Κακοκαιρία Daniel: Σύγχυση με τη χρήση του νερού στον Βόλο
Κατάλληλο μόνο για καζανάκια και πλύσιμο αυλών, ενώ το ίδιο ισχύει για ακόμη εννέα δήμους των πληγεισών περιοχών.

Μείζον ζήτημα για το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, των 150.000 κατοίκων, εξακολουθεί να αποτελεί το νερό. Οι αγωγοί που φέρνουν νερό από πηγές του Πηλίου έχουν καταστραφεί και ο δήμος χρησιμοποιεί εφεδρικές γεωτρήσεις –με διακοπές στην παροχή, καθώς η ποσότητα δεν επαρκεί–, από τις οποίες το νερό δεν είναι πόσιμο. Το νερό όμως δεν μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί για καμία άλλη χρήση εκτός από καζανάκια και πλύσιμο αυλών, για μια σειρά από λόγους. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον Βόλο αλλά και για εννέα δήμους των πληγεισών περιοχών.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Γιώργος Τόρης, πρόεδρος της Δημοτικής Εταιρείας Υδρευσης – Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ), ο Βόλος υπό κανονικές συνθήκες υδροδοτείται από 15-20 πηγές στο Πήλιο. «Ομως όλοι οι αγωγοί μεταφοράς νερού έχουν καταστραφεί. Σε κάποια σημεία για 300-400 μέτρα, σε άλλα για 3-4 χλμ.», αναφέρει. Ως αποτέλεσμα, ο δήμος ενεργοποίησε 32 «εφεδρικές» γεωτρήσεις σε περιοχές περιμετρικά του Βόλου. «Το νερό αντλείται από βάθος 150 μέτρων και είναι πεντακάθαρο. Αλλωστε εμείς δεν έχουμε στάσιμα νερά ώστε να κινδυνεύει να επιμολυνθεί. Ομως επειδή δεν έχουμε χρησιμοποιήσει για καιρό αυτές τις γεωτρήσεις έπρεπε να γίνουν εργαστηριακοί έλεγχοι, οι οποίοι έδειξαν ότι δεν είναι σε αυτή τη φάση πόσιμο». Από τις γεωτρήσεις αντλούνται περίπου 30.000 κυβικά την ώρα, όταν οι ανάγκες ύδρευσης είναι περίπου 35.000 κυβικά, συν 10.000 κυβικά για τη βιομηχανική περιοχή. «Το νερό δεν επαρκεί και γι’ αυτό κάνουμε ακόμη διακοπές στην υδροδότηση. Πάντως οι ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης είναι ελάχιστες και τοπικού χαρακτήρα, δουλεύουμε για να τις αποκαταστήσουμε». Η ΔΕΥΑΜΒ υπέγραψε σύμβαση με εργολάβο, ο οποίος ξεκινάει τη Δευτέρα να αποκαταστήσει τη σύνδεση με την πηγή στη Μάνα Πορταριάς.

Το ζήτημα στον Βόλο έχει δημιουργηθεί όχι μόνο σε σχέση με την επάρκεια του νερού, αλλά και με την καταλληλότητά του, με τις δηλώσεις της δημοτικής αρχής να συμβάλλουν στη σύγχυση. Χθες, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Μαγνησίας ανακοίνωσε ότι μέλη του έστειλαν νερό για ανάλυση σε ιδιωτικά εργαστήρια, επιφυλασσόμενοι να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα. «Η υγειονομική υπηρεσία της περιφέρειας μάς λέει να πλένουμε μόνο με εμφιαλωμένα», λέει ο πρόεδρός της Γιώργος Στεφάνου. «Θέλουμε να βγει το υπουργείο Υγείας να μας πει υπεύθυνα τι να κάνουμε – άλλοι είναι κλειστοί και άλλοι όχι, κανείς δεν θέλει να διακινδυνεύσει την υγεία των πελατών του, αλλά πρέπει να βρεθεί και μια λύση».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφέρθηκε στο ζήτημα: «Οταν λέμε ότι το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, αυτό περιλαμβάνει το ότι μπορούμε να κάνουμε μπάνιο, μπορούμε να το πιούμε, μπορούμε να βουρτσίσουμε τα δόντια, να πλύνουμε το πρόσωπό μας, να μαγειρέψουμε, να το χρησιμοποιήσουμε για κάθε είδους χρήση που έχει να κάνει με τις οικιακές μας εργασίες και την προσωπική μας υγιεινή. Με βάση τα τελευταία εργαστηριακά δεδομένα που έχουμε, στον Δήμο Βόλου το νερό δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση. Μπορούμε, λοιπόν, να το χρησιμοποιήσουμε για να πλύνουμε αυλές, να κάνουμε εργασίες», ανέφερε. Το νερό εξακολουθεί να είναι ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, εκτός από τον Βόλο, στους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Παλαμά, Σοφάδων, Αργιθέας, Λίμνης Πλαστήρα, Φαρσάλων, Κιλελέρ, Πύλης και Φαρκαδόνας.

«Η νομοθεσία αντιμετωπίζει ενιαία ως ακατάλληλο το νερό όταν στους ελέγχους ξεφεύγει έστω και μία παράμετρος από τα όρια. Εμάς η κύρια ανησυχία μας είναι το μικροβιακό φορτίο του νερού, γιατί το δίκτυο έχει βλάβες, η κατανάλωση είναι τόσο μεγάλη που δεν προλαβαίνει να δράσει η χλωρίωσή του», λέει ο Στέργιος Γούναρης, πρόεδρος της Ενωσης Χημικών Θεσσαλίας.

 

Διαβάστε ακόμη:

Πηγή εικόνας: Intime

Πηγή: kathimerini – Γιώργος Λιάλιος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
10 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΡΟΜ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;