Τα social media σκοτώνουν τον ρομαντισμό
Χανόμαστε πίσω από τα πληκτρολόγια και τις οθόνες, απορώντας γιατί δεν έχει έρθει ακόμη ο έρωτας να μας «χτυπήσει την πόρτα».

Τα social media σκοτώνουν τον ρομαντισμό; Πριν λίγους μήνες ένα trend με τίτλο «Romance is dead in our generation» είχε κατακλύσει το ελληνικό TikTok και προσπαθούσε να αποδείξει ό,τι ακριβώς μας μαρτυρά και ο τίτλος του- το πόσο δηλαδή έχει εκλείψει ο ρομαντισμός στις μέρες μας και πώς τα ίδια τα social media συνδράμουν στην εξαφάνισή του.

Ο ρομαντισμός ορίζεται διαφορετικά από άτομο προς άτομο αλλά και από εποχή σε εποχή. Άλλη άποψη έχουν η γενιά των millennials (όσοι γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 2000) και άλλη άποψη η γενιά Z (όσοι γεννήθηκαν από το 1995-2000 και μετά). Εγώ προσωπικά θεωρώ πως ο ρομαντισμός δεν σχετίζεται απαραίτητα μόνο με τον έρωτα, αλλά αφορά γενικότερα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα και δημιουργούμε εμπειρίες.

Είναι γεγονός πως τα social media έχουν εισχωρήσει σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας και αποτελούν βασική ασχολία των εφήβων αλλά και των ενήλικων ανθρώπων (σημερινοί εικοσάρηδες και τριαντάρηδες). Αναμφίβολα, τα πλεονεκτήματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι αμέτρητα και η τεχνολογία έχει πάρει ιλιγγιώδεις διαστάσεις, κάνοντας την διαβίωσή μας ευκολότερη σε πολλούς τομείς.

Ωστόσο, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η κατάχρηση της «δύναμης» αυτής έχει ως αποτέλεσμα η τεχνολογία να εξουσιάζει τους ανθρώπους κατακερματίζοντας τις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι νέοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους «σκρολάροντας» στα social media, αποφεύγοντας έτσι το φλερτ και την ουσιαστική επαφή. Πλέον τα emoji έχουν αντικαταστήσει τις αληθινές αντιδράσεις και οι άνθρωποι επιλέγουν να εκφράζουν τα ερωτικά τους συναισθήματα μέσα από ευτελείς διαδικτυακές πλατφόρμες γνωριμιών.

Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά τις εξιστορήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μου για τα παλιά νεανικά τους φλέρτ και τις λεπτομερείς περιγραφές που μου έδιναν, πράγματα που για τη σημερινή γενιά θεωρούνται παρωχημένα και αδιάφορα. Πού πήγε η ειλικρινής έκφραση των συναισθημάτων; Πού πήγαν οι τρυφερές αγκαλιές και τα πονηρά πειράγματα; Πού πήγαν η αγωνία και η αγνότητα των παλιών καλών εποχών; Πώς μπορεί ένα αθώο ερωτικό βλέμμα να χωρέσει μέσα σε μία οθόνη;

Όλα αυτά σήμερα όχι απλώς δεν υπάρχουν αλλά έχουν ευτελιστεί, καθώς οι νέοι επιλέγουν αισχρούς τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων τους, όπως η χρήση χυδαίων λέξεων αλλά και η ανταλλαγή γυμνών φωτογραφιών, γεγονός που καταδεικνύει την επικινδυνότητα των social media στην εποχή μας.

Οι νέοι έχουν χαθεί πίσω από τα πληκτρολόγια και τις οθόνες, απορώντας γιατί δεν έχει έρθει ακόμη ο έρωτας να τους «χτυπήσει την πόρτα». Τα μικρά πράγματα κάνουν την διαφορά και ίσως πρέπει να τους δίνουμε αξία. Μία βόλτα στην παραλία, μία ταινία στο θερινό κινηματογράφο, μία εκδρομή στη φύση και άλλα τόσα σημαντικά πράγματα που σε άλλους φαντάζουν ασήμαντα μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και ξεχωριστός και δεν χρειάζεται να πιέζεται και να συμβιβάζεται. Μήπως τελικά ο ρομαντισμός είναι νεκρός στην εποχή μας ή μήπως υπάρχει και θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί;

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;