NASA: Τηλεσκόπιο απαθανάτισε «χέρι-φάντασμα» στα πέρατα του σύμπαντος
Η άκρως εντυπωσιακή φωτογραφία της NASA και τι δείχνει αυτή η εικόνα.

Το νεότερο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ της NASA κατέγραψε μια μοναδική εικόνα μιας αστρικής έκρηξης, τα απομεινάρια της οποίας μοιάζουν με χέρι σκελετού στο βαθύ διάστημα.

Το «χέρι-φάντασμα» – επίσημα γνωστό ως MSH 15-52 – δημιουργήθηκε από τον θάνατο ενός τεράστιου άστρου. Αυτό το καταστροφικό γεγονός, που ονομάζεται έκρηξη σουπερνόβα, άφησε πίσω του ένα ταχύτατα περιστρεφόμενο, υπερπυκνό αστρικό κουφάρι, γνωστό ως πάλσαρ.

Τα πάλσαρ είναι περιστρεφόμενοι αστέρες νετρονίων που έχουν ισχυρά μαγνητικά πεδία, τα οποία δημιουργούν ισχυρούς πίδακες φορτισμένων σωματιδίων και έντονο άνεμο που σχηματίζουν αυτό που είναι γνωστό ως νεφέλωμα ανέμου πάλσαρ. Το πάλσαρ PSR B1509-58 βρίσκεται κοντά στο κέντρο της εικόνας – ή στη βάση της παλάμης του MSH 15-52 – και εκτοξεύει σωματίδια στο διάστημα, δημιουργώντας ένα λαμπερό σχήμα που μοιάζει με ανθρώπινο χέρι, σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA.

Χρησιμοποιώντας τον Εξερευνητή Απεικόνισης Πολωσιμετρίας Ακτίνων-Χ (IXPE) της NASA, ο οποίος εκτοξεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2021, οι επιστήμονες παρατήρησαν το MSH 15-52 για περίπου 17 ημέρες, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες σχετικά με το μαγνητικό πεδίο του πάλσαρ και τον προσανατολισμό των πιδάκων ακτίνων-Χ, γνωστός και ως πόλωση ακτίνων-Χ.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο έδειξε ότι η ποσότητα της πόλωσης είναι αξιοσημείωτα υψηλή σε μεγάλες περιοχές του MSH 15-52, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχει μικρή τύρβη σε αυτές τις περιοχές του νεφελώματος του ανέμου του πάλσαρ. Αυτό δημιουργεί ευθείες και ομοιόμορφες γραμμές μαγνητικού πεδίου (που φαίνονται στα δάχτυλα και τον αντίχειρα), ενώ οι σύνθετες, τυρβώδεις περιοχές δίνουν στα σωματίδια μια «ενεργειακή ώθηση», η οποία μπορεί να φανεί στον ευδιάκριτο, φωτεινό πίδακα ακτίνων Χ κοντά στο στον «καρπό» της δομής σε σχήμα χεριού, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Με πληροφορίες από το «’Έθνος»

Πηγή φωτογραφιών: Nasa

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;