Δημόσιο: Οι 8 αυξήσεις στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων
Σύμφωνα με την κα. Κεραμέως, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου για το έτος 2024 προβλέπει αύξηση που αγγίζει τα 157 εκατ. ευρώ

Τις αυξήσεις τις οποίες θα λάβουν το 2024 οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, παρουσίασε σήμερα η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κα. Κεραμέως, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου για το έτος 2024 προβλέπει αύξηση που αγγίζει τα 157 εκατ. ευρώ και ανέρχεται σε 3.705.487.000 από 3.548.748.000 το 2023. Κατά την ομιλία της η Υπουργός ανέλυσε τις δράσεις στις οποίες θα κατευθυνθούν κονδύλια κατά προτεραιότητα που αφορούν στο Υπουργείο Εσωτερικών, επιμερίζοντάς τις σε τρεις άξονες.

Δημόσιο: Άξονας Πρώτος – επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο με διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία

Πρόκειται για συνολικό δημοσιονομικό αποτύπωμα ύψους 956 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, προβλέφθηκαν:

  1. οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ στον βασικό μισθό,
  2. αύξηση της οικογενειακής παροχής από 20 έως 50 ευρώ μηνιαίως,
  3. αύξηση των επιδομάτων θέσης ευθύνης κατά 30%,
  4. αύξηση του επιδόματος παραμεθορίου και ειδικών συνθηκών εργασίας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας,
  5. αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με μεσοσταθμική αύξηση 10%,
  6. αύξηση του μισθολογίου των μελών ΔΕΠ
  7. αύξηση των εξόδων μετακίνησης και διανυκτέρευσης του πολιτικού και ένστολου προσωπικού
  8. κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους, ύψους 202 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης θα «τρέξουν» 16.521 νέες προσλήψεις για τον δημόσιο τομέα το 2024, με ιδιαίτερη έμφαση στην Υγεία με 6.500 θέσεις, στην Κλιματική Κρίση, καθώς και στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από τα ορόσημά του.

Άξονας Δεύτερος – ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:

Για το 2024, οι μεταβιβάσεις Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους ΟΤΑ αυξάνονται κατά σχεδόν 69 εκατ. ευρώ από το 2023. Ειδικότερα, η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε αύξηση στους πόρους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού κατά 9,6% και για αυτούς του δεύτερου βαθμού κατά 4,3%.

Για τους Δήμους, προβλέπεται επιπλέον ειδική επιχορήγηση 161,7 εκατ. η οποία θα καλύψει το κόστος μισθοδοσίας της δημοτικής αστυνομίας, του προσωπικού καθαριότητας των σχολικών μονάδων καθώς και του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στον βαθμό που εξακολουθούν να υπάρχουν έκτακτες ανάγκες της αυτοδιοίκησης κατά το επόμενο έτος, θα καλυφθούν μέσω αντίστοιχης ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών.

Δημόσιο: Άξονας Τρίτος – άλλοι καίριοι τομείς του Υπουργείου Εσωτερικών: Μακεδονία-Θράκη, ιθαγένεια, ζώα συντροφιάς, καινοτομία:

  • Για το οικονομικό έτος 2024, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις συνολικού ύψους 13.805.000 € οι οποίες θα καλύψουν ανάγκες της Γ.Γ. Ιθαγένειας. Η αναμόρφωση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και ο συνολικός ψηφιακός μετασχηματισμός της Υπηρεσίας και των διαδικασιών της, αποτελούν τις βασικές κατευθύνσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της ΓΓ.
  • Στην πίστωση του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για τον Τομέα Μακεδονίας – Θράκης προβλέπονται δράσεις τουριστικής ανάδειξης και αξιοποίησης πολιτιστικών και διατροφικών στοιχείων της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στην ψηφιοποίηση του αρχείου του τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων.
  • Η Ειδική Γραμματεία Ζώων Συντροφιάς, υλοποιεί περισσότερα από 10 έργα για την εκπαίδευση, επιμόρφωση και προαγωγή της φιλοζωίας.
  • Ως προς την καινοτομία, πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το Αποθετήριο Πρακτικών Καινοτομίας Δημοσίου Τομέα, ενώ ήδη υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση για τη Λειτουργία και Οργάνωση των Εργαστηρίων Καινοτομίας στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Από το εθνικό και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του ΠΔΕ του Τομέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για το οικονομικό έτος 2024, σχεδιάζονται έργα ύψους 32 εκατ. ευρώ, μεταξύ άλλων, για τη στελέχωση του δημόσιου τομέα με όρους τεχνητής νοημοσύνης, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, την ανάπτυξη ενός συστήματος επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού μέσω του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, την ενδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών πρόληψης και αποτροπής διαφθοράς, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την οργανωτική αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό των ΚΕΠ.

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, στο τέλος της ομιλίας της δήλωσε:

«Ο Προϋπολογισμός του 2024 διαψεύδει για μία ακόμα φορά τους καταστροφολόγους της αντιπολίτευσης, που τα τελευταία χρόνια προβλέπουν δεινά για την πατρίδα μας.

Βρίσκει την οικονομία μας σε ανοδική πορεία, με ρυθμούς ανάπτυξης που μας επιτρέπουν να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, τους δημόσιους λειτουργούς μας, να επιστρέψουμε συνολικά στην κοινωνία το θετικό αποτέλεσμα των θυσιών της.

Η υπερψήφισή του αποτελεί ένα ακόμα βήμα που ενισχύει την πρόοδο της χώρας μας και την ευημερία των πολιτών μας».

Δείτε επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;