Νομίζετε ότι η Google σας παρακολουθεί; - Πώς θα δείτε τι γνωρίζει για εσάς
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1998 γεννιέται η Google - Η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε το διαδίκτυο

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1998 γεννιέται η Google. Για την ακρίβεια, η Google έχει και άλλες ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσε να γιορτάζει τα γενέθλιά της. Το domain google.com κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και η Google ιδρύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Όμως τα τελευταία χρόνια, έχει επιλέξει να γιορτάζει τα γενέθλιά της στις 27 Σεπτεμβρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η ιστορία της Google ξεκίνησε το 1995 στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Ο Larry Page σκεφτόταν να κάνει εκεί το μεταπτυχιακό του και ο Sergey Brin, που ήταν ήδη φοιτητής, ανέλαβε να του δείξει το μέρος.

Οι δυο τους λέγεται ότι διαφώνησαν σχεδόν για τα πάντα από την πρώτη στιγμή. Όμως έναν χρόνο αργότερα, θα συνεργάζονταν. Δουλεύοντας στα δωμάτιά τους στη φοιτητική εστία, έφτιαξαν μία μηχανή αναζήτησης η οποία χρησιμοποιούσε links για να καθορίσει το πόσο σημαντική είναι η κάθε σελίδα στο διαδίκτυο.

BackRub

Καθώς, λοιπόν, η μηχανή αναζήτησης χρησιμοποιούσε τα λεγόμενα «back links» του ίντερνετ, το δίδυμο αποφάσισε να την ονομάσει BackRub.

Κάποια στιγμή γύρω στο 1997, ο Page αποφάσισε ότι το όνομα BackRub δεν ήταν πολύ καλό. Έτσι, μαζί με άλλους συμφοιτητές του στο Στάνφορντ άρχισε να ψάχνει για άλλα ονόματα, ελπίζοντας να βρει κάτι που να μαρτυρά πόσο μεγάλο όγκο δεδομένων διαχειρίζεται η υπηρεσία.

Έτσι, ένας φοιτητής του Στάνφορντ, ο Sean Anderson, ήταν εκείνος που βρήκε το όνομα «Google». Για την ακρίβεια, ο Anderson πρότεινε τη λέξη «googolplex» και ο Page συμφώνησε με το πιο σύντομο «googol». Το googol είναι ο αριθμός 1 και 100 μηδενικά, ενώ το googolplex είναι ο αριθμός 1 και googol μηδενικά.

Όταν ο Anderson πληκτρολόγησε τη λέξη σε έναν υπολογιστή για να δει εάν κάποιος άλλος είχε σκεφτεί να κατοχυρώσει αυτό το domain, κατά λάθος έγραψε «google.com». Αυτό το όνομα άρεσε στον Page ακόμα περισσότερο.

Μαζί με τον Brin, κατοχύρωσαν το domain στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν, η Google έγινε ένας πραγματικός τιτάνας της τεχνολογίας αλλά και ένα αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης καθημερινότητας.

Γνωρίζει την κάθε μας κίνηση

Η μηχανή αναζήτησής της αλλά και εργαλεία όπως το Google Maps είναι τόσο άρρηκτα συνδεδεμένα με ό,τι κάνουμε, ώστε φαίνεται πια ότι η Google γνωρίζει την κάθε μας κίνηση και την κάθε μας σκέψη.

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί εάν η Google μπορεί να «διαβάσει την σκέψη» τους, βλέποντας τις διαφημίσεις που τους «σερβίρει» η εταιρεία.

Στην πραγματικότητα, η επιλογή αυτών των διαφημίσεων είναι τόσο εύστοχη γιατί στηρίζεται στον τεράστιο πλούτο των δεδομένων που έχει η Google για τον κάθε χρήστη της.

Η εταιρεία –όπως άλλωστε και οι υπόλοιπες του λεγόμενου Big Tech- γνωρίζει την ηλικία, το φύλο, το επάγγελμα, την οικογενειακή κατάσταση, τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα του καθένα μας.

Υπάρχει, μάλιστα, ένας τρόπος να δείτε τι πιστεύει η Google για εσάς. Πρόκειται για ένα προφίλ που έχει χτιστεί με βάση τις αναζητήσεις που έχετε κάνει, τις σελίδες που έχετε επισκεφτεί στο ίντερνετ κτλ. Δεν είναι 100% εύστοχο, αλλά δείχνει πώς ακριβώς σας βλέπει η Google.

Για να δείτε το προφίλ αυτό, ανοίξτε τον λογαριασμό σας στο Google και πατήστε το «Privacy & personalization». Στο τμήμα «Personalized ads», επιλέξτε το «My ad center».

Πώς να απενεργοποιήσετε την εξατομίκευση των διαφημίσεων

Από τον υπολογιστή σας, πηγαίνετε στο «Ad Settings» και πατάτε το κουμπί για να απενεργοποιήσετε το «Ad personalization».

Πηγή: moneyreview.gr

Δες επίσης:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;