφη Αχτσιόγλου. Μολαταύτα, προς έκπληξη πολλών εμφανίστηκε ένα «αμερικανάκι» και «βαλτός του Τσίπρα» κατά κάποιους, ένας «νέος επιτυχημένος επιχειρηματίας» κατά άλλους. Ο Στέφανος Κασσελάκης, με τη στήριξη «προεδρικών» στελεχών και του Παύλου Πολάκη, νίκησε την εκλεκτή της «ομπρέλας» και των λοιπών «αντιπροεδρικών» σχημάτων εντός ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας εσωκομματικό διχασμό. Έτσι, οι φήμες για επιστροφή ενός ενωτικού Τσίπρα άρχισαν να φουντώνουν, πόσο μάλλον με τις εσωκομματικές φωνές να προειδοποιούν για την επερχόμενη διάσπαση.

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2023 

Στέφανος Κασσελάκης

Με αφορμή αυτές τις εκλογές, οι συγκρίσεις ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν στο προσκήνιο, με το σενάριο της κοινής καθόδου να κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση στα ΜΜΕ. Η κοινή κάθοδος παρέμεινε στα λόγια λίγων και στην φαντασία ακόμα λιγότερων. Ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς νέα ήττα και το ΠΑΣΟΚ βρήκε εκ νέου αφορμή για πανηγυρισμούς, με τον Ανδρουλάκη να αισθάνεται παντοδύναμος και τον Ανδρέα από ψηλά να αναρωτιέται για την κληρονομιά που άφησε.

Νέα Αριστερά

ΣΥΡΙΖΑ

Πριν προλάβουν να ξεκινήσουν να ξεθωριάζουν οι φήμες για ενωτικό Τσίπρα, ήρθε το ηχηρότερο διασπαστικό χτύπημα του 2023, οι αποχωρήσεις πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς δημιουργία νέου κόμματος και νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.

Οι Δημοσκοπήσεις 

Βάσει δημοσκοπήσεων τους τελευταίους μήνες, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι μετά από πολλά χρόνια ανακτά την δεύτερη θέση, χωρίς όμως να αυξάνονται τα ποσοστά του όσο θα ανέμενε κανείς βλέποντας τις δημοσκοπικές «απώλειες» του ΣΥΡΙΖΑ». Επιπλέον, τα ποσοστά καταλληλότητας για την πρωθυπουργία των δύο αρχηγών είναι σταθερά μονοψήφια, με τον Ανδρουλάκη μάλιστα σε πρόσφατη δημοσκόπηση να έρχεται όχι απλά πίσω από τον Κασσελάκη, αλλά πίσω ακόμα και από τον «ανερχόμενο» Βελόπουλο. Τέλος, όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, το νέο κόμμα της Νέας Αριστεράς φαίνεται να βρίσκεται αρκετά χαμηλότερα του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω-κάτω στο όριο του 3%.

Επανεμφάνιση Τσίπρα 

Τσίπρας

Πρόσφατα είχαμε την ηχηρή επιστροφή του Τσίπρα που υποστήριξε ότι υπάρχει έντονη αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Προέδρου, γεγονός το οποίο ενδέχεται να αλλοιώσει τα κριτήρια ψήφου στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, καθώς πολλοί πιθανοί ψηφοφόροι ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην ψηφίσουν το κόμμα, αποσκοπώντας στην αποχώρηση του Κασσελάκη από την ηγεσία. Ο Κασσελάκης πρότεινε νέες εκλογές, οι προεδρικοί χωρίστηκαν στα τρία (υπέρ υποψηφιότητας με στήριξη Τσίπρα, υπέρ του Κασσελάκη και κατά των εκλογών), με την Γεροβασίλη να είναι η εκλεκτή του Τσίπρα και μετά από πολλαπλές αντιπαραθέσεις, μαλλιοτραβήγματα, πέρα-δώθε, τοποθετήσεις και υπογραφές, οι εκλογές ακυρώθηκαν πριν αποφασιστούν.

Τι έπεται;

Η μάχη των ευρωεκλογών για τις δύο παρατάξεις (ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) αναμένεται να αποτελείται από πολλές επί μέρους ατομικές μονομαχίες για το αν και ποιος μπορεί να ενώσει συριζαίους, πασόκους και λοιπούς «προοδευτικούς» κάτω από την ίδια στέγη.

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων θέλουν «νίκη», πιστεύοντας σε αυτήν και στον εαυτό τους. Θέλουν και οι δύο να αναδειχθούν σε ηγέτες του προοδευτικού κέντρου, της σύγχρονης κεντροαριστέρας και της ευρωπαϊκής αριστεράς, αποτελώντας σοβαρή κυβερνητική εναλλακτική απέναντι στην ΝΔ και στον Μητσοτάκη.

Ο Τσίπρας, από την άλλη, φαινόταν να έχει το πιο οργανωμένο σχέδιο: διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και στασιμότητα ΠΑΣΟΚ υπό τον Ανδρουλάκη, με τις εσωκομματικές να μην είναι πολύ μακριά (ο Ανδρουλάκης εκλέχτηκε το 2021 με τετραετή θητεία).

Ανδρουλάκης

Τότε θα εμφανιζόταν ως μεσσίας ο έμπειρος, σοβαρός κι ενωτικός Τσίπρας. Άλλωστε, αν παρατηρήσει κάποιος τις τελευταίες του τοποθετήσεις φαίνεται να παραδέχεται κάποια λάθη του, απολογούμενος για την Novartis και εμμέσως για κομμάτι της στάσης του απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, ενώ τονίζει ένθερμα τις προσωπικές του επιτυχίες υπό κατάλληλες προϋποθέσεις. Εντούτοις, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία που πήρε και επενέβη στην πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται να ήταν βιαστική κι ενδέχεται να αποβεί μοιραία.

Αντίστοιχη τακτική διαφήμισης με τον Τσίπρα τελευταία κάνει βέβαια κι ένας άλλος πολιτικός. Ένας πολιτικός που πρότεινε την συνεργασία πριν σχεδόν τον οποιοδήποτε, που σκέφτηκε το σχέδιο του Τσίπρα πριν τον Τσίπρα και έχει ήδη μία εκλογική αποτυχία επιστροφής στην ηγεσία του κόμματός του. Ο Γιώργος Παπανδρέου δείχνει δειλά-δειλά την πρόθεση να παραμείνει στην πολιτική σκηνή και γιατί όχι να αναλάβει και ηγετικό ρόλο.

Θα δούμε σύμπραξη ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ;

Κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει ακόμα κάτι τέτοιο… Αν ναι, ίσως ένας εκ των δύο αρχηγών θα μπορούσε να ηγηθεί της προσπάθειας ή θα έχουμε επιστροφή πρώην πρωθυπουργού, όπως έκαναν ο Βενιζέλος πριν σχεδόν 100 χρόνια και ο Καραμανλής πριν 50; Μήπως προετοιμάζεται να κάνει το βήμα μπροστά κάποιος άλλος πολιτικός; Ή τέλος, μήπως θα αποφασιστεί να αναλάβει την ένωση ένα νέο άφθαρτο πολιτικά πρόσωπο; Σε κάθε περίπτωση, αναμένουμε τις εξελίξεις και προσμένουμε την ιστορία να γραφτεί για άλλη μία φορά μπροστά στα μάτια μας.

Του Ιωάννη Χατζόπουλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 2