Όταν ο Steve Jobs παρουσίαζε το πρώτο iPhone
Σαν σήμερα, το 2007, ο Steve Jobs ανέβηκε στη σκηνή του συνεδρίου Macworld στο Σαν Φρανσίσκο και παρουσίασε το πρώτο iPhone.

Λίγο παραπάνω από 15 χρόνια πριν και, συγκεκριμένα, στις 9 Ιανουαρίου του 2007, ο Steve Jobs ανακοίνωσε την πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone. Το smartphone που θα άλλαζε για πάντα την αγορά και μέχρι σήμερα θα είχε ένα δυνατό brand name.

Ο συνιδρυτής της Apple φορώντας τζιν παντελόνι και το χαρακτηριστικό μαύρο ζιβάγκο ανέβηκε στη σκηνή του συνεδρίου Macworld στο Σαν Φρανσίσκο τον Ιανουάριο του 2007 για να παρουσιάσει, όπως την περιέγραψε:

«Μία επαναστατική συσκευή… που αλλάζει τα πάντα»

Ο Steve Jobs δεν εμφανίστηκε ιδιαίτερα ταπεινός σχετικά με τις δυνατότητές του iPhone. Τελικά, όμως, φαίνεται να είχε δίκιο. Όπως είχε πει τότε:

«Ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή που επικοινωνεί με το ίντερνετ. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο (phone)… Το πιάνετε; Αυτές δεν είναι τρεις διαφορετικές συσκευές, αυτή είναι μία συσκευή και την ονομάζουμε iPhone»

Έτσι, εγένετο το πιο επιτυχημένο προϊόν στη σύγχρονη ιστορία της τεχνολογίας. Η ιδέα χειρισμού του νέου iPhone μέσω της οθόνης πολλαπλής αφής θεωρείται καθοριστική για την επιτυχία του. Παράλληλα, είχε και έχει σημαντική επιρροή στη σχεδίαση έξυπνων τηλεφώνων άλλων κατασκευαστών.

Σε μία αναδρομική έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2018 για την πρώτη δεκαετία ύπαρξης του iPhone, το Wired είχε γράψει:

«Δεν είναι απλώς το gadget με τις περισσότερες πωλήσεις που δημιουργήθηκε ποτέ: Είναι ίσως το πιο επιδραστικό. Η επιρροή του ξεπερνά κατά πολύ άλλα τηλέφωνα»

Το πρώτο iPhone είχε οθόνη αφής, μια ισχυρή κάμερα και εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο, μεταξύ πολλών ακόμα χαρακτηριστικών. Μάλιστα, το νέο smarphone παρείχε τεράστιες προόδους σε σχέση με τα υπάρχοντα τηλέφωνα της αγοράς όπως τα Blackberry, Moto Q και Palm Treo. Με τον Steve Jobs να λέει πριν από 16 χρόνια:

«Κάθε τόσο, έρχεται ένα επαναστατικό προϊόν που αλλάζει τα πάντα»

Ο συνιδρυτής της Apple είχε σημειώσει επίσης ότι το Macintosh το 1984:

«Άλλαξε ολόκληρη τη βιομηχανία των υπολογιστών» και ότι το iPod (που παρουσιάστηκε την ίδια ημερομηνία στις 9 Ιανουαρίου με το iPhone, αλλά το 2001) «άλλαξε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία»

Στη συνέχεια, ο Steve Jobs είπε τα λόγια που έμελλε να μείνουν στην ιστορία ως αυτά που παρουσίασαν το πρώτο iPhone, το προϊόν που θα γινόταν το πιο επιτυχημένο στη σύγχρονη ιστορία της τεχνολογίας. Όπως είχε πει:

«Σήμερα, παρουσιάζουμε τρία επαναστατικά προϊόντα. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο και μια συσκευή που επικοινωνεί με το ίντερνετ. Ένα iPod, ένα τηλέφωνο (phone)… Το πιάνετε; Αυτές δεν είναι τρεις διαφορετικές συσκευές, αυτή είναι μία συσκευή και την ονομάζουμε iPhone»

Η Apple δεν είχε ακόμα καταφέρει να βρει τρόπο να μπει στην αναπτυσσόμενη αγορά smartphone και ήταν κάτι που οι λάτρεις της τεχνολογίας περίμεναν με ανυπομονησία. Με την κίνηση αυτή, ο Jobs, ο οποίος πέθανε στις 5 Οκτωβρίου του 2011 μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο, είχε μόλις ικανοποιήσει τις προσδοκίες τους.

iPhone

Ο Steven Silver έγραψε στο Apple Insider το 2018:

«Το iPhone πρώτης γενιάς ήταν, αρκετά διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν μικρό, μόλις 4,5 ίντσες επί 2,4 ίντσες. Συγκριτικά, το iPhone XS Max που κυκλοφόρησε το 2018 είναι 6,2 ίντσες επί 3,05 ίντσες»

Να σημειώσουμε πως το iPhone 14 είναι 6,7 ιντσών.

Ο συγγραφέας και άλλοι ειδικοί σημείωσαν ότι το πρώτο iPhone ήταν εξαιρετικά σημαντικό και πολύ δημοφιλές. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2007, όταν είχαν ήδη πουληθεί περισσότερα από 1,4 εκατ. iPhones, το περιοδικό Time του έδωσε τον τίτλο της εφεύρεσης της χρονιάς.

Το μοντέλο των 4GB κόστιζε 499 δολάρια και εκείνο των 8GB πωλούνταν αντί 599 δολαρίων. Λίγους μήνες μετά την πρώτη παρουσίαση, χιλιάδες καταναλωτές θα έκαναν ουρές έξω από τα καταστήματα της Apple, για να είναι ανάμεσα στους πρώτους που θα έπαιρναν στα χέρια τους το iPhone.

Το πρώτο iPhone θα άρχισε να πωλείται σε μέρη της Ευρώπης στα τέλη του 2007 και σε μέρη της Ασίας το 2008. Μετά το λανσάρισμα και στην Ασία, στις 10 Ιουλίου του 2008, η Apple εγκαινίασε και το App Store.

Η Apple πούλησε 6,1 εκατομμύρια iPhone πρώτης γενιάς από τη στιγμή που κυκλοφόρησε το προϊόν στο κοινό στις 29 Ιουνίου 2007.
Η New York Post σημείωσε πως ο Γκρεγκ Πάκερ, τότε ήταν 59 ετών, πρώην υπάλληλος συντήρησης αυτοκινητοδρόμων από το Λονγκ Άιλαντ, θεωρείται ότι ήταν το πρώτο άτομο που αγόρασε ένα iPhone στις 29 Ιουνίου στο Apple Store στην 5η Λεωφόρο στο Μανχάταν. Ο ίδιος φέρεται να είχε «κατασκηνώσει» εκεί όλη την εβδομάδα.

Περίπου 2 δισεκατομμύρια iPhone έχουν πουληθεί από όταν το προϊόν λανσαρίστηκε στην αγορά, με σχεδόν 800 εκατομμύρια να χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο σήμερα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου ένα για κάθε 10 ανθρώπους στον πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διαφόρων τεχνολογικών αναλυτών.

Το iPhone, και η πρόοδος της τεχνολογίας που επέβαλε σε άλλα smartphones, είχε μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο ζωής των ανθρώπων. Όπως σημειώνει το Wired:

«Εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν ένα iPhone ως μοναδικό υπολογιστή τους. Έβαλε τον κόσμο στις τσέπες μας»

Παράλληλα, δημιούργησε μια ολόκληρη νέα βιομηχανία προγραμματιστών για εφαρμογές, κατασκευαστών αξεσουάρ και κολοσσών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το iPhone μετέτρεψε την Apple σε μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις που υπήρξαν ποτέ. Η εταιρία στις 3 Ιανουαρίου 2022 έφτασε τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια, την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση αγοράς για οποιαδήποτε εταιρεία ποτέ, ενώ η επίδραση που είχε το πρώτο iPhone στην καθημερινή μας ζωή είναι αδιαμφισβήτητη.

iPhone

Το iPhone καταφέρνει μέχρι και σήμερα να διατηρεί τη θέση του ως ηγέτης στον χώρο της κινητής τεχνολογίας με την εξαιρετική του απόδοση, τις καινοτομίες καθώς και τον αντίκτυπό του στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Οι αναλυτές, ωστόσο, σημειώνουν πως αν αυτό είναι καλό για την κοινωνία, μένει να φανεί.

Δες ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1