Το χαρακτηριστικό που δείχνει ότι κάποιος είναι έξυπνος - Πώς θα το καλλιεργήσετε
Τα... όχι και τόσο προφανή σημάδια που δείχνουν πως κάποιος είναι έξυπνος!

Πώς καταλαβαίνουμε ότι κάποιος είναι έξυπνος; Κάποια σημάδια είναι προφανή, αλλά υπάρχουν και εκείνα που είναι πιο διακριτικά.

Σύμφωνα με την Jenny Maenpaa, ψυχοθεραπεύτρια και coach καριέρας, η καλύτερη ένδειξη της ευφυΐας ενός ατόμου είναι η ικανότητά του να ακούει.

Τα άτομα που «μπορούν να αντιμετωπίσουν μια αλληλεπίδραση ολιστικά, αντί να βρίσκονται απλά στη στιγμή και να απαντούν στο τελευταίο πράγμα που είπες με το πρώτο πράγμα που τους ήρθε στο μυαλό» είναι συνήθως πολύ έξυπνα, λέει η Maenpaa στο CNBC.

Πρόκειται για τη δεξιότητα που ονομάζεται «ενεργή ακρόαση» και απαιτεί πολλά παραπάνω από το να κάθεται κανείς σιωπηλός όσο ο άλλος μιλά.

«Η ενεργή ακρόαση είναι όταν κάποιος μπορεί να σε ακούσει για ώρα, εσωτερικεύοντας πραγματικά αυτά που λες, χωρίς να διακόπτει», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια. «Οι ενεργοί ακροατές απαντούν με ερωτήσεις γιατί είναι πραγματικά περίεργοι για αυτό που λες. Μπορούν να κρατήσουν τις ερωτήσεις τους μέχρι να τελειώσεις, αντί να διακόπτουν για να διευκρινίσουν κάτι ή να μοιραστούν μια σκέψη που μόλις είχαν, απλά γιατί τους τη θύμισες».

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν αυτή τη δεξιότητα για να αναπτύξουν σχέσεις και να χτίσουν εμπιστοσύνη με συναδέλφους, προϊσταμένους, μέντορες και γενικά με τα άτομα που βρίσκονται γύρω τους.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι ενεργοί ακροατές, αλλά στην πραγματικότητα, οι 7 στους 10 επιδεικνύουν κακές συνήθειες ακρόασης στον εργασιακό χώρο, κάτι που οδηγεί σε παρεξηγήσεις και χαλάει τις σχέσεις, διαπίστωσε έρευνα του University of Southern California.

Κάποιοι άνθρωποι «έχουν από τη φύση τους το χάρισμα της ενεργής ακρόασης από μικρή ηλικία και συχνά οι άλλοι τους λένε ‘είναι τόσο εύκολο να σου μιλά κανείς’ ή ‘όταν μιλάμε μαζί νιώθω σαν να είμαι το μοναδικό άτομο στο δωμάτιο’», εξηγεί η Maenpaa.

Ωστόσο, κανείς μπορεί να εξασκηθεί ώστε να γίνει καλός ακροατής. Σύμφωνα με την ψυχολόγο και coach ψυχικής υγείας Amanda O’Bryan, κανείς θα πρέπει να κοιτάζει τους συνομιλητές του στα μάτια, να κάθεται ήρεμος χωρίς να κάνει νευρικές κινήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας και να περιμένει ώστε ο άλλος να ολοκληρώσει την σκέψη του πριν να μιλήσει.

Βοηθά επίσης να εσωτερικεύει κανείς αυτό που λέει ο άλλος, αντί να εστιάζει αποκλειστικά στις δικές του σκέψεις.

Πηγή: moneyreview.gr

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
29 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Φιο
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
73 - 57
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1