Επίδομα ανεργίας: Έρχονται αλλαγές από τη ΔΥΠΑ - Μέχρι τα 1.300 ευρώ το ύψος του
Επίδομα ανεργίας: Υιοθέτηση πλαφόν και ακόμα περισσότερες αλλαγές μελετά η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ)

Η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μελετά την υιοθέτηση πλαφόν για το επίδομα ανεργίας. Το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται για το επίδομα μέσα στο 2024.

Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ μελετούν πλαφόν στο επίδομα ανεργίας σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη, η οποία ορίζει τα 1.200 ευρώ. Ωστόσο, αρκετά είναι τα σενάρια που το θέλουν να φτάνει μέχρι τα 1.300 ευρώ.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ προκρίνει:

«Το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου. Το επίδομα ανεργίας προτείνουμε όπως οριστεί στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1200 ευρώ (το επίπεδο του μέσου μηνιαίου μισθού των πλήρως απασχολούμενων τον Ιανουάριο του 2020 σύμφωνα με τα στοιχεία του 151 ΕΦΚΑ)»

Παράλληλα, διευκρινίζει, όμως, πως πρέπει:

«Η διάρκεια του αυξημένου επιδόματος να είναι στους έξι μήνες, αντί για δώδεκα μήνες που είναι τώρα, και να πληρώνεται υπό την προϋπόθεση ότι ο άνεργος αναζητά ενεργά εργασία ή συμμετέχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Αν ο άνεργος μετά τους έξι μήνες παρά τις ενεργές προσπάθειες για εύρεση εργασίας δεν έχει βρει δουλειά, θα λαμβάνει για διάστημα έως έξι μήνες ή έως ότου βρει δουλειά, αν αυτό συμβεί νωρίτερα, το επίδομα ανεργίας στο επίπεδο που είναι σήμερα, δηλ. στο 55% του κατώτατου μισθού»

Την ίδια στιγμή προωθούνται αλλαγές που αφορούν το επίδομα ανεργίας. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν από το ύψος του μισθού που λάμβανε ο άνεργος όταν ήταν εργαζόμενος, θα συνδέεται με την κατάρτιση και θα καταβάλλεται πέραν των 12 μηνών. Ο λόγος που θα καταβάλετε πέρα των 12 μηνών είναι διότι το επίδομα μακροχρόνια ανέργων ύψους 200 ευρώ καταργείται και συγχωνεύεται στο επίδομα ανεργίας.

Όσον αφορά το ύψος του επιδόματος, αυτό φαίνεται πως θα πλησιάζει πιο κοντά στον κατώτατο μισθό, ενώ δε θα είναι ενιαίο για όλους.
Με το βασικό σενάριο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι, προβλέπει ότι ο άνεργος θα λαμβάνει τους πρώτους μήνες επίδομα που θα υπολογίζεται ως ποσοστό 50 ή 55% του μέσου όρου των αποδοχών του, των τελευταίων ετών. Παράλληλα, θα τεθεί και ανώτατο όριο. Στη συνέχεια, η επιδότηση πρόκειται να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, φτάνοντας στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ποσό των 479 ευρώ. Μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης θα δίνονται ευκαιρίες εξεύρεσης εργασίας πριν τη λήξη της ημερομηνίας καταβολής της επιδότησης.

Για παράδειγμα, ένας άνεργος με μέσες μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ την τελευταία 3ετία θα λαμβάνει με το νέο σύστημα -και το ποσοστό αναπλήρωσης 55%- επίδομα 605 ευρώ για τους πρώτους 6 μήνες ανεργίας, δηλαδή 126 ευρώ πάνω από το ποσό που ισχύει μέχρι και σήμερα. Για τους υπόλοιπους μήνες, η επιδότηση θα ανέρχεται στα 479 ευρώ με βάση τα δεδομένα που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Η ΔΥΠΑ θα προχωρήσει, επίσης, στην υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας και καταβολής του επίδομα ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης. Αυτό αναμένεται να γίνει αρχικά πιλοτικά και θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ο οργανισμός προχωρά στην ταχύτερη επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας με περισσότερες δεξιότητες και στην διακοπή καταβολής ενός επιδόματος χωρίς αντίκρισμα.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου, καθώς και ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό, έχοντας αποκτήσει περισσότερα εφόδια. Για να το πετύχει αυτό, φαίνεται πως θα υπάρξει σαφής όρος ότι ο άνεργος εφόσον αιτείται τη λήψη επιδόματος ανεργίας, θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος για κατάρτιση.

Το πλαίσιο των αλλαγών αυτών θέλει τους άνεργους να μην λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και να εφησυχάζονται μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του. Θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις,  η νέα διαδικασία θα δημιουργήσει ένα ασφαλή δρόμο που θα δίνει πρόσβαση σε ποιοτικά προγράμματα κατάρτισης τα οποία θα μπορούν να μπορούν να αξιοποιούνται αποτελεσματικά από όσους χάνουν την δουλειά τους με σκοπό να μπορούν να επανεντάσσονται γρήγορα στην αγορά εργασίας.

Όσον αφορά το επίδομα των μακροχρόνια ανέργων προβλέπεται η κατάργηση του για τους 25.000 ανέργους που το παίρνουν μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, θα επεκταθεί η καταβολή του επιδόματος ανεργίας για περισσότερους από 12 μήνες με συγκεκριμένα κριτήρια και προϋποθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Μηχανικοί

Πλήρης Απασχόληση

10-05-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;