Η Ευρώπη θέλει να χαλιναγωγήσει την τεχνητή νοημοσύνη
Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν τη λεγόμενη «Νομοθετική πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη» την περασμένη εβδομάδα και την έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο προς έγκριση.

Οι φιλοδοξίες της Ε.E. για την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) ενδέχεται να αποτύχουν. Οι Βρυξέλλες θέλουν να θεσπίσουν έναν πρωτοποριακό κανονισμό που θα καθιστά τη νέα τεχνολογία ασφαλέστερη και πιο ανταγωνιστική. Η υπερβολικά λεπτομερής νομοθεσία, όμως, καθιστά πιο πιθανό ότι η Ε.Ε. και οι αναδυόμενοι τοπικοί πρωταθλητές θα μείνουν πίσω. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υπέγραψαν τη λεγόμενη «Νομοθετική πράξη για την τεχνητή νοημοσύνη» την περασμένη εβδομάδα και την έστειλαν στο Ευρωκοινοβούλιο προς έγκριση.

Οι φιλόδοξοι κανονισμοί στοχεύουν να χαλιναγωγήσουν την αναδυόμενη τεχνολογία με τέτοιον τρόπο, ώστε θα μπορούσε να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο. Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ακολούθησε διαφορετική πορεία, εκδίδοντας εκτελεστικό διάταγμα που περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση των θέσεων εργασίας και την προστασία των καταναλωτών, καθώς και διασφαλίσεις για την ξένη τεχνολογία. Στην προσπάθεια να χαλιναγωγήσει την τεχνητή νοημοσύνη, η Ε.Ε. ακολουθεί το πρότυπο φιλόδοξων κανονισμών της, όπως ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές, ο οποίος επιδιώκει να αναγκάσει μεγάλους τεχνολογικούς γίγαντες των ΗΠΑ, όπως η Apple και η Alphabet, να ανοίξουν τους περιφραγμένους κήπους τους και στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.

Οι μεγάλες εταιρείες, ωστόσο, έχουν κίνητρα να αμφισβητήσουν νομικά τους κανόνες της Ε.Ε. ή να αναζητήσουν άλλες λύσεις, ιδίως επειδή οι τεχνολογίες εξελίσσονται γρήγορα. Το γεγονός ότι η Ε.Ε. διχάζεται εσωτερικά ως προς τον τρόπο προσέγγισης των θεμάτων δεν βοηθάει. Η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει μακροχρόνιες ανησυχίες για το απόρρητο, ενώθηκε ωστόσο με τη Γαλλία κάνοντας λόμπινγκ με στόχο μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών για τις νεοφυείς επιχειρήσεις ΑΙ μεσαίου μεγέθους, όπως η Mistral AI με έδρα το Παρίσι και η Aleph Alpha με έδρα τη Χαϊδελβέργη. Αυτή η ένταση αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο οι νέοι κανόνες χειρίζονται τον συστημικό κίνδυνο.

Η Ε.Ε. ελπίζει ότι το νέο κανονιστικό της πλαίσιο θα πυροδοτήσει ένα παγκόσμιο κίνημα για ισχυρότερη νομοθεσία. Αλλά μπορεί απλώς να ενισχύσει το προβάδισμα των ΗΠΑ στην τεχνολογία. Γίγαντες όπως η Microsoft και η ιδιοκτήτρια της Google, Alphabet, έχουν βαθιές τσέπες για τη χρηματοδότηση επενδύσεων ΑΙ, πρόσβαση σε τεράστιο όγκο δεδομένων και τεράστιες πιθανές βάσεις πελατών για νέες εφαρμογές. Το 2023, εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων επένδυσαν περίπου 68 δισ. δολάρια σε τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 15 δισ. δολάρια στην Κίνα και μόλις 8 δισ. δολάρια στην Ε.Ε. Εάν η Ε.Ε. ρυθμίσει πολύ αυστηρά και πολύ νωρίς τον αναδυόμενο τομέα, η καινοτομία θα ακολουθήσει τη ροή του χρήματος, η οποία δεν θα διέρχεται από την Ε.Ε. Τότε οι Βρυξέλλες δεν θα μπορούν να επιβάλλουν κανόνες και θα εισάγουν τεχνολογία.

Πηγή: Reuters Breakingviews

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;