Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο Φοιτητικών Συλλόγων τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου
«Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές - αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές! Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!»

Φοιτητικοί Σύλλογοι στη Θεσσαλονίκη, γνωστοποίησαν μέσω κοινής ανακοίνωσής τους ότι προχωρούν σε συλλαλητήριο τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023 με σημείο συνάντησης το Άγαλμα Βενιζέλου στις 12.00.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φοιτητικούς συλλόγους των τμημάτων των σχολών: Φυσικού, Μαθηματικού, Χημικού, Γεωλογικού, Δασολογίας, Χωροταξίας, Ηλεκτρολόγων- Μηχανολόγων Μηχανικών, Οδοντιατρικής, ΠΤΔΕ του ΑΠΘ,, ΣΜΗ και ΣΕΥ του ΔΙΠΑΕ και ΣΟΦΕΘ.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα στην ανακοίνωση:

«Στις 6 Νοέμβρη, όλοι στο δρόμο! 

  • Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές – αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές! Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια!
  • Αλληλεγγύη στο Λαό της Παλαιστίνης!
    STOP στο σφαγή και την εμπλοκή της χώρας μας!

Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο των Φοιτητικών Συλλόγων
τη Δευτέρα 06.11 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου!

Δεν μένουμε θεατές στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας! Δεν αποδεχόμαστε οι σχολές μας να λειτουργούν οριακά με ελάχιστους καθηγητές, με ανεπαρκής υποδομές, με το κόστος σπουδών και ζωής συνεχώς να ανεβαίνει, με τα πτυχία να υποβαθμίζονται διαρκώς. 

Δεν μένουμε θεατές στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ! Δεν ανεχόμαστε τις φρικιαστικές εικόνες σαν και αυτές των νεκρών παιδιών από το έγκλημα του βομβαρδισμού σε νοσοκομείο της Γάζας, σε σχολεία του ΟΗΕ. Λευτεριά στη Παλαιστίνη! Να σταματήσει τώρα η ισραηλινή κατοχή και σφαγή που πληρώνει και ο ισραηλινός λαός! Καμία εμπλοκή της χώρας μας στο σφαγείο! 

Οι “προτεραιότητες” της κυβέρνησης και του κράτους τους 

δεν χωρούν τις ανάγκες μας, υποβαθμίζουν συνεχώς τις σπουδές μας!

Τώρα λεφτά για την παιδεία! Όχι για τους πολέμους και τα ΝΑΤΟικά σφαγεία!

 

Συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο διεκδικώντας:

  • Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές!

Απαιτούμε σύγχρονες, αναβαθμισμένες και δωρεάν σπουδές για όλους! Η μόρφωση είναι δικαίωμα, δεν μπορεί να εξαρτάται απο το “πορτοφόλι” κάθε οικογένειας! Ξέρουμε καλά ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες “ταχύτητες” αποφοίτων, κατηγοριοποίηση των πτυχίων εις βάρος των σπουδών μας! Παράλληλα η ανάγκη διαμόρφωσης “πελατείας” για να λειτουργούν και να κερδίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα ενισχύσει την παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, με πετσόκομμα της ήδη σμπαραλιασμένης κρατικής χρηματοδότησης, διεύρυνση των ελλείψεων σε καθηγητές, υποδομές, εργαστήρια. Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία! Καμία σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων!

  • Τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για προσλήψεις καθηγητών
    και αναβάθμιση των υποδομών!

Από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 και την εκκωφαντική απουσία αναφοράς για την εκπαίδευση, παίρνουμε «το μήνυμα» ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Είναι αδιανόητο το 2023 οι φοιτητές να μη χωράνε στα αμφιθέατρα και να κάθονται στο πάτωμα, να κάνουν “αγώνα δρόμου” για να προλάβουν μία θέση σε ένα εργαστήριο με απαρχαιωμένο εξοπλισμό! Τα στοιχεία του ΑΠΘ είναι αποκαλυπτικά: για 133 μέλη ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται και έχοντας ήδη τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές προσλαμβάνονται μόλις 93 (!) Υπάρχουν μαθήματα σε ολόκληρα Τμήματα που δεν μπορούν να διδαχθούν λόγω των ελλείψεων σε καθηγητές! Ως εδώ! Οι τεράστιες ελλείψεις, οι ανεπαρκείς υποδομές είναι η άλλη όψη των εκατομμυρίων που δίνονται για την επιχειρηματική δράση εντός των Σχολών μας! 

  • Άμεσα μέτρα ανακούφισης από το κόστος σπουδών! Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις, αναλώσιμα για όλους! Όλοι οι μετεγγραφέντες συνάδελφοι μας να πάρουν την μετεγγραφή τους! Να εξασφαλιστούν δωμάτια στις Εστίες για όλους τους αιτούντες!

Δεν θα δεχτούμε κανένας συνάδελφος μας να αποκλειστεί από τις σπουδές του! Συνεχίζουμε, κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για δωρεάν & αναβαθμισμένη σίτιση για όλους τους φοιτητές στις Λέσχες των Ιδρυμάτων, καμία σκέψη για αντίτιμο στη Λέσχη του ΑΠΘ! Είναι αδιανόητο το 2023, το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, το ΑΠΘ, να στεγάζει στις Εστίες μόλις 2% των φοιτητών! Τώρα να ανακαινιστούν τα δωμάτια των Εστιών για να στεγαστούν όλοι οι συμφοιτητές μας, τα κτίρια των Ιδρυμάτων να αξιοποιηθούν για την δημιουργία Εστιών χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια! Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ όλων των φοιτητών στη πόλη και απο και προς στο τόπο κατοικίας τους! Με ευθύνη των Πανεπιστημίων & των Τμημάτων να χορηγηθούν όλα τα απαραίτητα αναλώσιμα και υλικά που χρειάζονται οι φοιτητές για τις σπουδές τους! Να εξασφαλιστεί η δυνατότητα μετεγγραφής σε όποιον έχει ανάγκη, κανείς να μην χάσει κανείς το εξάμηνο του!

4) Τα πτυχία μας να εξασφαλίζουν πλήρη πρόσβαση στο επάγγελμα
και δουλειά με σύγχρονα δικαιώματα! 

Απαιτούμε να λυθεί τώρα, χωρίς άλλες δικαιολογίες, η επαγγελματική αναγνώριση και κατοχύρωση ΟΛΩΝ των πτυχίων που βρίσκονται εδώ και χρόνια στον αέρα, όπως τα «πανεπιστημιοποιημένα» Τμήματα του ΔΙΠΑΕ επί ν. Γαβρόγλου. Τα πτυχία μας να κατοχυρώνουν τα αντίστοιχα με το αντικείμενο, επαγγελματικά δικαιώματα, χωρίς άλλες πιστοποιήσεις και εξετάσεις. Όχι στο ατέρμονο κυνήγι προσόντων & πιστοποιήσεων που διαμορφώνεται λόγω της μεταφοράς βασικών γνώσεων από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών σε μεταπτυχιακά και σεμινάρια επι πληρωμή! Δεν αποδεχόμαστε ως κανονικότητα 1 στους 3 αποφοίτους των πανεπιστημίων να μην εργάζονται στο αντικείμενο σπουδών τους, ο μέσος μισθός να είναι μικρότερος από τον αντίστοιχο του 2011 ενώ αυξάνεται το κόστος ζωής και καλπάζει η ακρίβεια! Δεν θα δεχτούμε την ανασφάλεια, την ετεροαπασχόληση, τις χαμηλές απαιτήσεις για τις σπουδές, τη δουλειά, τη ζωή και το μέλλον μας!

5) STOP στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης!
Απεμπλοκή της χώρας μας, καμία συμμετοχή στο έγκλημα! 

Καμία εμπλοκή στις Γάζας τη σφαγή – συνένοχοι στο έγκλημα δεν γίνονται οι λαοί! Αλληλεγγύη στο λαό της Παλαιστίνης! Απαιτούμε να τερματιστεί η κατοχή από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ! Καμία σκέψη για αξιοποίηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας & της Ελευσίνας. Εδώ και τώρα να επιστρέψει η φρεγάτα “Ψαρά”. Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ! Τα δις που δαπανώνται για την εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη να δοθούν για τις ανάγκες μας για υγεία, παιδεία, υποδομές!

Με τη συλλογική οργάνωση & διεκδίκηση, επιβάλουμε τις δικές μας ανάγκες!

  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στο Λαό της Παλαιστίνης! Δυναμώνουμε την πάλη για απεμπλοκή της χώρας μας από το έγκλημα του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ! 
  • Οργανώνουμε την συλλογική διεκδίκηση σε κάθε σχολή, με Γ.Σ., συνελεύσεις ετών, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στις Διοικήσεις των τμημάτων!
  • Όλοι στο Φοιτητικό – Μαθητικό Συλλαλητήριο, τη Δευτέρα 06.11 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1