Adelaide Hall: Ποια είναι η τραγουδίστρια της τζαζ που τιμάει η Google
Adelaide Hall: Λίγα λόγια για την τραγουδίστρια του σημερινού google doodle.

Η Google αποφάσισε να τιμήσει με ένα όμορφο doodle τη σπουδαία τραγουδίστρια της τζαζ, Adelaide Hall. Η τραγουδίστρια γεννήθηκε σαν σήμερα το 1901 στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Η Adelaide Hall και η αδερφή της φοίτησαν στο Pratt Institute, όπου ο πατέρας του William Hall δίδασκε πιάνο. Έτσι, δεν αποκλείεται η μικρή Adelaide να «κόλλησε» από τον πατέρα της το «μικρόβιο» της μουσικής σε μικρή ηλικία.

Τον Μάρτιο του 1917 ο πατέρας της έφυγε από τη ζωή, ενώ τρία χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή και η αδερφή της έχοντας προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Με αυτό τον τρόπο η Adelaide Hall άρχισε να βιώνει τις δυσκολίες της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, αφού από την ηλικία των 19 έπρεπε να συντηρήσει μόνη της τον εαυτό της και τη μητέρα της.

H Adelaide Hall ξεκίνησε την καριέρα της στο Broadway το 1921, καθώς συμμετείχε στο δημοφιλές έργο «Shuffle Along». Πρόκειται για ένα μιούζικαλ του Broadway αποκλειστικά με μαύρους συντελεστές, που βοήθησε στο δυναμικό ξεκίνημα της καριέρας της, αλλά και στη δημιουργία της αφροαμερικάνικης showbiz.

Το 1924, η Adelaide Hall παντρεύτηκε τον Βρετανό ναύτη Bertram Errol Hicks. Λίγο μετά τον γάμο τους άνοιξαν ένα κλαμπ στο Χάρλεμ της Νέας Υόρκης και ο σύζυγός της έγινε ο επίσημος μάνατζερ της τραγουδίστριας της τζαζ. Το 1925 έφυγε για την πρώτη της ευρωπαϊκή περιοδεία με τον θίασο Chocolate Kiddies. Η περιοδεία ήταν πολύ επιτυχημένη και πέρασε από μεγάλα κέντρα πολιτισμού της εποχής, όπως το Παρίσι και η Βιέννη, ενώ κατέληξε τον επόμενο χρόνο στην Σοβιετική Ένωση.

Μετά την περιοδεία της η Adelaide Hall επέστρεψε στη βάση της, τη Νέα Υόρκη, και συνέχισε τις εμφανίσεις της. Ύστερα από μία επιτυχημένη εμφάνιση σε ένα πάρτυ για την παρουσίαση ενός βιβλίου για τα Blues τον Οκτώβριο του 1926, έφυγε για περιοδεία στην Αμερική. Ωστόσο, την επόμενη χρονιά έμελλε να έρθει το αποκορύφωμα στην καριέρα της.

Το 1927 τραγούδησε μια μελωδία του Duke Ellington στο στιλ του σκατ, που είναι η μίμηση των μουσικών οργάνων με την φωνή. Ο Duke Ellington, ο οποίος ήταν ήδη καταξιωμένος και διάσημος στον χώρο της τζαζ, ενθουσιάστηκε από την ερμηνεία της και της ζήτησε να την ηχογραφήσει με το συγκρότημα του. Την επόμενη χρονιά το τραγούδι «Creole Love Call» κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στο Νο 19 του αμερικανικού Billboard και η Adelaide Hall κατάφερε να «γράψει» τη δική της ιστορία στη μουσική «γεννώντας» από το ταλέντο της το σκατ τραγούδι.

Μετά την τεράστια επιτυχία με τον Duke Ellington, η Adelaide Hall συμμετείχε στο επιτυχημένο μιούζικαλ του Broadway με τίτλο «Blackbirds». To 1928 η Adelaide Hall πρωταγωνίστησε στο show του Broadway στο πλάι μερικών ακόμη «ηχηρών» ονομάτων του χώρου εκείνη την εποχή και το «Blackbirds» έγινε το πιο επιτυχημένο show με μόνο μαύρους συντελεστές στο Broadway για εκείνη την εποχή. Το όνομά και η φήμη της είχαν πλέον «εκτοξευθεί».

Η καριέρα της συνέχισε να έχει ανοδική πορεία και μεγάλη διάρκεια στον χρόνο, αφού κράτησε για οκτώ δεκαετίες. Μάλιστα, η Adelaide Hall έφυγε για μία παγκόσμια περιοδεία το 1931 έως το 1932 και συνοδευόμενη από δύο πιανίστες επάνω στη σκηνή γύρισε δύο ηπείρους: την Ευρώπη και την Αμερική. Υπολογίζεται ότι περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά την Adelaide Hall σε εκείνη την περιοδεία, ενώ στο πλαίσιο εκείνου του tour τραγούδησε τέσσερις φορές στο New York’s Palace Theatre.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The British Newspaper Archive (@thebritishnewspaperarchive)

Βέβαια η παγκόσμια επιτυχία της δεν απέκλεισε τα ρατσιστικά περιστατικά εις βάρος της. Επιστρέφοντας από την περιοδεία της το φθινόπωρο του 1932, η Adelaide Hal και ο σύζυγός της αποφάσισαν να μείνουν στην περιοχή του του Larchmont στα προάστια της Νέας Υόρκης. Μόλις όμως τα νέα μαθεύτηκαν η Adelaide Hall έπεσε θύμα ρατσιστικών συμπεριφορών από τους γείτονές της, οι οποίοι ήταν λευκοί. Μάλιστα απείλησαν πως θα «τρέξουν» την ίδια στα δικαστήρια, προκειμένου να της κάνουν έξωση. Μετά από μία απόπειρα διάρρηξης στο σπίτι της και μία προσπάθεια να «κουκουλωθεί» το θέμα, η ίδια στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και με δηλώσεις την στο Τύπο δήλωσε πως είναι μία «πραγματική Αμερικανίδα και πως οι ρίζες της μπορούν να εντοπιστούν πίσω στην ινδιάνικη φυλή Shinnecock του Long Island. Ως εκ τούτου είχε κάθε δικαίωμα να μείνει όπου ήθελε να μείνει».

Η καριέρα της συνεχίστηκε για πολλές δεκαετίες, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, με την Adelaide Hall να φεύγει ξανά σε περιοδείες κάνοντας το όνομά της ολοένα και πιο διάσημο. Το 1938 όμως με αφορμή έναν ρόλο μετακόμισε στη Μεγάλη Βρετανία. Η βάση της παρέμεινε εκεί μέχρι και το τέλος της ζωής της το Νοέμβριο του 1993.

Μία ακόμη σημαντική στιγμή στη ζωή της, αλλά και στα παγκόσμια δεδομένα ήταν η 17η Οκτωβρίου 1939. Τότε η Adelaide Hall ουσιαστικά πρωταγωνίστησε στην πρώτη παγκόσμια ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση του BBC. Η μετάδοση που στόχο είχε να ακουστεί υπερατλαντικά έλαβε χώρα στο Βόρειο Λονδίνο ενώπιον ειδικών προσκεκλημένων στο κοινό. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά του BBC έκανε ζωντανή μετάδοση του προγράμματός του σε ολόκληρη την υφήλιο και η Adelaide Hall «έγραψε» γιαακόμη μία φορά ιστορία.

Η αγαπημένη τραγουδίστρια της τζαζ έφυγε από τη ζωή στις 7 Νοεμβρίου 1993 σε ηλικία 92 ετών αφήνοντας πίσω της σπουδαία παρακαταθήκη. Μάλιστα έως και σήμερα κατέχει το Ρεκόρ Γκίνες για την πιο «ανθεκτική» καλλιτέχνιδα στον χρόνο, αφού όχι μόνο διατήρησε το πάθος της για τη μουσική για πολλές δεκαετίες, αλλά η μουσική της ακούγεται μέχρι και σήμερα συγκινώντας το κοινό ανά την υφήλιο. Τέλος, η σπουδαία τραγουδίστρια της τζαζ παρέμεινε παντρεμένη με τον σύζυγό της μέχρι τον θάνατό του το 1963 και μαζί απέκτησαν 8 παιδιά.

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή εικόνας: Wikimedia Commons

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;