Κορωνοϊός: Όσα έχουν γίνει γνωστά για την υποπαραλλαγή JN.1 - Οι οδηγίες του CDC
Το στέλεχος JN.1 του κορωνoϊού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο έχει πλέον επικρατήσει στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως.

Το στέλεχος JN.1 του κορωνoϊού που ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο έχει πλέον επικρατήσει στις ΗΠΑ αλλά και παγκοσμίως, αναφέρει το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα νεότερα δεδομένα συνοψίζουν η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, η Βιολόγος Παναγιώτα Ζαχαράκη και ο γιατρός Γιάννης Ντάνασης.

Όπως αναφέρουν, το JN.1 φαίνεται ότι έχει αυξημένη ικανότητα διαφυγής από την ανοσία, μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσηση.

Μέχρι τις 5 Ιανουαρίου, η JN.1 εκτιμάται ότι αντιστοιχούσε περίπου στο 62% του συνόλου των στελεχών του κορωνοϊού, έναντι 44% δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Το CDC παρατηρεί επίσης αύξηση του επιπολασμού της JN.1 στους ταξιδιώτες και τα λύματα, καθώς και στις περισσότερες περιοχές παγκοσμίως.

Πιο ήπιες λοιμώξεις

Οι νέες διαγνώσεις COVID-19, οι νοσηλείες και οι θάνατοι έχουν αυξηθεί και στις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι λοιμώξεις είναι λιγότερο σοβαρές σε σχέση με τα πρώτα κύματα της πανδημίας.

Οι επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν επίσης αυξηθεί, παραμένουν όμως 21% χαμηλότερα από ό,τι το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Επιπλέον, ο αριθμός των νοσηλειών COVID-19 είναι 22% χαμηλότερος συγκριτικά με το προηγούμενο έτος και οι θάνατοι 38% λιγότεροι.

Αυτή η μεταβολή της σχέσης μεταξύ των επιπέδων μόλυνσης και της σοβαρότητας της ασθένειας σχετίζεται με μεγαλύτερα επίπεδα ανοσολογικής προστασίας που παρέχονται από εμβόλια, προηγούμενη μόλυνση ή και τα δύο.

Πηγή Φωτογραφίας: Intime

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;