Επίδομα μητρότητας: Έρχεται επέκταση - Η διάταξη του υπουργείου Εργασίας
Έρχεται επέκταση για το επίδομα μητρότητας.

Επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, σύμφωνα με διάταξη του υπουργείου Εργασίας.

Το επίδομα μητρότητας, το οποίο καταβάλλεται από τη ΔΥΠΑ, ισούται μηνιαίως με τον εκάστοτε ισχύοντα κατώτατο μισθό. Επομένως, και με βάση τη διάταξη, που θα έρθει προς ψήφιση με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, οι αυτοαπασχολούμενες και οι αγρότισσες μητέρες θα λαμβάνουν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της ΔΥΠΑ, που αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται σε 780 ευρώ, επί εννέα μήνες.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη διάταξη του υπουργείου Εργασίας, επεκτείνεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας της ΔΥΠΑ στις μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες, που θα τη λαμβάνουν για εννέα μήνες. Επίσης, το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα χορηγηθεί και στις μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες, έως σήμερα, αποκλείονταν, λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες του π. ΤΑΥΤΕΚΩ και έμμισθες ασφαλισμένες του π. ΕΤΑΑ). Παράλληλα, το επίδομα μητρότητας δικαιούνται και οι εργαζόμενες μητέρες που υιοθετούν παιδί και φροντίσουν την ένταξή του στην οικογένεια έως και την ηλικία των οκτώ ετών.

Να σημειωθεί πως το εν λόγω μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί εναλλακτικά και για τον πατέρα, με στόχο τη συνολική προστασία της γονεϊκότητας.

Τα οφέλη του επιδόματος μητρότητας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, μέσω της εν λόγω διάταξης ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων, καθώς οι μισθωτές του ιδιωτικού τομέα λαμβάνουν ήδη το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ – ίσο με τον κατώτατο μισθό – για εννέα μήνες, ενώ ανάλογη παροχή λαμβάνουν και οι μισθωτές του δημοσίου τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι, με τον νόμο 4997/2022, θεσπίστηκε η χρονική επέκταση της προστασίας της μητρότητας και για τις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο δημόσιο. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η χρονική διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας από έξι σε εννέα μήνες για τις μητέρες ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), οι οποίες εργάζονται ως μισθωτές με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις του ιδιωτικού τομέα.

Η παρούσα ρύθμιση αποσκοπεί στη στήριξη της οικογένειας και στην εξίσωση των παροχών για όλες τις ασφαλισμένες. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό εντάσσεται σε ένα πλέγμα δράσεων που υλοποιεί συνολικά η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικογένειας, όπως είναι, για παράδειγμα, το επίδομα γέννησης, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» κλπ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προστασία της μητρότητας και η συμφιλίωση μεταξύ της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σε ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες συνταγματικές διατάξεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;