Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά
Χριστούγεννα: Οι διήμερες αποδράσεις, οι κοντινές αποστάσεις και οι εναλλακτικοί προορισμοί κερδίζουν τις προτιμήσεις των ταξιδιωτών φέτος τις γιορτές

Οι Έλληνες θα εκδράμουν τις φετινές γιορτές, όπως δείχνουν οι πολύ υψηλές κρατήσεις, τόσο σε κλασικούς χειμερινούς προορισμούς όσο και σε πιο εναλλακτικούς. Οι κοντινοί προορισμοί οι οποίοι περιορίζουν τα έξοδα καυσίμων και διοδίων, αλλά και οι ολιγοήμερες διακοπές των δύο και τριών ημερών είναι τα δύο στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις επιλογές τους.

«Μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, οι προκρατήσεις κινούνταν στο 60% για το δεκαπενθήμερο 22 Δεκεμβρίου με 7 Ιανουαρίου. Στο αποκορύφωμα των γιορτών, η πληρότητα θα φτάσει το 80% με 100% ανάλογα με την περιοχή και τον προορισμό», λέει στο kathimerini.gr ο Άγγελος Καλλίας, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελλήνων Ξενοδόχων και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας, δίνοντας τη γενική εικόνα για όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κοντινοί στην Αθήνα προορισμοί βγαίνουν κερδισμένοι αφού το υψηλό κόστος μετακίνησης αποθαρρύνει τους Αθηναίους από τα μακρινά ταξίδια.

Ιδιαίτερα ευνοημένη είναι φέτος η περιοχή της Αρκαδίας αλλά και τα Τρίκαλα Κορινθίας, τα Καλάβρυτα, το Καρπενήσι όπως και η Μαγνησία (Βόλος και Πήλιο).

Πιο χαμηλή είναι η κίνηση –από Αθηναίους– σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας όπως Ημαθία, Πιερία, Δράμα και Ξάνθη, περιοχές οι οποίες προτιμώνται από επισκέπτες όμορων περιοχών της Μακεδονίας αλλά και της κεντρικής Ελλάδας. «Συμβαίνει ό,τι και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης: μέχρι το 2013 το 70% με 80% των κρατήσεων στη Δράμα ήταν από Αθήνα. Στη συνέχεια, αυτό το ποσοστό έπεσε στο 20 με 30%».

Ο κ. Καλλίας αναφέρει ακόμα τις αυξήσεις στα διόδια από 1ης Ιανουαρίου 2024. «Από Αθήνα σε Δράμα, Σέρρες ή Ξάνθη ο ταξιδιώτης χρειάζεται από 240 έως 280 ευρώ πήγαινε-έλα για διόδια και καύσιμα. Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με δύο διανυκτερεύσεις σε κοντινό προορισμό. Οι αυξήσεις απέτρεψαν τους πολίτες από πιο μακρινά ταξίδια την εβδομάδα που προηγείται των Φώτων».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες δημοφιλείς περιοχές της Βόρειας Ελλάδας θα έχουν μειωμένη κίνηση. Αντιθέτως, οι πληρότητες εκεί θα φτάσουν σίγουρα στο 80% στο αποκορύφωμα των γιορτών.

Οσο για τις τιμές στα ξενοδοχεία της χώρας την περίοδο των γιορτών, αυτές κυμαίνονται από 60-65 ευρώ το δίκλινο και φτάνουν μέχρι τα 150, ενώ τα τετράκλινα δωμάτια ξεκινούν από 80 με 90 ευρώ και φτάνουν τα 170-180 ευρώ.

100% πληρότητα στην Αρκαδία

Ο Κωνσταντίνος Μαρινάκος, πρόεδρος των Ξενοδόχων Αρκαδίας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, κάνει λόγο για μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική φέτος κίνηση στα ξενοδοχεία του νομού.

Οι προορισμοί που επιλέγονται κατά κόρον είναι οι κλασικοί αγαπημένοι του κοινού – Βυτίνα, Δημητσάνα, Λαγκάδια, Στεμνίτσα. «Ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά θα ξεπεράσουμε το 90% σε πληρότητα. Τις ενδιάμεσες ημέρες η κίνηση είναι πιο χαμηλή. To ποσοστό των διήμερων διακοπών είναι ενισχυμένο έναντι των τετραήμερων» σημειώνει ο κ. Μαρινάκος.

Οι τιμές στην εν λόγω περιοχή κυμαίνονται για ένα δίκλινο δωμάτιο από τα 75-80 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν τα 150 ευρώ. Τα τετράκλινα οικογενειακά ξεκινούν από 100-120 ευρώ και μπορούν να ξεπεράσουν τα 200 ευρώ.

Χριστούγεννα

Ο κ. Μαρινάκος σημειώνει επίσης πως η ανάγκη για εύρεση ενός δωματίου σε μια κοντινή στην Αθήνα περιοχή, οδήγησε σε ποσοστό προκρατήσεων που έφτασε το 60% ήδη από τα μέσα Νοεμβρίου.

Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν κατά τον ίδιο και πιο εναλλακτικοί προορισμοί του νομού, όπως το Λεβίδι, τα Μαγούλιανα, η Ζάτουνα και το Χρυσοβίτσι. «Ως πιο οικονομικοί αλλά και λόγω του καλού οδικού δικτύου από Αθήνα σε Αρκαδία, κερδίζουν διαρκώς έδαφος» σημειώνει ο κ. Μαρινάκος.

Η έκπληξη του Βόλου και του Πηλίου

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι όμως τα νέα και από Βόλο και Πήλιο. Ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, λέει στο kathimerini.gr πως τα ξενοδοχεία σε Βόλο, Πορταριά, Μακρινίτσα, αλλά και σε άλλες περιοχές σε κεντρικό και ανατολικό Πήλιο, λειτουργούν κανονικά.

«Είχαμε τεράστιο πρόβλημα με τις πλημμύρες και ο κόσμος δεν μας επισκεπτόταν όλο το προηγούμενο διάστημα» σημειώνει, προσθέτοντας πως στις γιορτές «υπάρχει μια αλλαγή κλίματος».

«Η προσπάθεια που έκαναν η Ενωση των ξενοδόχων της περιοχής αλλά και το Επιμελητήριο, μέσα από καμπάνιες, φαίνεται πως απέφερε καρπούς. Αλλωστε, ένα σημαντικό μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες, επανέκαμψε, ενώ και το δίκτυο επιδιορθώθηκε. Αυτή τη στιγμή είμαστε γύρω στο 70% σε κρατήσεις σε αυτές τις περιοχές, αλλά το ποσοστό ανεβαίνει διαρκώς και βλέπουμε μεγάλη κινητικότητα στις κρατήσεις της “τελευταίας στιγμής”» λέει ο ίδιος.

Χριστούγεννα

Οι τιμές στην εν λόγω περιοχή σύμφωνα με τον κ. Ζαφείρη, είναι ίδιες με αυτές του 2010. Αρχίζουν για το δίκλινο από 60 έως 150 ευρώ και για κάθε έξτρα άτομο ανεβαίνουν κατά 20 ευρώ, ανάλογα με το ξενοδοχείο.

Μεγάλη η προτίμηση και στα καταλύματα Airbnb

Ανάρπαστα έχουν γίνει όμως στις φετινές γιορτές και τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates.

Ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος του Δικτύου, αναφέρει για παράδειγμα την πόλη των Ιωαννίνων, την οποία θα προτιμήσουν σε μεγάλο βαθμό λόγω εγγύτητας οι Θεσσαλονικείς και οι κάτοικοι του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η πόλη έχει 501 εγγεγραμμένα ακίνητα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Στην αρχή του Δεκεμβρίου οι προκρατήσεις άγγιζαν το 100% για τις ημέρες των Χριστουγέννων και το 96% για την Πρωτοχρονιά. Το κόστος διαμονής για τετραμελή οικογένεια κυμαίνεται από 564 ευρώ για τέσσερις διανυκτερεύσεις.

Η έντονη κινητικότητα στους χειμερινούς προορισμούς του νομού Αρκαδίας επιβεβαιώνεται και στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι προκρατήσεις στη Δημητσάνα αγγίζουν το 100%, στη Βυτίνα το 93%, στη Στεμνίτσα το 88% και στα Λαγκάδια το 90%.

Οι «νέοι» προορισμοί έχουν και αυτοί υψηλά ποσοστά κρατήσεων. Στο Λεβίδι αγγίζουν το 90%, στη Ζάτουνα το 100%, στην Καρύταινα το 100% και στη Βλαχέρνα το 85%.

Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, οι άνωθεν προορισμοί δεν διαθέτουν υψηλή δυναμική στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, αλλά φαίνεται ότι λόγω της υψηλής ζήτησης αναδεικνύονται νέοι προορισμοί που δειλά δειλά μπαίνουν στον χάρτη των χειμερινών αποδράσεων.

Το Καρπενήσι επίσης επιβεβαιώνει την κίνηση που καταγράφουν και οι ξενοδόχοι. Πρόκειται για μια περιοχή που προτιμούν λόγω εγγύτητας τόσο οι Αθηναίοι όσο και κάτοικοι της Φθιώτιδας και των όμορων νομών. Οι προκρατήσεις για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έχουν αγγίξει το 100%.

Στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας με τα «Μαγικά» Χριστούγεννα, καταγράφονται προκρατήσεις της τάξεως του 95%, με το κόστος για τέσσερις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνεται από 568 ευρώ για τετραμελή οικογένεια ή/και παρέα τα Χριστούγεννα.

Τέλος, η Καστοριά με το θεματικό πάρκο, τις συναυλίες και τα παραδοσιακά Ραγκουτσάρια, καταγράφει ποσοστά προκρατήσεων που αγγίζουν το 96% τα Χριστούγεννα και το 98% την Πρωτοχρονιά. Το κόστος μίσθωσης κατοικίας για τέσσερις διανυκτερεύσεις κυμαίνεται από 940 ευρώ τα Χριστούγεννα και από 658 ευρώ έως και 846 ευρώ για την Πρωτοχρονιά.

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;