Βάσω Τσαρούχα: Η διαιτητής που τρεντάρει από το βράδυ της Δευτέρας - Ποιος είναι ο λόγος
Ποια είναι η Βάσω Τσαρούχα που μαζί της ασχολείται όλο το X;

Αν παρακολουθείτε τα trends στο X (πρώην Twitter) σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι το #Τσαρούχα βρίσκεται στην κορυφή από το βράδυ της Δευτέρας (11/2).

Η Βάσω Τσαρούχα, στην οποία αναφέρεται το εν λόγω hastag, είναι διαιτητής στο μπάσκετ και απασχολεί τα social media από τη στιγμή που διακόπηκε ο αγώνας ΑΕΚ-Παναθηναϊκός λόγω του ότι ολόκληρη η κερκίδα την έβριζε χυδαία.

Η διεξαγωγή του αγώνα ήταν ομαλή μέχρι η Βάσω Τσαρούχα να χρεώσει με τεχνική ποινή τον πάγκο της ΑΕΚ που αντέδρασε εξαιρετικά έντονα για ένα ριπλέι. Μετά την απόφαση της Ελληνίδας ρέφερι ακολούθησαν χυδαία συνθήματα με αποτέλεσμα η ίδια να κατευθυνθεί στα αποδυτήρια, προχωρώντας σε διακοπή. Φυσικά και είχαν προηγηθεί συστάσεις από τα μεγάφωνα, οι οποίες δεν εισακούστηκαν.

Βέβαια, αυτή δεν είναι και η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο σε αγώνα που διαιτητεύει η ίδια. Τον Μάρτιο του 2023 στον αγώνα Άρης- Περιστέρι, έφτασε μάλιστα σε σημείο να ζητήσει την εκκένωση του γηπέδου. Την ίδια χρονιά, είχε διακόψει επίσης τον αγώνα Προμηθέας-ΑΕΚ λόγω υβριστικών εκφράσεων σε βάρος της και το 2022 είχε διακόψει για λίγα λεπτά το Άρης- Λαύριο, καθώς δέχθηκε επίθεση με κάποιον από την κερκίδα να φτύνει προς το μέρος της.

Όπως φαίνεται από τα σχόλια στο X οι φίλαθλοι θεωρούν τη διαιτητική στάση της Βάσως Τσαρούχα προκλητική και ότι δεν είναι κατάλληλη να φέρει εις πέρας τα καθήκοντά της. Ίσως το γεγονός ότι είναι γυναίκα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό αυτή τη συμπεριφορά εις βάρος της και προκαλεί τα σεξιστικά σχόλια, σε έναν ανδροκρατούμενο -ακόμη και στις μέρες μας- κόσμο. Θυμίζει λίγο την κοινή σεξιστική αντίληψη για την ακαταλληλότητα των γυναικών στην οδήγηση

 

 

 

Ποια είναι η Βάσω Τσαρούχα

Η Βάσω Τσαρούχα γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 1982 στο νησί της Χίου. Το πατρικό της σπίτι είναι κοντά στην ιστορική εκκλησία του νησιού, την Παναγία Τουρλωτή.

Ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ στο νησί της με τον Παγχιακό και σταδιακά άρχισε να εξελίσσεται σε βαθμό που να πείθει ομάδες να της προσφέρουν ρόλο στο υψηλότερο επίπεδο. Έπαιξε σε Εσπερίδες, Περιστέρι, Αστέρα Εξαρχείων και Θρίαμβο. Έχει φορέσει επίσης τη φανέλα με το εθνόσημο, έχοντας στελεχώσει την Ελληνική Μεσογειακή ομάδα.Όταν συμπλήρωσε 22 χρόνια διαδρομής ως παίκτρια (1991-2003) και αντιλήφθηκε ότι το τέλος της καριέρας της πλησιάζει, σκέφτηκε όλες τις εναλλακτικές που είχε προκειμένου να παραμείνει στον χώρο που τόσο πολύ αγάπησε: «Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι θα έμενα εκτός μπάσκετ, δεν μπορούσα να συμβιβαστώ με αυτό. Με τη διαιτησία είχα αρχίσει να ασχολούμαι όχι πολύ έντονα, έπαιζα σε τοπικά πρωταθλήματα μετά το 2000. Αρχικά ψάχτηκα με την προπονητική. Μάλιστα, για ένα μικρό διάστημα είχα αναλάβει τα κορίτσια του Παγχιακού. Μετά αντιλήφθηκα πώς δεν το… είχα και τόσο. Σταδιακά άρχισε να ωριμάζει η σκέψη σχετικά με τη διαιτησία. Το γεγονός ότι έχω παίξει μπάσκετ για πολλά χρόνια με βοήθησε πολύ στη διαχείριση καταστάσεων, μπορούσα να διαβάζω πιο εύκολα καταστάσεις. Ο ρόλος του διαιτητή, βέβαια, είναι πολύ πιο δύσκολος και απαιτεί να αναπτύξεις και άλλες δεξιότητες, πέρα από αυτές που είχα συνηθίσει ως αθλητής ή αθλήτρια» έχει δηλώσει σε παλαιότερή της συνέντευξη η Βασιλική.

Η θεαματική εξέλιξη στη διαιτησία

Το 2004 άρχισε να παίρνει παιχνίδια στην Γ’ Εθνική. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2008 ανέβηκε στην Β΄ Εθνική και το 2011 πήρε «προαγωγή» για την Α2. Έπειτα από δύο χρόνια εκεί, και αφού γενικότερα οι διαιτησίες της αξιολογήθηκαν ως «άριστες», το 2013 ανέβηκε στην Α1. Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς έγινε η τρίτη Ελληνίδα διεθνής διαιτητής, καθώς κατάφερε να περάσει γραπτές και αγωνιστικές εξετάσεις της FIBA στη Σακάρια της Τουρκίας. Μετά τις Καρολίνα Σκούρτη και Μαρία Αργυρού, η Βασιλική Τσαρούχα έγινε η τρίτη Ελληνίδα που πήρε το χρίσμα ώστε να διευθύνει διεθνείς αγώνες.

Η εξέλιξή της στη συνέχεια υπήρξε θεαματική. Ήταν παρούσα στα τελευταία τρία Final Fours της Ευρωλίγκας Γυναικών, όπως και στο EuroBasket Γυναικών το 2017 και το 2019. Έχει διευθύνει τελικό του Παγκοσμίου Νεάνιδων, έχει δώσει το παρών σε τρεις τελικούς Eurocup Γυναικών και σε τέσσερις τελικούς Ευρωμπάσκετ Νεάνιδων και Κορασίδων. Στην Ελλάδα κορυφαία της στιγμή ήταν ο ορισμός της στον τελικό Κυπέλλου Ανδρών το 2019 μεταξύ Παναθηναϊκού – ΠΑΟΚ. Η Βασιλική έγινε η πρώτη Ελληνίδα διαιτητής Ευρωλίγκας και δεύτερη γυναίκα μετά από τη Γερμανίδα Αν Πάνθερ, καθώς προστέθηκε σε ένα γκρουπ 71 συνολικά διαιτητών για τα παιχνίδια σε Ευρωλίγκα και EuroCup. Σε αυτό το γκρουπ από την Ελλάδα ακόμη μετέχουν οι: Σπύρος Γκόντας, Ηλίας Κορομηλάς, Γιάννης Φούφης και Πέτρος Παπαπέτρου. «Θεωρώ τους Έλληνες διαιτητές από τους καλύτερους στον κόσμο και είναι μεγάλη μου τιμή να συγκαταλέγομαι ανάμεσα στους κορυφαίους», έχει πει στο παρελθόν.

Με τη Γερμανίδα Αν Πάνθερ (την πρώτη γυναίκα διαιτητή της Euroleague) η Β. Τσαρούχα διατηρεί καλή επαφή, καθώς στο παρελθόν είχαν διευθύνει μαζί δυο αγώνες σε διοργάνωση της FIBA.

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;