Ο Πέτρος Μάλαμας στο neolaia.gr: «Μεγάλο σχολείο για μένα η συνεργασία με τον πατέρα μου»
Ο Πέτρος Μάλαμας αποκαλύπτεται στο neolaia.gr με αφορμή τις εμφανίσεις του στο Club του Σταυρού του Νότου. Μιλά για τη μουσική, τη ζωή και την καριέρα του, αλλά και για τις συνεργασίες του με τον μπαμπά-Σωκράτη και την Ιουλία Καραπατάκη.

To neolaia.gr έχει την τιμή να φιλοξενεί στη στήλη των συνεντεύξεών του έναν ακόμη σημαντικό και επιδραστικό καλλιτέχνη. Ο λόγος για τον Πέτρο Μάλαμα που τον βλέπουμε φέτος στο Club του Σταυρού του Νότου, κάθε Τετάρτη.

Με μια φωνή που σε ταξιδεύει σε όμορφους τόπους και με την παρακαταθήκη του πατέρα του, Σωκράτη Μάλαμα, ο Πέτρος έρχεται για έναν ζεστό χειμώνα, συνεχίζοντας solo αυτή τη φορά, μετά από τις καταπληκτικές και sold out συναυλίες με τον Σωκράτη Μάλαμα και την Ιουλία Καραπατάκη.

View this post on Instagram

A post shared by Neolaia.gr (@neolaia.gr)

Ένας ταξιδιώτης που του αρέσει να μοιράζεται συναισθήματα και στιγμές με το κοινό, μέσω της μουσικής.

Ο ίδιος μάς μιλάει για το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή του με τη μουσική, ποιο ήταν τα πρώτα του ερεθίσματα, τα live του στο Club του Σταυρού του Νότου, τα πολλά μέρη που έζησε και πως τον επηρέασαν.

Μιλά επίσης για τον πατέρα του, την Ιουλία,, για το τι του αρέσει και τι όχι στον χώρο της μουσικής, για την επιστροφή του κοινού στο παραδοσιακό-δημοτικό τραγούδι και άλλα πολλά… πάρα πολλά και κυρίως πάρα πολύ όμορφα.

Από τις απαντήσεις του φαίνεται και η cool διάθεσή του, η φρέσκια ματιά και η καλλιτεχνική του στόφα, κάτι που το είχαμε διαπιστώσει όσοι από εμάς τον έχουμε απολαύσει σε αρκετές συναυλίες.

Διαβάστε την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στις παρακάτω γραμμές…

  • Καλησπέρα Πέτρο και καλώς όρισες στο στέκι του neolaia.gr. Μίλησέ μας για τις εμφανίσεις σου στο Club του Σταυρού του Νότου, τι να περιμένουμε στα live σου κάθε Τετάρτη;

Καλησπέρα και καλώς σας βρήκα. Κάθε Τετάρτη, από την αρχή μαζεύουμε τα κομμάτια μας και τα ανασυνθέτουμε παρέα με τον Νίκο, τον Βασίλη και τον Γιάννη, που στηρίζουν τους παραλογισμούς και εξομαλύνουν τις αντιφάσεις μου. Μοιράζομαι δηλαδή κάποια από τα τραγούδια που με αποτελούν και με οδηγούνε.

  • Πώς ξεκίνησε η περιπλάνησή σου στο ταξίδι που λέγεται μουσική και τραγούδι; Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή;

Έχω μία κασέτα που είμαι γύρω στα τέσσερα και έχω πάρει το μικρόφωνο και αφού πρώτα το δαγκώνω μετά τραγουδάω κάποια μουσικά θέματα από τη Λιλιπούπολη αλλά τραγουδάω τα θέματα που παίζουν τα όργανα και κάνω παμ παμπαμ παμ ριρουρου ριρου ριρου οπότε καταλαβαίνετε που θα πήγαινε όλο αυτό.

  • Ξεκίνησες από το θέατρο, σπουδάζοντας υποκριτική, αλλά τελικά σε κέρδισε η μουσική και το τραγούδι. Πώς προέκυψε αυτό; Τι σε έκανε να αλλάξεις καλλιτεχνικό «μετερίζι»;

Δεν πολεμάει κανένας με κανέναν. Ο τραγουδιστής δανείζεται θεατρικότητα για να ερμηνεύσει ένα τραγούδι και ο ηθοποιός δανείζεται μουσικότητα για να ερμηνεύσει έναν ρόλο οπότε είναι σαν δύο χρυσοψαράκια που κυνηγιούνται και επαναγνωρίζονται από την αρχή κάθε φορά.

  • Μεγάλωσες σε μια καλλιτεχνική οικογένεια, με τον πατέρα σου να θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους και αγαπημένους καλλιτέχνες. Πώς σε έχει επηρεάσει αυτό, είτε θετικά, είτε αρνητικά;

Είμαστε ένα κράμα και από τα θετικά και τα αρνητικά των γονιών μας και παλεύουμε όλοι να τα ισορροπήσουμε μέσα μας.  Πάντως να σας πω ότι δεν ξεκινάει κανένας ούτε καταξιωμένος ούτε και αγαπημένος, οπότε έχω δει τον αγώνα και την πορεία να δικαιώνει τον πατέρα μου και είναι φανταστικό εφόδιο να γνωρίζεις ότι τα πράγματα δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη αλλά μέρα τη μέρα, μέσα στα χρόνια.

  • Πώς είναι να συνεργάζεσαι με τον πατέρα σου και να μοιράζεστε την ίδια σκηνή, όπως σας είδαμε ακόμα ένα καλοκαίρι;

Σωκ και δέος. Με ωμέγα το σοκ, έτσι; Άλλο απ’ έξω απ’ τον χορό και άλλο από μέσα. Μεγάλο σχολείο για μένα. Και στη σκηνή και στη ζωή.

  • Ποια είναι η γνώμη σου για την Ιουλία Καραπατάκη, με την οποία έχεις συνεργαστεί και ανήκει και εκείνη, όπως κι εσύ, στη νέα «φουρνιά» καλλιτεχνών του μουσικού είδους που εκπροσωπείτε;

Η Ιουλία με βοήθησε πολύ εκεί πάνω και πολύ την ευχαριστώ γι’ αυτό. Είναι έξω καρδιά και άνθρωπος και φωνή και συνεργάτης και είναι εξαιρετικά σπάνια αρετή να τα έχεις όλα αυτά μαζί.  

  • Συναυλίες ή σεζόν σε μουσικές σκηνές; Τι σου αρέσει περισσότερο και γιατί;

Κάθε σκηνή επηρεάζει και τον ήχο και τη διάθεση όλων μας. Μου αρέσει το καλοκαίρι αλλά περνάει γρήγορα και ένας μικρός τζίτζικας όλο τον χειμώνα πρέπει να βρίσκει φιλόξενες σκηνές να ζεσταθεί για να μας τραγουδήσει. 

  • Έχεις ζήσει σε πολλά μέρη, όπως Θεσσαλονίκη, Καστοριά, Καναδά, Αθήνα, κατάγεσαι από τη Χαλκιδική και φυσικά έχεις ταξιδέψει σε πολλά μέρη λόγω δουλειάς. Θεωρείς ότι ο καλλιτέχνης είναι ταξιδιώτης και δεν έχει «πατρίδα» – «σπίτι» ή ανήκει κάπου; 

Ζω από μωρό σε μία δίνη από μετακομίσεις, αλλαγές σχολείων και μάλλον με έχει εκπαιδέυσει όλο αυτό να βρίσκω κάποιαν ασφάλεια μετακινούμενος. Άλλος πάλι, ο Πεσσόα ας πούμε, έλεγε «Γιατί να ταξιδέψω; Πού αλλού θα βρισκόμουνα παρά μέσα σε μένα τον ίδιο;» πολύ αλήθεια μα για ν’απαντήσω στην ερώτησή σας, απαραίτητο, είναι να ταξιδεύεις με τα φτερά της φαντασίας σου αλλά άμα σου αρέσει να ταξιδεύεις και με το φυσικό σου σώμα προσφέρει πολλές ευκαιρίες ο κλάδος.

  • Τι αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον Πέτρο Μάλαμα;

Ε, οι άνθρωποι. Ό,τι και να λέμε, για μας τους ίδιους μιλάμε, οπότε ό,τι βρίσκεις να σε αφορά στους άλλους είναι ένας κοινός τόπος. Ναι, αυτό είναι. Ο κοινός τόπος που μοιραζόμαστε οι άνθρωποι παρά τις διαφορές μας. 

  • Τι είναι αυτό που δεν αρέσει στον Πέτρο Μάλαμα όσον αφορά τον χώρο της μουσικής βιομηχανίας;

Μου αρέσει, να σου πω, η νοοτροπία του άλμπουμ, ν’ακούω δηλαδή την όποια αφήγηση ολοκληρωμένη. Playlists και best of δεν ακούω σχεδόν ποτέ.

  • Επηρεάζεσαι σαν καλλιτέχνης από τα όσα συμβαίνουν στην κοινωνία μας ή θεωρείς ότι ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι αποστασιοποιημένος από τα πολιτικά ζητήματα χωρίς να παίρνει θέση;

Επηρεάζομαι σαν πολίτης, σαν άνθρωπος που ενημερώνεται και κατ’επέκτασιν επηρεάζεται και αυτό που κάνω αλλά προσπαθώ να διατηρώ μιαν αίσθηση ασύλου, όταν μιλάμε με τραγούδια, να μεταμορφώνεται η πραγματικότητα ώστε να καταλαβαίνει καθένας ό,τι έχει ανάγκη να καταλάβει, σε δικό του χρόνο.

  • Πώς αντιλαμβάνεσαι την επιστροφή της νεολαίας στην παραδοσιακή μουσική, στο δημοτικό τραγούδι και κυρίως σε μια αγκαλιά στην έντεχνη-λαϊκή μουσική;

Επιστροφή στις ρίζες είναι το μότο της γενιάς των homelanders και ακολουθούμε κι εμείς αναπόφευκτα τις παγκόσμιες εξελίξεις, με τον τρόπο μας πάντα.

  • Είδαμε στις συναυλίες του Θανάση, αλλά και στις δικές σας με τον Σωκράτη και την Ιουλία να γίνει πανικός. Τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι έχει στρέψει τον κόσμο σε αυτό το είδος μουσικής και συναυλίας;

Η αλήθεια και η αλητεία που περιέχουν αυτά τα τραγούδια φέρνουν τους ανθρώπους πιο κοντά με τον εαυτό τους άρα και με τους άλλους. Αυτό αναζητάμε στις μέρες και τις νύχτες μας και κάθε γενιά βρίσκει τον δικό της διερμηνέα για να αποκωδικοποιήσει τα μυστήρια της ύπαρξης.

Θεωρείς ότι είναι σωστό να υπάρχουν «ταμπέλες» στη μουσική; 

Οι ταμπέλες είναι πολύ χρήσιμες για τα δισκάδικα και τις βιβλιοθήκες. Ε, ή αλφαβητικά θα τα ταξινομούσανε ή ανά είδος. Χρειάζονται, για να ξέρεις πού μπορείς να βρεις αυτό που ψάχνεις. 

  • Θα έκανες ποτέ συνεργασία με έναν καλλιτέχνη της ραπ σκηνής; Αν, ναι με ποιους;

Μου αρέσουν πολλά πράγματα, πολύ, αλλά συνεργασία, τώρα τι να σου πω; Ναι άμα είναι να προκύψει φυσικά όλο αυτό, μην είναι δηλαδή έτσι για το φαίνεσθαι. Παρέα μου κράτησαν στ’ ακουστικά τα τελευταία χρόνια ο ΛΕΞ, ο Κορτές, ο Zoro και τα Παιδιά της Ρόζμαρι και τους ευχαριστώ γι’ αυτό.

  • Ετοιμάζεις κάτι δισκογραφικά αυτή την περίοδο; Κάποιο νέο δίσκο ή single;

Μεγάλα λόγια να μη λέμε αλλά με ανυπομονησία αναμένω κι εγώ όμορφα πράγματα μες στο ‘24.

  • Τέλος, θα ήθελες να δώσεις μια συμβουλή για τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το τραγούδι και τη μουσική;

Έχουν γεμίσει οι πλατφόρμες με συμβουλές που προέρχονται από το marketing. Το ρήμα για τη μουσική είναι “παίζω” και είναι χρήσιμο πολύ να το θυμόμαστε αυτό. 

Δες ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Μαϊ. 2024
Παν
20:00
-
Ολυ
19 Μαϊ. 2024
Άρη
20:00
-
ΠΑΟ
17 Μαϊ. 2024
ΠΡΟΜ
17:15
-
ΑΡΗΣ
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;