Άδεια παραμονής σε μετανάστες που συμπληρώνουν τρία χρόνια στην Ελλάδα - Οι προϋποθέσεις
Ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χαρακτήρισε λανθασμένη.

Σύμφωνα με τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου μετανάστες τρίτων χωρών που ζουν και έχουν εργαστεί στην Ελλάδα για τρία χρόνια έχουν το δικαίωμα να τους χορηγηθεί νόμιμη άδειας διαμονής.

Στην τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης καθορίζεται το δικαίωμα στην εργασία για μετανάστες τρίτων χωρών οι οποίοι διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου. Πρόκειται για άτομα που διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30ή Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής. Τα άτομα αυτά πρέπει να συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα και να μετρούν τουλάχιστον 3 συνεχόμενα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα, πριν από την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.

Παράλληλα, με την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης προβλέπεται επίσης -με συγκεκριμένες προϋποθέσεις- η χορήγηση της άδειας διαμονής και στον ή στη σύζυγο-γονέα και τα ανήλικα παιδιά των πολιτών τρίτων χωρών. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά -κατ’ εκτίμηση- σε 30.000 μετανάστες. Αφορά επίσης, τους πολίτες τρίτων χωρών που έχουν υποστεί παράνομη διακίνηση.

Οι ενδιαφερόμενοι μετανάστες τρίτων χωρών που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος 3 χρόνια και ο κάτοχός της κατά τη λήξη της δύναται να αιτηθεί αλλαγή κατηγορίας άδειας διαμονής σύμφωνα με το άρθρο 12 του v. 5038/2023.

Αντίστοιχα, οι πολίτες τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στην Ελλάδα και δεν έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση της προτεινόμενης διάταξης, υπάγονται στη διαδικασία επιστροφής κατά τις διατάξεις του v. 3907/2011 (Α’ 7).

Μετανάστες – Σαμαράς: «Η χώρα γίνεται φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών»

Με γραπτή του δήλωση ο Αντώνης Σαμαράς επέκρινε την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και τη χαρακτήρισε λανθασμένη.

«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη», ανέφερε στη δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός.

«Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!», σημείωσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς συμπλήρωσε πως «αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».

Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Συμπέρανε ότι «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών. Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν’ ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών!»

Κλείνοντας ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε «Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;