Τέμπη: «Ναι» από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής
Στις 10 η ώρα η ονομαστική μυστική ψηφοφορία

Η συζήτηση για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σχετικά με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη εξελίσσεται στη Βουλή.

 

 

 

 

 

 

Πρόκειται για τη συζήτηση των προτάσεων που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να συνταχθεί Προανακριτική Επιτροπή, η οποία μεταξύ άλλων θα ερευνήσει μεταξύ άλλων την καθυστέρηση υλοποίησης της σύμβασης 717 για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. «Ναι» στην προανακριτική φαίνεται να λένε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Επικράτειας, Μάκης Βορίδης επισήμανε πως «θέλετε την πολιτική εκμετάλλευση» και συμπλήρωσε πως «κάνετε μια προσχηματική συζήτηση». Ο Πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΑΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «η πιθανή απόρριψη της πρότασής μας σήμερα ισοδυναμεί με χορήγηση αμνηστίας στον Κώστα Αχ. Καραμανλή για το δικόγραφο της Ευρωπαίας εισαγγελέως». Ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είπε: «Αυτό το καμπανάκι αρχών της χώρας για μια επικείμενη τραγωδία δεν πήγε στη δικαιοσύνη, αλλά καταχωνιάστηκε στο συρτάρι του υπουργού σας (σ.σ. Κώστα Καραμανλή) έχετε κάποια απάντηση κύριε Βορίδη σήμερα;». Πρόσθεσε επίσης πως «θα καλύψετε ένα οικονομικό έγκλημα που οδήγησε σε αυτή την τραγωδία; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που θέτει ο ελληνικός λαός».

Τότε ο Μάκης Βορίδης απάντησε λέγοντας «όταν εσείς ζητάτε τις παραπομπές τους, αυτό είναι ποινική αξιολόγηση, η οποία δεν έχει πολιτικό κίνητρο;». Πρόσθεσε ότι «γιατί δεν λέτε ότι οι πράξεις είναι παραγεγραμμένες;»

Από την πλευρά του ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είπε: «Για προανακριτική ακούγαμε και πρόταση για προανακριτική δεν βλέπαμε. Είστε το τρίγωνο της συμφοράς, του κουκουλώματος και της συγκάλυψης. Τα τρία συνεταιράκια». Να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ, η πρόταση του οποίου για εξεταστική επιτροπή έχει ήδη υπερψηφιστεί, θα υπερψηφίσει και τις προτάσεις για προανακριτική.

«Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είναι θύματά σας, θύματα των υπουργών και των πρωθυπουργών, που κάποιοι δεν τους βάζουν στο κάδρο», είπε απ’ τα έδρανα της Βουλής, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Δυστύχημα στα Τέμπη: Απορρίπτει τις προτάσεις για προανακριτική η ΝΔ

Το κυβερνών κόμμα απορρίπτει τις προτάσεις για προανακριτική απορρίπτει, επισημαίνοντας ότι γίνεται έρευνα από την εξεταστική επιτροπή. Την ίδια ώρα όμως, το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για αξιόποινες πράξεις του Χρήστου Σπίρτζη για παράβαση καθήκοντος και του Κώστα Καραμανλή για απιστία. Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει στην πρότασή του και την περίοδο διακυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Η στάση Σπίρτζη, Χατζηδάκη και Χρυσοχοΐδη

Ο Χρήστος Σπίρτζης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής. «Να ζητήσω να έχω τη μεταχείριση που έχει κάθε Έλληνας πολίτης. Να θεσμοθετηθεί δηλαδή έστω και προαιρετικά η μη χρήση των ευεργετικών διατάξεων παραγραφής του νόμου περί ευθύνης υπουργών». Αναφορικά με τους πρώην υπουργούς Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αυτοί επέλεξαν να υποβάλουν σχετικό υπόμνημα προς το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Κωστής Χατζηδάκης στο υπόμνημά του λέει πως «κινείται στα όρια του πολιτικού σουρεαλισμού η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να τον συμπεριλάβει στην επιτροπή για την προκαταρκτική εξέταση». Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ακατανόητη τόσο πολιτικά όσο και πραγματολογικά.

Να σημειωθεί πως η όλη διαδικασία για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής θα κορυφωθεί στις 10 η ώρα το βράδυ, όπου θα αρχίσει η ονομαστική μυστική ψηφοφορία. Για την ψήφιση της πρότασης για προανακριτική επιτροπή απαιτούνται 151 ψήφοι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
22 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Μπά
25 Μαϊ. 2024
Παν
20:30
-
Άρη
24 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
19:00
-
ΦΕΝ
24 Μαϊ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;