Απεργία 21/9: Παραλύει όλη η χώρα την Πέμπτη - Ποιοι συμμετέχουν
Ποιοι συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ;

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προχώρησε στην προκήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, εκφράζοντας την αντίθεσή της στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ απαιτεί την απόσυρση του νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στη Θεσσαλονίκη στις 10:30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Παράλληλα, συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και σε Πάτρα, Εύβοια, Βέροια, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Χανιά, Νάουσα καθώς και σε άλλες πόλεις ανά την επικράτεια.

Απεργία 21/9: Ποιοι συμμετέχουν

απεργία

Τη συμμετοχή τους στην απεργία της ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη ανακοινώσει οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών (ΔΟΕ και ΟΛΜΕ), καθώς επίσης και οι ενώσεις του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) δηλώνει ότι:

«Θα συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και στη συγκέντρωση των σωματείων, ενώ καλύπτει όλους τους συναδέλφους που θέλουν να συμμετάσχουν»

Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου:

«Προκηρύσσει 24ωρη Πανελλαδική Απεργία για την Πέμπτη 21/9/2023 ημέρα κατάθεσης στην Βουλή του αντεργατικού νομοσχεδίου με αίτημα την απόσυρσή του.

Ανάμεσα στα αιτήματα είναι να αποσυρθεί το εργατικό νομοσχέδιο, να παραταθούν οι συμβάσεις των 2.000 εργαζομένων στα νοσοκομεία μέσω ΔΥΠΑ και να απομακρυνθούν όπου υπάρχουν οι εργολάβοι στο ΕΣΥ, με τους εν εξελίξει διαγωνισμούς «να στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα και να προσφέρουν συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα»

Σε 24ωρη απεργία καλεί τα μέλη της και η ΠΕΝΕΝ κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για π«ροδοτική και υπονομευτική» στάση της ηγεσίας – πλειοψηφίας της ΠΝΟ, η οποία αρνήθηκε τη σύγκληση του οργάνου.

Μέχρι στιγμής αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν πάρει οι εξής συνδικαλιστικές οργανώσεις:

  • Εργατικά Κέντρα: Αθήνας, Πάτρας, Λαυρίου Αν. Αττικής, Λάρισας, Ιωαννίνων, Εύβοιας, Άρτας, Δωδεκανήσου, Θεσπρωτίας, Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Λευκάδας, Ημαθίας, Σάμου, Λέσβου, Ζακύνθου, Λαμίας, Αμαλιάδας, Κέρκυρας και Φωκίδας
  • Ομοσπονδίες: Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών, Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ελλάδας, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας

Στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει για αύριο η ΑΔΕΔΥ θα συμμετέχουν γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) χαρακτηρίζει το εν λόγω νομοσχέδιο «αντεργατικό έκτρωμα που καταργεί το πενθήμερο και το 8ωρο, νομοθετώντας το δικαίωμα στους εργοδότες να απομυζούν τους εργαζόμενους για όσο θέλουν, όταν και όποτε θέλουν» και ζητάει ομοίως την απόσυρσή του. Παράλληλα, σημειώνει ότι το νομοσχέδιο «ελαστικοποιεί ακόμα περισσότερο τις σχέσεις εργασίας και αυξάνει την εντατικοποίηση».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) από την πλευρά της, αναφέρει ότι «το νομοσχέδιο θεσπίζει διατάξεις που καταργούν το 8ωρο, την πενθήμερη εργασία και ποινικοποιούν τη συνδικαλιστική δράση» και ζητάει την απόσυρσή του. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ στα Νοσοκομεία εργάζονται εργολαβικοί εργαζόμενοι με «τις συνθήκες που εργάζονται να θυμίζουν μεσαίωνα. Εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ περισσότερα χρήματα στο δημόσιο από την απασχόληση μονίμων ή έστω συμβασιούχων εργαζόμενων». Η Ομοσπονδία ζητάει την εκδίωξη των εργολάβων και την πρόσληψη συμβασιούχων (ΣΟΧ) στις υπηρεσίες στήριξης.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Δυσκολίες θα προκληθούν από την 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, στον τομέα των αστικών συγκοινωνιών, καθώς στην απεργία θα συμμετάσχει με στάσεις εργασίας το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ.

Πιο συγκεκριμένα, τα λεωφορεία της Αθήνας θα κινούνται από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ της Πέμπτης. Οι στάσεις εργασίας είναι προγραμματισμένες από την έναρξη της βάρδιας στις 5 π.μ. έως τις 9 π.μ. και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας στις 12 τα μεσάνυχτα. Σημειώνεται πως για μετρό, τραμ, τρόλεϊ, προαστιακό δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσεις.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικής Συγκοινωνίας Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Τα λεωφορεία θα «τραβήξουν χειρόφρενο» από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Απεργία και στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην απεργία έχουν ανακοινώσει από χθες, Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου, πως θα συμμετάσχουν επίσης και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση:

«Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετέχουν στην εξαγγελθείσα από την ΑΔΕΔΥ 24ώρη απεργία την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης» 

Πηγή φωτογραφιών & cover photo: Intime

Διάβασε ακόμα:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;