Κορωνοϊός: Στο μικροσκόπιο η «Pirola» με τις 30 μεταλλάξεις
Ποιοι συνιστάται να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορωνοϊό – «Eris» (35%), «Αρκτούρος» (28%) και «Κράκεν» (26%) οι κυρίαρχες υποπαραλλαγές στη χώρα μας.

Η εμφάνιση της υποπαραλλαγής BA.2.86, γνωστής και ως «Pirola», αλλά και η αλλαγή των καιρικών συνθηκών όσο προχωράει το φθινόπωρο, η οποία αναμένεται να φέρει νέα έξαρση της νόσου, πιθανόν από τον Νοέμβριο, συνθέτουν την εικόνα που θα επικρατήσει το επόμενο τουλάχιστον δίμηνο σε σχέση με την COVID-19 στη χώρα μας. Οι επιστήμονες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη νέα υποπαραλλαγή «Pirola», οι πολλές μεταλλάξεις της οποίας την καθιστούν προς το παρόν «απρόβλεπτη». Όπως αναφέρει στο kathimerini.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, «πρόκειται για μία υποπαραλλαγή με περισσότερες από 30 μεταλλάξεις. Την παρακολουθούμε με ενδιαφέρον καθώς με βάση το προφίλ της πιθανόν να διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά τη μεταδοτικότητα, την ανοσογονικότητα, δηλαδή κατά πόσο ξεφεύγει από την ανοσία από προηγούμενη λοίμωξη ή εμβολιασμό, και την παθογένεια, δηλαδή τη βαρύτητα της νόσου που προκαλεί». Η νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον 2 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα τέλη Ιουλίου στη Δανία και έως την περασμένη Πέμπτη είχε ανιχνευτεί σε 20 χώρες. Προς το παρόν, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υποπαραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο.

Στην Ελλάδα έχουν ταυτοποιηθεί πέντε θετικά δείγματα της «Pirola» τα οποία είχαν ληφθεί το διάστημα από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, η συχνότερη υποπαραλλαγή είναι η ΕG.5 – «Eris» (35% των δειγμάτων που ελέγχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 – «Αρκτούρος» (28%) και την ΧΒΒ.1.5 – «Κράκεν» (26%).

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, ένα από τα ερωτήματα που δεν έχουν απαντηθεί ακόμα είναι και το εάν το επικαιροποιημένο εμβόλιο θα προστατεύει και από την «Pirola». «Είναι πιθανό η νέα υποπαραλλαγή να ξεφεύγει από την αποστειρωτική ανοσία του εμβολίου, δηλαδή ανοσία έναντι της μετάδοσης του ιού, αλλά θεωρούμε πιθανό ο εμβολιασμός να προστατεύει από σοβαρή λοίμωξη». Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν οι συστάσεις για τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο για την COVID-19 το οποίο παρέχει προστασία έναντι των υποπαραλλαγών «Eris» και «Κράκεν». Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού έχει καταθέσει την εισήγησή της στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την οποία συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης του νέου εμβολίου σε άτομα 60 ετών και άνω, άτομα νεότερης ηλικίας με υποκείμενο νόσημα, ανοσοκατεσταλμένους, ανεμβολίαστες εγκύους και εγκύους που έλαβαν την τελευταία δόση πριν από τουλάχιστον 6 μήνες, και επαγγελματίες υγείας.

Κρούσματα λεπτοσπείρωσης

Εν τω μεταξύ, τρία περιστατικά λεπτοσπείρωσης διαγνώστηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλία, δύο στην Καρδίτσα και ένα στη Λάρισα. Η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτοσπείρα, ο οποίος μεταδίδεται μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου ή μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (νερό, χώμα ή και τρόφιμα). Η αν. υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη απηύθυνε έκκληση στους πολίτες της Θεσσαλίας να μην έρχονται σε επαφή με στάσιμα, μολυσμένα νερά, χωρίς τον κατάλληλο ρουχισμό, και να μην καταναλώνουν ωμά τρόφιμα από πλημμυρισμένες περιοχές. Οσοι εμφανίζουν κεφαλαλγία, πυρετό, ρίγος, βήχα, πονόλαιμο, μυαλγίες, ίκτερο, εμετούς, διάρροιες, εξάνθημα και ερυθρότητα οφθαλμών, πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δείτε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;