ΔΠΘ: E-learning με τίτλο «Οικονομικά για μη Ειδικούς»
Όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για το σεμινάριο του ΔΠΘ.

Σκοπός του προγράμματος: Οι βασικές γνώσεις στην επιστήμη των Οικονομικών είναι απαραίτητες σε κάθε σύγχρονο πολίτη. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο στην καθημερινότητά μας, όσο και σε επαγγελματικό τα οικονομικά παίζουν καθοριστικό ρόλο στις επιλογές, την ευημερία και την επιτυχία μας.

Το πρόγραμμα, απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο με ή χωρίς καθόλου γνώσεις στα οικονομικά.

Γίνεται παρουσίαση, ανάλυση και μελέτη όλων των βασικών οικονομικών εννοιών που απασχολούν τον πολίτη σε κάθε του επιλογή και αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί συνολικά η σύγχρονη οικονομία σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Οι οικονομικές έννοιες παρουσιάζονται με τρόπο απλό και κατανοητό, με πολλά παραδείγματα από την καθημερινότητά μας αλλά και την επικαιρότητα, με ακρίβεια στην ορολογία και την σχετική ερμηνεία.

Η θεματολογία που καλύπτεται αφορά ενδεικτικά -χωρίς να περιορίζεται- στο ΑΕΠ, την ύφεση και ανάπτυξη, τον κρατικό προϋπολογισμό, το δημόσιο έλλειμμα, το χρέος, την δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, την κεντρική τράπεζα, τις τράπεζες και τον ρόλο τους στη σύγχρονη οικονομία, ανακεφαλαιοποίηση, bail-in και bail-out, τι είναι το χρήμα και πώς δημιουργείται, ο πληθωρισμός, το επιτόκιο, τα ομόλογα, το χρηματιστήριο και τις μετοχές, τα παράγωγα προϊόντα, το συνάλλαγμα, τα κρυπτονομίσματα, το blockchain, την δομή του διεθνούς νομισματικού συστήματος, τα κέρδη από το διεθνές εμπόριο, το νόμο της προσφοράς και ζήτησης καθώς και την κατανόηση, ανάλυση και αξιολόγηση των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων.

Όλα τα παραπάνω θα δώσουν στον εκπαιδευόμενο την δυνατότητα να έχει τις ολοκληρωμένες επιστημονικές γνώσεις ώστε να μπορεί να παίρνει σημαντικές οικονομικές αποφάσεις για τον ίδιο, ή επενδυτικές και στρατηγικές αποφάσεις για μία επιχείρηση.

Αναγκαιότητα του προγράμματος

Με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2010, τα οικονομικά μπήκαν ως αναγκαιότητα στην καθημερινότητα του κάθε πολίτη. Ωστόσο, πολλές οικονομικές ένν;οιες και όροι παρουσιάζονται στα μέσα, από ειδικούς και μη, ως δεδομένες, χωρίς καμία εξήγηση, με αποτέλεσμα να μη γίνονται εύκολα αντιληπτές αλλά να παρερμηνεύονται ή/και να προκαλούν σύγχυση τους πολίτες που δεν είναι ειδικοί στα οικονομικά. Σήμερα, μετά και την υγειονομική κρίση με τον Covid-19 και τις επιπτώσεις του στην οικονομική καθημερινότητα των πολιτών, η απόκτηση βασικών οικονομικών γνώσεων είναι επιτακτικότερη.

Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζει την οικονομική επιστήμη «απλά, κατανοητά και πρακτικά», με πολλά παραδείγματα από τη βιωματική εμπειρία, με στόχο την κατανόηση και ερμηνεία των οικονομικών γεγονότων, όρων και εννοιών που απασχολούν καθημερινά τον πολίτη. Είναι δομημένο σε σύντομες αλλά περιεκτικές ενότητες που παρουσιάζουν με απλούς-κατανοητούς όρους, αλλά ταυτόχρονα, με επιστημονική ακρίβεια την ορολογία και τους σχετικούς ορισμούς, τις εξελίξεις και τη δομή της οικονομίας.

Είναι απαραίτητο τόσο σε αυτόν που δεν έχει διδαχθεί ποτέ οικονομικά, όσο και σε αυτόν που έχει διδαχθεί στο παρελθόν αλλά θέλει να επικαιροποιήσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις του με τις νέες εξελίξεις.

Μεθοδολογία υλοποίησης προγράμματος

H εξ αποστάσεως ασύγχρονη διδασκαλία κρίνεται ως η καλύτερη δυνατή μεθοδολογία, καθώς οι εκπαιδευόμενοι αναμένεται να προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές ενώ ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προσαρμόζουν τη μελέτη του υλικού και την επιμόρφωσή τους, σύμφωνα με τις εξατομικευμένες τους ανάγκες.

Σε ορισμένες ενότητες, τα μαθήματα μπορεί να ενσωματώνουν φυσική αφήγηση με σύγχρονη τηλεκπαίδευση αλλά και εγγεγραμμένα video με τη μορφή recorded webinar (ασύγχρονη τηλεκπαίδευση). Σε αυτά τα σημεία ο διδάσκων θα αναλύει και θα εξηγεί επιλεγμένες έννοιες ή αντικείμενα και θα λύνει απορίες των εκπαιδευόμενων. Στις περιπτώσεις αυτές, το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό θα αναρτάται στην πλατφόρμα προκειμένου να μπορεί να αποτελέσει υλικό μελέτης και με ασύγχρονη μορφή. Τα εξ αποστάσεως σύγχρονα sessions θα γίνονται με την χρήση της πλατφόρμας Google Meet (για την οποία δεν χρειάζεται η εγκατάσταση κάποιου προγράμματος) σε προκαθορισμένες ημερομηνίες. Στις περιπτώσεις αυτές, τα video θα αναρτώνται επίσης στην πλατφόρμα.

Κόστος συμμετοχής

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 200€. Το ποσό αυτό καταβάλλεται εφάπαξ ή σε 2 ισόποσες δόσεις των 100€. Η πρώτη δόση καταβάλλεται έως την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων (15/10/2023) και η δεύτερη έως 31/12/2023.

Η καταβολή της πρώτης δόσης αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;